Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/09/2011

Συνέντευξη (απόσπασμα) του Νίκου Βούτση, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ στο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» για τον αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής της Γενικής Συνέλευσης και του Κεντρικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

-    Διαβάζουμε για μια καταγγελία από τις παρατάξεις της αριστεράς και της οικολογίας για τον αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής της Γενικής Συνέλευσης και του Κεντρικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όπου καταγγέλλεται αποκλεισμός των δυνάμεων της μειοψηφίας.

Ήταν ένα καλό βήμα, μια καλή στιγμή της αριστεράς τα τελευταία χρόνια γιατί υπήρξε σύγκλιση και ταύτιση όλων των δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς, μέχρι και των δυνάμεων του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Άρματος Πολιτών.

Το όργανο της Ενώσεως Περιφερειών το οποίο θα βγει θα είναι 25μελές και θα διαχειριστεί τα πάντα. Από το ΕΣΠΑ μέχρι όλα τα ζητήματα τα αναπτυξιακά, τα περιφερειακά, τα περιβαλλοντικά. Θα  εκπροσωπεί τη χώρα στην Ένωση Περιφερειών της Ευρώπης. Σʼ αυτό το 25 μελές όργανο, του οποίου γνωρίζουμε από τώρα περίπου τη σύνθεσή του, θα συμμετέχουν 25 εκπρόσωποι μόνο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των δυνάμεων δηλ που είχαν πάρει αν θυμάστε 22, 23, 25% στο α΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών σε όλη την Ελλάδα!

Πρόκειται για πραξικόπημα που αποκλείει απολύτως όλες τις δυνάμεις της αριστεράς. Αποκλείει παντελώς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας. Γιʼ αυτό μιλήσαμε για συναινετικό δικομματικό πραξικόπημα. Ο ίδιος ο κ. Σγουρός προς τιμήν του, ο οποίος έχει πάρει και το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ για να είναι πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και να εκπροσωπεί τη χώρα, είπε ότι είναι προφανές ότι αυτό το προεδρικό διάταγμα είναι άκρως αντιπλουραλιστικό και με αυτήν την έννοια αντιδημοκρατικό και από την πλευρά του θα προβεί σε άμεσα διαβήματα στο Υπουργείο Εσωτερικών και αλλού, τουλάχιστον για να υπάρξουν διαδικασίες και αλλαγή για την επόμενη μέρα μετά την εκλογή αυτής της Ένωσης Περιφερειών. Βεβαίως, αυτό μπορεί να μείνει και στα λόγια ή η επόμενη κυβέρνηση να βγάλει άλλο διάταγμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι θλιβερά πράγματα ενός δικομματισμού παραπαίοντος και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Ζούμε τις μέρες της ακραίας παρακμής στην πολιτική και την κοινωνία, μια σύγχρονη Πομπηία. Αυτό ότι το έχει συνειδητοποιήσει ο καθένας λόγω των δραματικών συνεπειών της πολιτικής του μνημονίου στην οικογένειά του, στο μέλλον των παιδιών του, στην τσέπη του, στις σπουδές του, κλπ. Είναι τραγωδία να επιλέγουν για ένα νέο θεσμό, όπως είναι οι αιρετές περιφέρειες, την τεχνητή εξαφάνιση όλων των πραγματικά αντιπολιτευόμενων το μνημόνιο απόψεων.

To Γραφείο Τύπου