Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/09/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για την ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011

Τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας που εκτιμούν τη μείωση του ΑΕΠ στο 7,7% για το πρώτο εξάμηνο του 2011, αποτελούν μία ακόμα ένδειξη των επιπτώσεων της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, αλλά και το ζοφερού μέλλοντος που προδιαγράφεται για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους και τους ανέργους.

Η τεράστια μείωση της παραγωγής της ελληνικής οικονομίας θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ανεργία, θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και θα εκτροχιάσει ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας.

Ο κ. Βενιζέλος, ίσως σκεφτεί να «παραιτήσει» τους υπεύθυνους της ΕΛ.ΣΤΑΤ, όπως έκανε με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, αλλά καλύτερο θα ήταν να συνειδητοποιήσει αυτός και η κυβέρνησή του πως τα νέα μέτρα που εξήγγειλε θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ύφεση και μέχρι το τέλος του έτους, το ΑΕΠ της Ελλάδας αναπόφευκτα θα καταποντιστεί ακόμη περισσότερο.

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των δανειστών και των τραπεζών μέσα από τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο αγώνας για την ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα αυξάνει τα εισοδήματα και θα σέβεται το περιβάλλον, αλλά και για τη δίκαιη διανομή του προϊόντος της ανάπτυξης μέσω ενός φορολογικού συστήματος που θα αναδιανέμει τον πλούτο προς τους μη έχοντες είναι η μόνη επιλογή για όσους καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της κρίσης για χάρη αυτών που την προκάλεσαν. Και αυτός είναι ένας αγώνας που ταυτίζεται με αυτόν για να ηττηθεί και να φύγει αυτή η κυβέρνηση.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής