Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/04/2002

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας

Με τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο και από τους Κ.Πουλάκη, μέλος της Π.Γ. και Ι.Συνοδινό, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Συζητήσαμε με την ΔΕΑΒ το σοβαρό πρόβλημα της βίας στα γήπεδα. Είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό και πολιτικό. Είναι μια αρρώστια, η οποία ουσιαστικά μπορεί να οδηγήσει στην αχρήστευση του ρόλου που έχει ο αθλητισμός για την κοινωνία, τον δημόσιο βίο γενικώς και την στάση ζωής των πολιτών

Τα τελευταία φαινόμενα τα οποία συμβαίνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου αποδεικνύουν ότι εκεί δυστυχώς το παρασκήνιο βράζει και βρωμάει και χρειάζεται θεσμική και πολιτική αντιμετώπιση.

Ανταλλάξαμε απόψεις με τη ΔΕΑΒ. Η δική μας θέση είναι ότι αυτή η Επιτροπή πρέπει να αναβαθμιστεί θεσμικά. Να είναι ανεξάρτητη Αρχή. Να μπορεί να επιτελεί τον ρόλο τους με αποφασιστικές αρμοδιότητες και να μην έχει απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας σε όλα τα αθλήματα, πολύ περισσότερο στο ποδόσφαιρο. Αξιοπιστία για τους αγώνες, αξιοπιστία για τη διαιτησία, αξιοπιστία για τα αποτελέσματα. Θέλουμε καθαρούς αγώνες και κυρίως αξιόπιστους κανόνες που να μπορούν να λειτουργούν για να μην βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα τα οποία δυστυχώς ανακυκλώνονται και δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο της χώρας. Ιδίως αυτά τα οποία αποκαλύπτονται στον χώρο του ποδοσφαίρου βάζουν μπροστά στον κάθε πολίτη ένα κρίσιμο ερώτημα: Τελικά και η πολιτεία και οι θεσμοί και οι αθλητές και οι φίλαθλοι και η κοινωνία είναι υποδεέστερα μεγέθη και πάνω από όλα είναι ένας μηχανισμός παρασκηνιακών δραστηριοτήτων, με διάφορα ψευδώνυμα προσδιοριστικά που παραπέμπουν κατευθείαν στον υπόκοσμο;

Νομίζω, λοιπόν, ότι σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει, δεν πάει άλλο. Πρέπει η πολιτεία να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και η κοινωνία να στηρίξει κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην εξυγίανση του αθλητικού χώρου από τέτοια νοσηρά φαινόμενα. Η βία στα γήπεδα, το ντόπιγκ και ο άθλιος παραγοντισμός δημιουργούν αυτό τον φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο χάνεται κάθε κοινωνική και παιδαγωγική αξία του αθλητισμού.

Για τον ρόλο της Αστυνομίας και τα επεισόδια στη Χαριλάου

Για μας το πρόβλημα είναι σύνθετο και πρέπει πέρα από τις διαδικασίες αστυνόμευσης και προστασίας να υπάρχει και η δέσμευση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και την τήρηση των κανόνων.

Η ΕΠΟ και η ΕΠΑΕ δεν είναι τρίτοι σε αυτήν την υπόθεση. Είναι οι υπεύθυνες αρχές που διοργανώνουν το πρωτάθλημα και η ΕΠΑΕ είναι η Ένωση των Ανώνυμων Ποδοσφαιρικών Εταιριών, οι οποίες έρχονται κάθε τόσο και ζητάνε χαριστική ρύθμιση χρεών από το ελληνικό δημόσιο. Η ΕΠΟ και η ΕΠΑΕ, λοιπόν, είναι εκείνες που πρέπει να κληθούν και να δώσουν λόγο και όχι να μεταθέτουν κάθε τόσο τις ευθύνες, είτε σε κάποιους που παρεκτρέπονται, είτε σε κάποιους, οι οποίοι μεθοδευμένα λειτουργούν για να προκαλέσουν έκτροπα, είτε στην Αστυνομία, είτε τελικά στον κακό καιρό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για μένα την ευθύνη την έχει η ΕΠΟ και η ΕΠΑΕ.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου