Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/09/2011

Εκδήλωση της Πολιτικής Κίνησης Λάρισας του ΣΥΝ στις 8/9 με ομιλητές του Θ. Μπαρτζώκα και Φ. Κούβελα και θέμα «Ζητήματα πόλης και προοπτικές επίλυσης τους – Γενικές πολιτικές εξελίξεις»

Εκδήλωση, με θέμα «Ζητήματα πόλης και προοπτικές επίλυσης τους – Γενικές πολιτικές εξελίξεις» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα, από την Πολιτική Κίνηση Λάρισας του Συνασπισμού, και ομιλητές τον υπεύθυνο του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ Θανάση Μπαρτζώκα, τ. δήμαρχο Καισαριανής, καθώς και το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Φωτεινή Κούβελα.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη τύπου, οι δύο ομιλητές ανέπτυξαν τις θέσεις του κόμματος για την αυτοδιοίκηση, αναφερόμενοι και στην τρέχουσα πολιτικο-κοινωνικ-οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σημεία ομιλίας της κ. Φωτεινής Κούβελα, μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ

Αντί εξαγγελιών και παροχών το μόνο που θα περιέχει το καλάθι του πρωθυπουργού στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι σοκ και δυστυχία για τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία.

Η μαζική συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση που οργανώνουν τα συνδικάτα το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι η πρώτη απάντηση στην Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση αποδέχτηκε και υιοθέτησε πλήρως την αξίωση της Τρόικας για απολύσεις, μισθολογική ισοπέδωση στο δημόσιο, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, άμεση εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο αναγκασμός επίσης των ασφαλιστικών Ταμείων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «εθελοντικής» ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα έχει συνέπειες να χάσουν τα ταμεία 5δις ευρώ -το 20% των αποθεματικών τους- και να δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας για την καταβολή των συντάξεων και άλλων αποδοχών σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Το νομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίστηκε και έχει την ιδεολογική ηγεμονία του κ. Καρατζαφέρη, της ακροδεξιάς, παραδίδει το δημόσιο πανεπιστήμιο στις δυνάμεις της αγοράς και καταργεί τη δημοκρατία στο δημόσιο πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε με αγώνες.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει σε 4 ημέρες με σχολεία και μαθητές χωρίς βιβλία, καθηγητές και καθαρίστριες, πρωτοφανή φαινόμενα για χώρα της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση ,συνεχίζει να εφαρμόζει την εγκληματική ταξική πολιτική της στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα τους μη προνομιούχους. Στην πραγματικότητα έχει κηρύξει τον πόλεμο σε ολόκληρη την κοινωνία καθώς βυθίζει την οικονομία βαθύτερα σε ύφεση, διευρύνει τα στρώματα των νεόπτωχων και οδηγεί τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Ταυτόχρονα προσπαθεί να εκφοβήσει και να τρομοκρατήσει την κοινωνία με το νόμισμα, την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή (δηλώσεις Διαμαντοπούλου, Δασκαλόπουλου) για να γίνουν αποδεκτές και να εφαρμοστούν οι πολιτικές του Δ.Ν.Τ και τις Τρόικας.

Το μόνο που θα καταφέρει όμως είναι να προκαλέσει την κοινωνική ανάφλεξη.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα, είναι επικίνδυνη και πρέπει να φύγει μέσα από τη διαδικασία των εκλογών.

Για εμάς η απάντηση βρίσκεται στην αντίσταση της κοινωνίας και την ανάπτυξη ενωτικών και μαζικών κοινωνικών αγώνων.

Βρίσκεται επίσης στην κοινή δράση και ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς.

Στη διαμόρφωση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας από τις αντιμνημονιακές, αντινεοφιλελέυθερες, δυνάμεις με πυρήνα την Αριστερά και με δυνάμεις που αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ ο οποίος θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να φύγουμε από το μνημόνιο, να προχωρήσουμε σε εναλλακτικές προοδευτικές πολιτικές ,να διαπραγματευτούμε ισχυρά σε ευρωπαϊκά πλαίσια για την πορεία της χώρας και την αντιμετώπιση του χρέους.

Η δημιουργία αυτού του συνασπισμού εξουσίας, για την οποία εργαζόμαστε ως κόμμα, μπορεί να μετατρέψει την κοινωνική πλειοψηφία και σε πολιτική πλειοψηφία και να δώσει την ελπίδα στον κόσμο, που τώρα λείπει, ότι οι εκλογές μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα για μια προοδευτική πορεία της χώρας.

Σημεία ομιλίας του κ. Θανάση Μπαρτζώκα, υπεύθυνου Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ, τέως δημάρχου Καισαριανής

Ο λόρδος Έλγιν λεηλάτησε τα μάρμαρα του Παρθενώνα, έργο του Καλλικράτη.

Ο κ. Ραγκούσης λεηλάτησε κάθε έννοια λαϊκότητας στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σπιλώνοντας και τη μνήμη του Καλλικράτη.

Πριν καν συμπληρωθούν 8 μήνες από την εφαρμογή του νόμου, έπεσαν κιόλας οι μάσκες για μια υποτίθεται «επανάσταση» στην ΤΑ. Ο θεσμός παραπαίει από την οικονομική αλλά και διοικητική ασφυξία και οι αιρετοί στην ουσία μετατρέπονται σε διοικητές και διεκπεραιωτές των γραφειοκρατικών λειτουργιών η αν θέλετε της λάντζας.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι ο Καλλικράτης κρύβει αυτό που με ιδιαίτερη οξύτητα υποστήριξε ο Συνασπισμός, την πρόσθετη φορολόγηση των πολιτών, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, σχεδόν ολόκληρου του φάσματος που καλύπτει σήμερα η ΤΑ.

Κι εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος: Διέξοδος υπάρχει;

Η απάντηση είναι ναι, αν ο λαός μας συνειδητοποιήσει ότι τα σημερινά αδιέξοδα, είναι αδιέξοδα ενός ολόκληρου συστήματος, οικονομικού και πολιτικού, που στη χώρα μας εκδηλώνονται με ιδιαίτερη οξύτητα, λόγω στρεβλώσεων και διαφθοράς και συνειδητής παράδοσης της χώρας στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο από τους κυβερνώντες.

Άρα σήμερα ο ρόλος κυρίως της ΤΑ είναι να συνδράμει στους αγώνες του λαού μας, για ένα καλύτερο μέλλον, κυρίως για τους νέους ανθρώπους.

Θα συνιστούσα στους συναδέλφους μου αιρετούς, να μελετήσουν τη σύντομη ιστορία της λαϊκής αυτοδιοίκησης στην ελεύθερη Ελλάδα από το 1942 έως το 1944 και ιδιαίτερα τον «Κώδικα Ποσειδών».

Αυτό αν το μεταφράσεις στις σύγχρονες συνθήκες σημαίνει ότι απαιτείται μια λαϊκή αυτοδιοίκηση βασισμένη στη συμμετοχή, σε νέους παραγωγικούς αγροτικούς και όχι μόνο συνεταιρισμούς και σε προστασία και αναδιάρθρωση της ντόπιας παραγωγής από το χωράφι μέχρι και το ράφι.

Αυτά βέβαια δεν γίνονται με τη σημερινή κυβέρνηση ή τις άλλες δυνάμεις του συναινετικού τόξου, αλλά από σοβαρές αλλαγές στο συσχετισμό των δυνάμεων και την ενίσχυση μιας συμπαραταγμένης ριζοσπαστικής αριστεράς που σε συνεργασία με δυνάμεις που επιθυμούν προοδευτικές αλλαγές θα ηγηθούν στην τεράστια προσπάθεια σωτηρίας της χώρας.

Ήρθε η ώρα για όσους θέλουν να φυλάξουν τις Θερμοπύλες, σημειώνοντας ότι οι σύγχρονες Θερμοπύλες δεν αφορούν εθνικιστικές κορώνες αλλά την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

To Γραφείο Τύπου