Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/04/2002

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε:

Για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη

Πολύς θόρυβος για τα συνηθισμένα. Τετριμμένα και αναμενόμενα όσα είπε ο κ. Πρωθυπουργός. Η πολυδιαφημισμένη επικοινωνιακή του αντεπίθεση δεν μπορεί να κρύψει ότι μιλούσε για μια διετία χαμένη.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια παρά η σκιά του εαυτού του. Και φάνηκε χθες, με όσα είπε ο κ. Πρωθυπουργός, ότι ως κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που δεν έχει σχέση ούτε με τις διακηρύξεις, ούτε με τους αγώνες που διαμόρφωσαν την εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος. Εφαρμόζει δηλαδή μία πολιτική που φυσιολογικά είναι η πολιτική της Ν.Δ.

Η κυβερνητική πολιτική δεν έχει προοδευτικό περιεχόμενο, δεν έχει κοινωνική ευαισθησία και κυρίως δεν έχει πολιτική αξιοπιστία.

Πιστεύω ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος της σημερινής παράλυσης της κυβέρνησης και της αποδιοργάνωσής της. Η κυβέρνηση ούτε βλέπει ούτε ακούει την πραγματικότητα. Ζει στον κόσμο της και κοιτάζει τον καθρέφτη της εξουσίας αυτάρεσκα, λέγοντας στον εαυτό της ότι «είναι η καλύτερη». Αυτό έκανε χθες και ο κ. Πρωθυπουργός.

Σε κάθε δυσκολία της κυβέρνησης ο κ. Πρωθυπουργός μοιάζει να βγάζει από το μπαούλο τα ξαναφορεμένα ρούχα για να παραστήσει κάτι διαφορετικό από αυτό που ζει ο 'Ελληνας πολίτης στην καθημερινότητά του. Δεν υπήρχε όραμα. Απεναντίας ασχολήθηκε με μικρά πράγματα διαδικαστικά διεκπεραιωτικά, απολογούμενος. Δεν υπήρχε αυτοκριτική. Δεν υπήρχε δηλαδή ανάληψη ευθύνης και εξήγηση με ανοιχτή πολιτική παραδοχή γιατί χάθηκαν δύο χρόνια, γιατί ξαναγυρίζει ο κ. Πρωθυπουργός εκεί που ήταν δυο χρόνια πριν, όταν έκανε τις προεκλογικές διακηρύξεις, γιατί ξαναγυρίζει εκεί που ήταν έξι χρόνια πριν, όταν έκανε τις προεκλογικές διακηρύξεις του 1996.

'Ηταν μια θεατρικά σκηνοθετημένη μαγική εικόνα για να μην φανούν τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας, που γίνεται ολοένα και πιο πιεστική για τους πολλούς. Να μην φανεί η εσωτερική κρίση που υπάρχει στην κυβερνητική πλειοψηφία. Να μην φανεί η κοινωνική ένταση, η οικονομική αδυναμία, η μεγάλη διαφθορά που προκαλεί πια την κοινή γνώμη, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Δεν έδωσε καμιά εξήγηση γιατί επιμένει στις ίδιες πολιτικές που ανακυκλώνουνε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Δεν έδωσε καμιά εξήγηση για τις χαμένες ευκαιρίες και κυρίως γιατί επιμένει να θεωρεί ότι τα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα, που συσσωρεύονται δεν οφείλονται στην πολιτική του, αλλά στην έλλειψη κατανόησης από τον ελληνικό λαό ή στη στάση της αντιπολίτευσης. Ο κ. Πρωθυπουργός είναι έξι χρόνια Πρωθυπουργός. Η πραγματική σύγκλιση έχει εξαγγελθεί τουλάχιστον 4 φορές από τον ίδιο και από τα διάφορα κυβερνητικά σχήματα, Για μια ακόμη φορά μετατίθεται στο μέλλον.

Ο κ. Πρωθυπουργός δεν πρόσθεσε χθες τίποτε στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν πρόσθεσε τίποτε στον εαυτό του.

Για την μη αναφορά του κ. Πρωθυπουργού για το Παλαιστινιακό - Μεσανατολικό

Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στην Παλαιστίνη, αφορά το μέλλον όλων των λαών της περιοχής. Είναι μια συγκλονιστική ιστορική δοκιμασία. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά επικράτησαν κριτήρια εσωστρέφειας, μικροκομματικών προσεγγίσεων των μεγάλων προβλημάτων, 'Ελειψε η συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών. Νομίζω ότι ο κύριος Πρωθυπουργός χθες όφειλε να τοποθετηθεί για αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα, που είναι μήτρα εξελίξεων για την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα στην Παλαιστίνη και ο Πρωθυπουργός της χώρας να μιλάει επί 2 ώρες, απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό, και να μην βρει ούτε ένα δευτερόλεπτο για να αναφερθεί σ' αυτά.

Την ίδια ώρα που ο Σαρόν και ο στρατός του είναι περιφρονητές των πάντων, ε, δεν μπορούν όλοι και μάλιστα οι κυβερνήτες των χωρών να είναι υποκριτές έναντι των όσων συμβαίνουν στην μαρτυρική Παλαιστίνη, που αφορούν και τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλίτες και τους λαούς όλων των χωρών.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου