Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/09/2011

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς - ΜΕ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν τους ανήκει το μέλλον των παιδιών μας!

Αρχίζει αύριο η χειρότερη σχολική χρονιά όλης της μεταπολεμικής περιόδου, όπως κυνικά δηλώνουν οι κατʼ εξοχήν υπεύθυνοι, το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και η Κυβέρνηση.

 12 Σεπτεμβρίου του δεύτερου μνημονιακού έτους, το κουδούνι του αγιασμού χτυπάει για σχολεία με άδεια ταμεία, με εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικού προσωπικού και χωρίς βιβλία, για πρώτη φορά από το 1946.

Οι υποκριτικές δηλώσεις αγανάκτησης της κας Διαμαντοπούλου και οι προσπάθειες των κυβερνητικών στελεχών για μετακύλιση των ευθυνών σε άλλους θεσμούς και πρόσωπα, αδυνατούν να καλύψουν την αδιαφορία της κυβέρνησης για τους μαθητές της χώρας. Μιας κυβέρνησης που επέτρεψε, με απόλυτη γνώση της, εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο, να φτάσει στο απροχώρητο η υπόθεση των σχολικών βιβλίων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο σχεδιασμός των περικοπών των δημοσίων δαπανών, της κατάργησης δημόσιων οργανισμών και της διευκόλυνσης των κάθε λογής κερδοσκόπων στο πλαίσιο της απόλυτης πειθάρχησης στο Μνημόνιο.

Η «θεραπεία» της τραγελαφικής αυτής κατάστασης με φωτοτυπίες και dvd, μόνον ως κοροϊδία εκ μέρους των εισηγητών του «νέου σχολείου» και της «ψηφιακής τάξης» και εις βάρος των μαθητών και των χειμαζόμενων οικογενειών τους, μπορεί να εκληφθεί.

Την ίδια στιγμή, στα ΑΕΙ όλης της χώρας, ένα ογκώδες κίνημα με τη συμμετοχή όλων των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας (πανεπιστημιακών δασκάλων, ερευνητών, εργαζομένων και φοιτητών) εκφράζει με κάθε τρόπο την αγανάκτηση και την αντίστασή του στο νόμο που διαλύει τη Δημόσια, Δωρεάν και Δημοκρατική Ανώτατη Παιδεία και Έρευνα.

Ένα νόμο αντισυνταγματικό, αντικοινωνικό και αντιεκπαιδευτικό που, με καθοριστική ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού, ψηφίστηκε στη Βουλή με την ιστορική συναίνεση όλων των αντιλαϊκών δυνάμεων –μνημονιακών διαχειριστών, νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών– προς μεγάλη ικανοποίηση της τροϊκανής διακυβέρνησης και του Αμερικανού πρέσβη, που έσπευσε η κα Διαμαντοπούλου να ενημερώσει αρμοδίως. Ένα νόμο που καταργεί ιστορικούς δημοκρατικούς θεσμούς, όπως το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και το άσυλο.

Ο νόμος 4009 μετατρέπει τα ΑΕΙ σε αγοραία διδακτήρια πολλών ταχυτήτων, ευθέως εξαρτημένα από εγχώρια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, καταδικάζει το διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό σε επισφαλείς και αναξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις, οξύνει την ταξικότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθιστώντας την ευθέως ανάλογη με την οικονομική δυνατότητα των φοιτητών, καθηλώνοντας τη νέα γενιά σε εργασιακό καθεστώς δουλοπαροικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη εναντίον του νόμου Διαμαντοπούλου στο κοινοβούλιο και σήμερα στηρίζει ανεπιφύλακτα τον αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την κατάργησή του, με τις μορφές που εκείνη επιλέγει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσεται αποφασιστικά στην καταστροφική αυτή πολιτική, που υπονομεύει συστηματικά την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και Έρευνα.

•    Παλεύει με όλες του τις δυνάμεις και σʼ όλα τα επίπεδα για την κατάργηση του Νόμου 4009.

•    Καταδικάζει όλες τις πρακτικές που καθιστούν τα δημόσια σχολεία «φτωχούς συγγενείς» της ιδιωτικής παραπαιδείας, με ελλείψεις ακόμη και στα πλέον στοιχειώδη.

•    Καταγγέλλει όλες τις αυταρχικές μεθοδεύσεις και τους εκφοβισμούς εις βάρος των εκπαιδευτικών λειτουργών και της σπουδάζουσας νεολαίας: τις απειλές στους ξεσηκωμένους φοιτητές, τον αυταρχισμό των «ημετέρων» διευθυντών και προϊσταμένων απέναντι στους πολλαπλά συμπιεσμένους εκπαιδευτικούς,

•    Καταδικάζει και αντιπαλεύει το αίσχος των αναιτιολόγητων απολύσεων και της μαύρης εργασίας που εξαπλώνεται ραγδαία στο χώρο της ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων.

Σήμερα, η κυβέρνηση ξεπουλάει τη χώρα και με το μνημόνιο στην Παιδεία ξεπουλάει και το μέλλον της. Όμως, το μέλλον αυτό δεν της ανήκει. Ανήκει στο λαό αυτής της χώρας, στους εργαζόμενους και στη νεολαία του, που δοκιμάζονται αφόρητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί εδώ και τώρα στη συγκρότηση Μετώπου Παιδείας όλων των βαθμίδων:

- Για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στην Παιδεία και της κυβέρνησης που την στηρίζει.

- Για μια ποιοτική Δημόσια, Δημοκρατική και Δωρεάν Παιδεία για όλους.

To Γραφείο Τύπου