Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/04/2002

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού για τη δημοσκόπηση του Alpha

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το Προεδρείο της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALPHA, τόνισε:

Ολες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ορισμένα ποιοτικά δεδομένα, που πρέπει κανείς να τα αξιολογήσει. Δείχνουν την μεγάλη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας προς την κυβερνητική πολιτική. Και ταυτοχρόνως δείχνουν τον μικρό βαθμό ικανοποίησης της ελληνικής κοινωνίας από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δικομματικό πολιτικό σύστημα.

Ανεξαρτήτως των προθέσεων που δηλώνουν οι πολίτες ως προς την ψήφο τους, εμείς επισημαίνουμε ότι αυτή η δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική κι αυτή η έλλειψη ικανοποίησης από τη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος να μην οδηγήσουν σε απλές αλλαγές φρουράς για την εφαρμογή των ίδιων πολιτικών και για τη διαιώνιση του ίδιου πολιτικού συστήματος. Μας ενδιαφέρει αυτή η δυσαρέσκεια και η απουσία ικανοποίησης να οδηγήσουν σε αλλαγές πολιτικών και σε αλλαγές συσχετισμών.

Αυτό βεβαίως δεν είναι υπόθεση των σφυγμομετρήσεων. Είναι υπόθεση και των ίδιων των πολιτών. Είναι υπόθεση και των κομμάτων. Και εμάς, από την πλευρά του ΣΥΝ μας ενδιαφέρει αυτά τα ποιοτικά στοιχεία να τα ενσωματώσουμε στην πολιτική μας πρακτική. Γι αυτό και λέμε δύο είναι οι προτεραιότητες: Να αλλάξουν οι κυβερνητικές πολιτικές, να αλλάξει το δικομματικό πολιτικό σύστημα, να αλλάξουν δηλαδή οι συσχετισμοί.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Πώς αισθάνεται ένας πολιτικός όταν είναι πρώτος σε δημοτικότητα;

Νομίζω ότι έχουν σχετική αξία αυτές οι εκτιμήσεις. Και καλό είναι κανείς να κοιτάζει πίσω από αυτά, πίσω από τις εικόνες να κοιτάζει την ουσία της πολιτικής κι εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ εκεί θέλουμε να συγκεντρωθούμε. Δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλά και δύσκολα να πράξουμε. ΄Εχουμε ποιοτικά δείγματα που μας λένε ότι είμαστε καλά, ότι μας στηρίζει ο κόσμος, ότι μεγαλώνουμε την συσπείρωσή μας και ότι οι πολιτικές μας προτάσεις έτσι όπως προβάλλονται εκτιμώνται. Με αυτή την έννοια θα έλεγα ότι η εκτίμηση του κόσμου προς το πρόσωπό μου αντανακλά την εκτίμηση των πολιτικών θέσεων και των πολιτικών παρεμβάσεων του ΣΥΝ. ΄Αρα λοιπόν η τόσο μεγάλη εκτίμηση των πολιτικών θέσεων του ΣΥΝ πρέπει να συνοδευτεί και με ενίσχυση της εκλογικής του βάσης.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου