Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/09/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής για τα αποτελέσματα του Α΄οκτάμηνου του προϋπολογισμού του 2011

Τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους αποκαλύπτουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και των πολιτικών που υλοποιεί υπό τις επιταγές της τρόικας.

Η μείωση των εσόδων κατά 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2010 καταδεικνύει ότι η κοινωνικά άδικη πολιτική της εκτίναξης των έμμεσων φόρων και των άμεσων φόρων που πλήττουν σχεδόν αποκλειστικά τους χαμηλόμισθους, όχι μόνο επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα σε σχέση με τα πλουσιότερα, αλλά είναι και εντελώς αναποτελεσματική. Και το χειρότερο είναι ότι η αποτυχία αυτή της κυβέρνησης θα μετακυληθεί και πάλι στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους αφού πλέον για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, θα πρέπει να εισπράττονται 5,6 δις τον μήνα (όταν τους προηγούμενους μήνες του 2011 εισέπραττε 4,3 δις κατά μέσο όρο). Αυτή η κυβερνητική αποτυχία οδήγησε στα νέα κοινωνικά βάρβαρα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών από τη ΔΕΘ και δυστυχώς, από ότι φαίνεται από το διαρκές ναυάγιο της κυβέρνησης Παπανδρέου, αυτά τα μέτρα δεν θα είναι και τα τελευταία για το 2011.

Οι αυξημένες πρωτογενείς δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι και αυτές συνέπεια της μνημονιακής πολιτικής, που με τόση συνέπεια εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Τη στιγμή που περικόπτει δημόσιες δαπάνες λεηλατώντας μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου και διαλύει τη δημόσια Παιδεία και Υγεία, με την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί έχει φέρει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον ΟΑΕΔ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Επομένως, η πολιτική της για την βίαιη μείωση των δημόσιων δαπανών, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δαπάνες! 

Παράλληλα, η αύξηση των πληρωμών για τόκους κατά 2 δις σε σχέση με πέρυσι, καθιστά σαφές, ότι το ζήτημα του δημόσιου χρέους δεν επιδέχεται «επικοινωνιακούς καλλωπισμούς» τύπου 21ης Ιουλίου, αλλά απαιτείται η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, με προστασία των περιουσιών των ασφαλιστικών ταμείων, σε συνδυασμό με συντονισμένες πολιτικές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Τέλος, η μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 30,3% σε σχέση με το 2010 μπορεί φαινομενικά να βελτιώνει την εικόνα του ελλείμματος, αλλά συνιστά έγκλημα απέναντι στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας που είναι τόσο απαραίτητη για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας, την αύξηση των εισοδημάτων, αλλά και τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας.

Αυτή η πολιτική αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα καταστροφική και όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Η μόνη απάντηση στην κρίση περνάει μέσα από την ανάπτυξη, τη δίκαιη φορολογία με αναδιανομή του εισοδήματος από τους πλουσιότερους στους φτωχότερους, τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων και της ανεργίας και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Δηλαδή μέσα από πολιτικές που είναι διαμετρικά αντίθετες με το πρόγραμμα τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής