Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/09/2011

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5» (στην Μπούλικα Μιχαλοπούλου)

-    Για όποιον πιστεύω είχε και την παραμικρή αμφιβολία για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και που αυτή καταλήγει, νομίζω ότι πλέον και τα τελευταία προσχήματα καταρριφτεί, μετά και τα τελευταία μέτρα που μας ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων πρέπει να προκαλέσει έκρηξη θυμού, ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί. Πριν λίγες μέρες στην Ελευσίνα μας δόθηκε η δυνατότητα να προβλέψουμε ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα αφορούν ένα χαράτσι στα ακίνητα αλλά δεν θα τελειώσουμε εδώ. Δηλαδή, το επόμενο μέτρο θα είναι νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και το επόμενο μέτρο θα αφορά μάλλον ένα ειδικό τέλος στο αυτοκίνητο. Έχουμε πει ότι είμαστε σε αυτό το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Και θα ήθελα να προσθέσω στο ρεπορτάζ σας ότι ανακοινώθηκαν και άλλα μέτρα ή μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα προχωρήσουν. Μην ξεχνάτε τι είπε ο κ.Ρέππας, σε σχέση με την εργασιακή εφεδρεία και στην ουσία τις απολύσεις στο δημόσιο, για το ενιαίο μισθολόγιο κ.λπ.

-    Μα δεν απέκλεισε την άρση της μονιμότητας και ο Πρωθυπουργός στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Τόνισε ότι πιθανά στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, θα γίνει και αυτό. Άλλωστε, τρία πράγματα έλεγε ο Πρωθυπουργός σε κάθε ερώτηση που γινόταν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ελλείμματα, πρωτογενές πλεόνασμα, Σουηδία. Έχουμε μια κυβέρνηση σκιών, που επιτίθεται στην κοινωνία και συγχρόνως τη φοβάται. Για σκεφτείτε λίγο το χρονικό της ανακοίνωσης, γιατί αν αποκλείσει κανένας την πιθανότητα να κάθισαν ο κ. Παπανδρέου και ο κ.Βενιζέλος το βράδυ του Σαββάτου μετά τη ομιλία και να το σκεφτήκαν, απλά έστησαν ένα σκηνικό. Περίμεναν να περάσει η διαδήλωση του Σαββάτου, έκαναν ένα δήθεν έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή το πρωί και ανακοίνωσαν προαποφασισμένα μέτρα, τα οποία οδηγούν σε νέα ύφεση. Η νέα ύφεση θα φέρει και άλλα μέτρα, τα άλλα μέτρα πάλι θα αποτύχουν, γιατί ο λαός δεν μπορεί πια να πληρώσει. Η ταξική τους απόφαση είναι να μην πληρώσουν αυτοί που έχουν υψηλά εισοδήματα και υψηλά κεφαλαιακά συμφέροντα. Αυτή είναι η λογική τους. Άρα, εξ αυτής της λογικής, όσον μας αφορά, βγαίνει ένα συμπέρασμα. Ότι χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθειά μας να φύγουν και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και αυτή θα είναι η μεγάλη αλλαγή. Γιατί ο κ.Παπανδρέου μας μιλάει για αναγκαίες αλλαγές με μία σταθερά. Την κυβέρνησή του και την πολιτική του. Αυτά τα δύο, όμως, πρέπει να αλλάξουν, πρέπει να ανατραπούν.

-    Νομίζω, ότι ήταν σαφής χθες, δεν απέκλεισε και νέα μέτρα, θα κάνει ότι χρειαστεί για να είναι συνεπής απέναντι στους δανειστές. Και βέβαια, να αναφερθώ και πάλι στο νέο μέτρο. Είναι ένα μέτρο, το οποίο είναι δύσκολο να το αποφύγει κάποιος. Όταν έρχεται το νέο χαράτσι μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό.

Να θυμίσω ότι στις 23 Ιουνίου, ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος όταν του έγινε μια ερώτηση, είπε ότι δεν είναι σωστό  οποιοδήποτε νέο μέτρο να περνάει μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ, λόγω του δικαιώματος των ανθρώπων να έχουν ηλεκτρικό. Συγχρόνως, έχουμε και πολλά ζητήματα, τα οποία τα λέω κι εγώ με ένα δημοσιογραφικό τρόπο και αφορούν τα μέτρα. Δηλαδή, τα ακίνητα που ανήκουν σε off shore εταιρείες, η περιουσία της Εκκλησίας, η μοναστηριακή περιουσία θα φορολογηθεί και πώς; Πώς θα βρούμε ότι κάποιος είναι άνεργος; Και όλα αυτά τα φαιδρά, κατά τη γνώμη μου, τα οποία είπε ο κ.Βενιζέλος, με μια περίτεχνη βέβαια όπως πάντα ρητορική, η οποία όμως στερείται πολιτικού λόγου που αφορά την κοινωνία. Ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής απέναντι στην τρόικα και τους δανειστές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά πλήρως ασυνεπής και επιτίθεται με σφοδρότητα ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα. Στο μυαλό μου, κα Μιχαλοπούλου, είναι το εξής. Ο ΟΗΕ έχει μιλήσει για πέντε βασικά δικαιώματα του ανθρώπου. Ας δούμε και το αποτέλεσμά τους όπως το βλέπει  η κυβέρνηση. Το δικαίωμα στην εργασία γίνεται ανεργία. Το δικαίωμα στη στέγη γίνεται έκτακτη εισφορά. Το δικαίωμα στην τροφή γίνεται έμμεσοι φόροι. Το δικαίωμα στη μόρφωση γίνεται δεν έχουμε βιβλία, και είναι φοβερό ότι παραμένει η ίδια υπουργός Παιδείας ακόμη και σʼ αυτή την κυβέρνηση, ενώ σήμερα ανοίγουν τα σχολεία χωρίς βιβλία. Και το δικαίωμα στην υγεία γίνεται ΄΄φέρτε γάζες οι συγγενείς των ασθενών΄΄ και μόνιμες περικοπές και συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

-    Και βέβαια είναι τρομακτική η δήλωση του κ.Παπανδρέου, ότι στόχος μας είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος σε κάθε σπίτι.

Ναι είναι η δήλωση της χρονιάς. Εδώ πια το μέλλον αυτού του κόσμου και το μέλλον της νεολαίας, είναι η ανεργία. Αυτό είναι που μας προτείνει ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

-    Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε κ.Βίτσα. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Εμείς θα πρέπει να εντείνουμε δύο πράγματα. Να συμβάλλουμε όσο δυνατόν περισσότερο γίνεται στο να ξεσηκωθεί ο κόσμος και το δεύτερο να δουλέψουμε όσο το δυνατό γίνεται, υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας, σε μια ενωτική διαδικασία, ώστε να υπάρχει ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, που θα ρωτάει το λαό και  θα υπακούει στο λαό, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Σήμερα το ζήτημα της ενότητας της Αριστεράς και των δυνάμεων που απεμπλέκονται από το ΠΑΣΟΚ, αυτό που έχουμε πει από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ ως τα αριστερά της Αριστεράς, μπαίνει επί τάπητος και κάθε δύναμη έχει ευθύνη για το πως θα την απαντήσει. Εμείς θα προχωρήσουμε, δεν θα κουραστούμε να το λέμε, ακόμα και όταν εισπράττουμε κάποιες αρνήσεις, γιατί η πρότασή μας δεν απευθύνεται απλά στις ηγεσίες των κομμάτων, αλλά και στην κοινωνία που με πλειοψηφικό τρόπο μπορεί να φέρει αυτή την πρόταση και να την κάνει πράξη.

-    …γιατί βλέπουμε, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ΚΚΕ, ότι αυτή η πρόταση δεν βρίσκει ανταπόκριση κ.Βίτσα.

Μπορεί κανείς να βρει όλη τη ρητορεία υπεκφυγής. Όμως αυτή η ρητορεία υπεκφυγής δεν αντιστοιχεί στη σημερινή κοινωνική ανάγκη. Ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει, όταν συζητάει με την κοινωνία η οποία πάσχει, καταλαβαίνει ότι αυτή η πρόταση μπορεί να δώσει και πολιτική ελπίδα, να ογκώσει το λαϊκό και μαζικό κίνημα και να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Γιʼ αυτό και είναι ανάγκη. Εμείς θα προχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε αυτό το δρόμο και θα προσπαθήσει να ανοίξει αυτή την πρότασή του σε όλη τη κοινωνία και να την επιβάλλει. 

To Γραφείο Τύπου