Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/09/2011

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Μουλόπουλου, για το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας

‘Η κυβέρνηση δρομολογεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση του κράτους’

‘’Eργαλείο για να μετατραπούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε φτηνό, ευέλικτο και υπάκουο εργατικό δυναμικό’’, χαρακτήρισε την εργασιακή εφεδρεία σε επίκαιρή ερώτησή του προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος.

Ο κ. Μουλόπουλος τόνισε ότι ‘’η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο της αλήθειας μετά από δύο χρόνια και λόγω των δηλώσεων του κ. Λοβέρδου. Το σημείο της αλήθειας είναι ότι δεν ετοιμάζονται να σώσουν τη χώρα, αλλά να την ιδιωτικοποιήσουν’’.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι ‘’προωθείται η κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων, προκειμένου έμμεσα να καταργηθεί και η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα’’.  ‘’Η κυβέρνηση και ο κ. Λοβέρδος με τις δηλώσεις του, ρίχνουν τους δημοσίους υπαλλήλους στον Καιάδα’’, σημείωσε ο κ. Μουλόπουλος.

Στην απάντηση του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ντίνου Ρόβλια ότι ‘’ο νόμος για την εργασιακή εφεδρεία και το πλεονάζον προσωπικό, δεν προβλέπει ούτε εργασιακή εφεδρεία ούτε απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου’’, ο κ. Μουλόπουλος υπογράμμισε ότι ‘’δύο χρόνια τώρα, η κυβέρνηση έχει καταστρατηγήσει όλες τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό’’. Παράλληλα, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαχώρισε την θέση του από τις εμπρηστικές δηλώσεις Λοβέρδου για ‘’ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους που ζουν σε βάρος 10.000.000 πολιτών’’. ‘’Όπως υπάρχουν καλοί και κακοί γιατροί, υπάρχουν καλοί και κακοί δημόσιοι υπάλληλοι, και δεν μπορούμε να τους ρίχνουμε όλους στον Καιάδα’’.

Το πλήρες κείμενο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας του κ. Μουλόπουλου, κατά την διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

‘’Η εργασιακή εφεδρεία είναι το εργαλείο της κυβέρνησης, για να μετατραπούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε φτηνό, ευέλικτο και υπάκουο εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας,  200.000 εργαζόμενοι θα πρέπει να απομακρυνθούν από το Δημόσιο μέχρι το 2015.

Με κριτήρια άγνωστα προς το παρόν, όσοι χαρακτηρίζονται ως πλεονάζον προσωπικό θα οδηγηθούν σε εργασιακή εφεδρεία και ουσιαστικά σε απόλυση, μετά από αξιολόγηση από ιδιωτικές εταιρείες, ανθρωποθυσία στα βωμό της «σωτηρίας» της χώρας.

Για να το πετύχετε αυτό, καταργείτε χιλιάδες οργανικές θέσεις εργασίας, συγχωνεύετε και καταργείτε υπηρεσίες , σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κοινωνικές δομές και οργανισμούς σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού,  παραδίδετε το κράτος στα ιδιωτικά συμφέροντα και μετακυλύετε το κόστος στον πολίτη.

H καθιέρωση της έννοιας του «κρατικού» υπαλλήλου, που προωθείτε θα οδηγήσει σε χιλιάδες αναγκαστικές μετατάξεις και στο στενό δημόσιο τομέα και σε συνδυασμό με τα νέα οργανογράμματα που προβλέπουν δραματική μείωση των οργανικών μονάδων, θα οδηγήσουν σε κατάσταση εργασιακής εφεδρείας το σύνολο του Δημόσιου τομέα.

Το είπε στη ΔΕΘ και ο Πρωθυπουργός. Η μονιμότητα στο Δημόσιο δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού ο εργαζόμενος που δεν έχει οργανική θέση, δεν χαίρει της συνταγματικής προστασίας.

Κύριε Υπουργέ, λυπάμαι, αλλά προκειμένου να τρομοκρατήσετε και να αποπροσανατολίσετε την κοινωνία λέτε συνειδητά ψέματα. Για μισθούς δημοτικών υπαλλήλων 80.000 ευρώ, κατά τις δηλώσεις του κ .Ρέππα, για να αποδειχτεί  ότι περιλαμβάνουν και την αποζημίωση.

1) Πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχετε σκοπό να απολύσετε προκειμένου να εξευμενιστούν οι αγορές και η Τρόικα και με ποια κριτήρια;

2) Θα έχει όριο το έργο της παράδοσης δημόσιων λειτουργιών και υπηρεσιών στους ιδιώτες ; Πως θα εξυπηρετούν οι ήδη διαλυμένες υποστελεχωμένες και απαξιωμένες δημόσιες υπηρεσίες τον Έλληνα πολίτη που μένει χωρίς γιατρούς, χωρίς δασκάλους, χωρίς προνοιακές δομές και τελικά χωρίς μέλλον ;’’

‘’Κύριε Υπουργέ,

Για να φτάσουμε στο σημείο της αλήθειας, χρειάστηκαν 2 χρόνια και ο κ.Λοβέρδος.

Στόχος της πολιτικής σας δεν είναι η σωτηρία της πατρίδας , αλλά η ιδιωτικοποίησή της. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης κα διαρθρωτικών αλλαγών,  αποδεικνύονται καταστροφικά για τη χώρα και τους Έλληνες.

Δεν θεραπεύει τον ασθενή, αλλά τον σκοτώνει . Δεν δίνει λύση στην κρίση, αλλά την επιδεινώνει. Αυτό το γνωρίζετε. Και ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας αποτελεί το στρατηγικό όπλο μαζικής καταστροφής του δημόσιου τομέα.

Αφού εξοντώσατε τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θεσμοθετώντας την ελαστική απασχόληση, την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση του βασικού μισθού, αφού οδηγήσατε την ανεργία σε διψήφια νούμερα, την ύφεση στο 7,3 %  και τη μία στις 4 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο, περνάτε τώρα στη μαζική εξολόθρευση των δημοσίων υπαλλήλων.

Μόνο για το 2012 εκτιμάται ότι οι δανειακές ανάγκες θα εκτιναχθούν κατά 14 % επί του ΑΕΠ, οδηγώντας το δημόσιο χρέος στο 179% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012.

Ποιος πιστεύει πραγματικά πως ένα τέτοιο χρέος θα μπορούσε ποτέ να γίνει διαχειρίσιμο με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές;

Ποιος πιστεύει πραγματικά ότι θυσιάζοντας μισθούς συντάξεις δημόσια αγαθά και κοινωνικό κράτος στον Μολοχ του Χρέους θα εξευμενίσει τους θεούς της αγοράς;

Κύριε Υπουργέ η κυβέρνησή σας παραδίδει αμαχητί το λαό στα ζωώδη ένστικτα του νεοφιλελευθερισμού.

Μας ζητάτε να θυσιάσουμε εργασία μισθούς συντάξεις, κοινωνικό κράτος, δημόσιο πλούτο, ανθρώπινες αξιοπρέπειες και ζωές για να εξευμενίζουμε αυτά τα ζωώδη ένστικτα. Και για να το πετύχετε μετατρέπετε το κράτος, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Max Weber, σε επιχείρηση.

Το ανέλυσε ο κ. Βενιζέλος την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας στον ιδιωτικό τομέα, εάν μία επιχείρηση έχει πλεονάζον προσωπικό, σεβόμενη την εργατική νομοθεσία, οδηγεί το προσωπικό αυτό σε απόλυση και επεμβαίνει ο ΟΑΕΔ. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουμε τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας» , ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στο νεοφιλελεύθερο παραλήρημα του κ. Λοβέρδου.

Ειλικρινά, κ.Υπουργέ, η μαζική ποινικοποίηση  μιας κατηγορίας ανθρώπων και το αίτημα εξόντωσής τους παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές για την ανθρωπότητα εποχές. Η γραμμή Μαζινό, πραγματικά υπάρχει και είναι αυτή μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου. Και για μας είναι λόγος ύπαρξης να την υπερασπιστούμε , όσο κι αν αυτό προκαλεί νευρική κρίση στην Κυβέρνηση, Υπουργός της οποίας είναι ο κ. Λοβέρδος’’.