Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/09/2011

Δήλωση Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου εξωτ. πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την ακρόαση στη Χάγη για τη ναζιστική σφαγή στο Δίστομο και τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την εξέλιξη τις ακροαματικής διαδικασίας στη Χάγη, σχετικά με την ναζιστική σφαγή στο Δίστομο. Ένα έγκλημα πολέμου αλλά και ένα αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το οποίο μαζί με άλλα, "θαφτήκαν "από το πέρας του χρόνου με τη μεθοδευμένη αδράνεια της ελληνικής πολιτείας,  μεταπολεμικά, ενώ οι γερμανικές μεταπολεμικές  κυβερνήσεις «έκαναν» τη δουλειά τους, αγνοώντας αυτά τα βαρύτατα ιστορικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι συγγενείς των θυμάτων, ζητάνε «να εκτελεστεί η απόφαση των ελληνικών και των ιταλικών δικαστηρίων» και δηλώνουν  ότι «η ετεροδικία κάμπτεται όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

 Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της Γερμανίας, επισημαίνουν ότι μόνο  57 παιδιά από τους 218 που εκτελέστηκαν στο Δίστομο δεν ήταν στρατιώτες (πολύ περισσότερο που 1 στους 4 νεκρούς ήταν αβάπτιστα μωρά λίγων μηνών, παιδάκια , έφηβοι ), ότι κανένα από τα παιδιά δεν φορούσε στολή και δεν κρατούσε όπλο για να μπορούν οι Γερμανοί διάδικοι να ισχυριστούν ότι η δολοφονία τους ήταν πολεμική πράξη.

Τα εγκλήματα πολέμου δικάζονται από τα δικαστήρια και δεν λύνονται μέσω των διεθνών συμβάσεων και ως τέτοια θεωρούνται τα εγκλήματα, που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην πατρίδα μας. Σήμερα, που το διεθνές δίκαιο παρακάμπτεται με τις υποκριτικές πολιτικές των ιμπεριαλιστικών χωρών, σήμερα που τα ενεργειακά αποθέματα, είτε υποθαλάσσια είτε χερσαία, μπαίνουν στον πλειστηριασμό των διεθνών πετρελαϊκών εταιριών και η πολιτική των κανονιοφόρων από το Ισραήλ και την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αναβιώνει,  σήμερα που οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στους περιφερειακούς πολέμους   αντιμετωπίζονται ως στατιστικά στοιχεία, η τραγική ιστορία του Δίστομου, η νομική και ιστορική της δικαίωση μπορεί να ανοίξει δρόμους που θα υπηρετούν την αξιοπρέπεια των λαών και της ιστορίας τους. 

To Γραφείο Τύπου