Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/09/2011

Ν. Χουντής: παράνομα ζητάτε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων -- L. Andor: «η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Ευτυχώς εμείς οι υπόλοιποι είμαστε σε καλύτερη θέση»!!!!

Ενώ την Δευτέρα αναμένεται ξανά η Τρόικα στην Αθήνα όπου ένα από τα αγκάθια της συζήτησης θα είναι η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων,  ο αρμόδιος Επίτροπος για τις κοινωνικές υποθέσεις, κ. Andor στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, κάλυψε τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην Τρόικα, ο οποίος παράνομα με βάση την κοινοτική νομοθεσία ζητάει την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Το μοναδικό επιχείρημα του κ. Andor ήταν «ότι η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη, ειδική περίπτωση» που όμως, ευτυχώς για μας τους υπόλοιπους,  «εμείς είμαστε σε καλύτερη θέση»!!!!

Στη συνέχεια της συζήτησης και απαντώντας στην επισήμανση του Ν. Χουντή ότι «δεν απαντάμε στο πρόβλημα  της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων λέγοντας πως είναι κάτι ιδιαίτερο»  και ότι «σήμερα ιδιαιτερότητες έχει και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και η Ισπανία και η Ιταλία και η Γαλλία»  ο Ούγγρος Επίτροπος κ. Andor υπήρξε πολύ αποκαλυπτικός: «είναι σαφές ότι σε κάποιες χώρες είναι απαραίτητο να αλλάξουν κάποιες μορφές κοινωνικού διαλόγου» 

Δείτε το βίντεο εδώ  http://www.youtube.com/watch?v=9g-P9WM9ezU

Ο πλήρης διάλογος μεταξύ του κ. Νίκου Χουντή και κ. Lazlo Andor έχει ως εξής:

Ν. Χουντής: κ. Επίτροποι, την ίδια ώρα στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι της Τρόικα,  μεταξύ αυτών και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, πιέζουν, απαιτούν για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά.  Αυτό θα ήταν καταστροφικό λόγω της διάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας.  Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα σας κατηγορούν ότι παρεμβαίνετε σε βάρος των εργαζομένων.  Σε ερώτηση που είχα κάνει προς τον κ. Andor μου είχε απαντήσει πως οι συλλογικές συμβάσεις είναι θέμα εθνικού δικαίου.

Θα ήθελα να ρωτήσω: επιμένει ο Επίτροπος σε αυτή του τη δήλωση ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι θέμα εθνικού δικαίου και δεύτερον αν είναι έτσι τα πράγματα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα που πιέζει για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ως τι λειτουργεί; Ως εκπρόσωπος της Κομισιόν ή ως εκπρόσωπος των δανειστών της Ελλάδας;

L.Andor: Θέλω να επιμείνω ότι η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη, ειδική περίπτωση. Ειδικά αυτήν την περίοδο δεν πρέπει την ελληνική περίπτωση να την παίρνουμε ως υπόδειγμα για τους υπολοίπους, ευτυχώς εμείς είμαστε σε καλύτερη θέση. Η ελληνική κατάσταση απαιτεί  ιδιαίτερη μεταχείριση. Φέτος πήγα δύο φορές στην Ελλάδα και μίλησα και με τα συνδικάτα (διάσκεψη της ομοσπονδίας ευρωπαϊκών συνδικάτων που έγινε στην Αθήνα), την προηγούμενη εβδομάδα μίλησα και με τον επικεφαλή μιας νέας ομάδας (Task Force) που συστάθηκε τον Ιούλιο και ο κ. Ράχενμπαχ επίσης μίλησε με τους κοινωνικούς εταίρους. Νομίζω είναι σωστό να διατηρηθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Όμως ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και οι συλλογικές συμβάσεις δεν μπορεί να είναι ο ίδιος, όταν υπάρχει έκτακτη κατάσταση. Η έκτακτη κατάσταση είναι έκτακτη  με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό που η Ελλάδα λαμβάνει επαρκή υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μηχανισμούς και από το ΔΝΤ.  Αλλά είναι επίσης σημαντικό η Ελλάδα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, σε αλλαγές γιατί αλλιώς ποτέ δεν θα μπορέσει να φτάσει  σε μια εξέλιξη και ανάπτυξη διαρκείας. Και είναι προς όφελος όλων των άμεσα ενδιαφερομένων να καταλήξουν, να επεξεργαστούν πιο αποτελεσματικές μορφές στην Ελλάδα.

N. Χουντής: η απάντηση του Επιτρόπου μου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Αν είμαστε πριν ένα χρόνο, πράγματι η Ελλάδα ήταν το πρόβλημα. Τώρα έχουμε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και ενδεχομένως την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Επομένως δεν απαντάμε στο πρόβλημα  την κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων λέγοντας πως είναι κάτι ιδιαίτερο. Και επιτέλους κ. επίτροποι  εσείς ως Κομισιόν σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, τι κάνετε; Επειδή ακριβώς είναι ιδιαίτερη η κατάσταση!

L. Andor: ασχολούμαστε, εξετάζουμε πως είναι δυνατόν να διευρυνθεί περαιτέρω ο διάλογος, οι συζητήσεις στην ΕΕ. Επισκέφτηκα και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η συζήτηση δεν είχε σκοπό το να καταργηθεί ο δημόσιος διάλογος. Αλλά είναι σαφές ότι σε ορισμένες χώρες, είναι απαραίτητο να αλλάξουν κάποιες μορφές κοινωνικού διαλόγου.  Δεν θα δείτε ποτέ την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ζητάει τον περιορισμό του κοινωνικού διαλόγου, κάθε άλλο το αντίθετο, στην πρωτοβουλία Farrow του 2020 εκεί εισαγάγαμε ένα νέο στοιχείο κοινωνικού διαλόγου το τριμερές φόρουμ, που συμπληρώνει την τριμερή συνάντηση κορυφής. Αυτό τώρα το καινούργιο είναι ευρύτερο, περιλαμβάνει  περισσότερους εκπροσώπους του τομέα και  συμβάλλει στο διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κοινωνικός διάλογος μετά το πέρας της κρίσης δεν θα είναι πια ο ίδιος, όμως είμαι σίγουρος πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι ισχυρός και θα προκύψουν και νέα καινοφανή στοιχεία

To Γραφείο Τύπου