Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/09/2011

Απαντήσεις Βενιζέλου-Κουτρουμάνη σε Η. Διώτη - Οριστικό λουκέτο σε ΔΟΥ, ΙΚΑ και ΕΤΕ Αιγινίου

Και με τη βούλα των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας μπαίνουν οριστικά λουκέτα σε δημόσιες Υπηρεσίες του Αιγινίου, και συγκεκριμένα στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και στο Παράρτημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά και στο τοπικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα απάντησαν οι Υπουργοί κκ. Ε. Βενιζέλος και Γ. Κουτρουμάνης σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι το Παράρτημα Αιγινίου έχει μικρά ασφαλιστικά μεγέθη και στελεχώνεται από 4 διοικητικούς υπαλλήλους «αριθμό μεγάλο για τα μεγέθη του εν λόγω υποκαταστήματος», ενώ εκτιμά ότι «με τη συνένωση στο Τοπικό Υποκατάστημα Κατερίνης, θα μπορέσει να βελτιωθεί σημαντικά και πιο αποτελεσματικά η λειτουργία του τελευταίου, με τη μετακίνηση των 4 υπαλλήλων», επισημαίνοντας τις τρέχουσες αδυναμίες του Υποκαταστήματος λόγω «αδυναμίας προσλήψεων και αθρόων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης». Επίσης, ο υπουργός προσέθεσε ότι «το κόστος λειτουργίας μίας μονάδας δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια για τη λήψη απόφασης αναστολής λειτουργίας της» αντιφάσκοντας λίγο πιο κάτω, ισχυριζόμενος ότι «στα πάγια έξοδα, δεν περιλαμβάνεται μόνο το μίσθωμα ακινήτων αλλά και έξοδα συντήρησης του κτιρίου».

Σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο της ΔΟΥ Αιγινίου, ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής 2011-2013, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη «μεταρρύθμιση στην οργανωτική δομή των ΔΟΥ, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του κόστους των παρεχομένων προς τους πολίτες υπηρεσιών», προσθέτοντας ότι παράλληλα «αναβαθμίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και υλοποιούνται πολλές νέες». Τέλος, σε ό,τι αφορά στο κατάστημα της ΕΤΕ, παραπέμποντας σε προηγούμενο έγγραφο της τράπεζας, απλώς επιβεβαιώνει το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις των Υπουργών, η βουλευτής Λάρισας δήλωσε: «Όχι απλά αμφότεροι οι Υπουργοί απέφυγαν να απαντήσουν στα ερωτήματα που τέθηκαν (τεκμηρίωση κριτηρίων για αναστολή λειτουργίας του ΙΚΑ, οικονομικά αποτελέσματα της ΔΟΥ Αιγινίου), αλλά με προκλητικό τρόπο και αντιφάσεις εμμένουν στις αρχικές αποφάσεις τους. Ο κ. Κουτρουμάνης μιλάει για αδυναμία προσλήψεων και συνταξιοδοτήσεις λες και δεν είναι η κυβέρνησή του, με την ψήφιση του Μνημονίου και του Μεσοπροθέσμου, αποκλειστικά υπεύθυνη και για τα δύο, προσπαθώντας επί ματαίω να πείσει ότι με 4 υπαλλήλους και με ηλεκτρονικές υπηρεσίες, θα στρώσει η κατάσταση στο ΙΚΑ Κατερίνης. Αντίστοιχα, ο κ. Βενιζέλος μιλάει για αποτελεσματικότητα των ΔΟΥ, όταν αφενός μόλις λίγες μέρες νωρίτερα έφερε το αδιανόητο χαράτσι, το νέο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, επειδή ακριβώς ο ελεγκτικός μηχανισμός των Εφοριών αδυνατεί να λειτουργήσει και να μαζέψει τα χρωστούμενα, κι αφετέρου όταν έχει ήδη επιστρατεύσει ιδιώτες εισπράκτορες και δικαστικούς λειτουργούς για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Το κλείσιμο υπηρεσιών σε συνδυασμό με την εργασιακή εφεδρεία και τις επικείμενες απολύσεις στο Δημόσιο τομέα, δεν προοιωνίζει τίποτα διαφορετικό από τη δημιουργία μίας νέας στρατιάς ανέργων. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ευαγγελίζονταν την αποκέντρωση, όμως και ένα μικρό παιδί ξέρει ότι δε γίνεται να κρατηθεί ο κόσμος στην περιφέρεια χωρίς αξιόπιστες, αποτελεσματικές δημόσιες και κοινωφελείς υπηρεσίες, επαρκώς στελεχωμένες, τις οποίες και διεκδικούμε, μαζί με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Πύδνας-Κολινδρού, καθώς και τις τοπικές κοινωνίες όλων των περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα».