Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/09/2011

Δέσμευση της Υπουργού για οριστική λύση στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες - Συζήτηση επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Τ.Κουράκη

Με επίκαιρη ερώτηση του στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων  που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, ο Τάσος Κουράκης  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Ο εκπαιδευτικός και μόνιμος κάτοικος  Αθήνας κύριος  Λάζαρος  Τεντόμας  πάσχει από μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια που είναι μια εκφυλιστική πάθηση των οφθαλμών. Το 2004 που διορίσθηκε ως εκπαιδευτικός μπορούσε να επεξεργαστεί οπτικά κάποιο κείμενο, σήμερα όμως είναι τυφλός.  Λαμβάνει επίδομα τυφλότητας απ΄το Υπουργείο Υγείας, δεν εμπίπτει όμως σε ειδική κατηγορία  στο Υπουργείο Παιδείας. Η περίπτωση του αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα και μόνιμα για όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός που έχει οργανική θέση στο Γενικό Λύκειο Σύρου και επί επτά χρόνια αποσπάται στο Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών, φέτος δεν κατάφερε να αποσπαστεί στην Αθήνα αφού το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο  δεν ενέκρινε το φετινό αίτημα του.  Η εγκύκλιος μεταθέσεων των εκπαιδευτικών ορίζει, και πολύ σωστά, ότι " δικαιούνται να υπαχθούν στην ειδική κατηγορία  μεταθέσεων οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά τυφλά, κωφά ή βαρύκοα" αλλά δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους τυφλούς και τους άλλους εκπαιδευτικούς με σοβαρές αναπηρίες. Είναι αναγκαίο να υπάρξει  νομοθετική ρύθμιση (ενδεχομένως με την επανεξέταση του ΠΔ 50/96 άρθρο 13 η οποία εκκρεμεί εδώ και χρόνια) που να εντάσσει σε ειδική κατηγορία αποσπάσεων και μεταθέσεων όλους τους εκπαιδευτικούς με σοβαρές αναπηρίες. Θα μπορούσε επίσης το Υπουργείο έστω και τώρα να προωθήσει την απόσπαση του κυρίου Λάζαρου Τεντόμα και να αποκαταστήσει έτσι μια κοινωνική αδικία".  Στην ομιλία της η  Υπουργός  κυρία Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι η ένσταση που υπέβαλλε ο κύριος Τεντόμας για τη δυσμενή απόφαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, θα γίνει δεκτή και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού. Στην προτροπή του Τάσου Κουράκη να υπάρξει και οριστική ρύθμιση για όλους τους εκπαιδευτικούς με σοβαρές αναπηρίες, η Υπουργός απάντησε ότι θα υπάρξει μελέτη του προβλήματος με στόχο την τελική ρύθμιση."