Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/09/2011

Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στην τηλεόραση της ΝΕΤ

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση της  «ΝΕΤ» (Πρωινή Ενημέρωση Κ. Αρβανίτη- Μιρ. Κατσίμη) για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τον έκτακτο φόρο στα ακίνητα

Έχουμε έναν κεφαλικό φόρο που θα αποδειχθεί «εγκεφαλικός». Θα προκαλέσει πάρα πολλά εγκεφαλικά. Είναι προκλητικά άδικος φόρος. Να εισπράξουν 4,5 δις ευρώ από τα ακίνητα χωρίς να το έχουν πει σε κανέναν, επειδή τόσα μας λείπουν. Αυτή η ενέργεια προδίδει μια κραυγαλέα προχειρότητα, μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση αλλάζει εντελώς αυτά που είπε την Κυριακή ο Βενιζέλος για τη ζώνη από 0-500 ευρώ, από μισό ευρώ που είχαν πει την Κυριακή πηγαίνουν σήμερα στα 3 ευρώ, και πονάει πολύ περισσότερο από τον διπλασιασμό στα ακριβά.

Συν τοις άλλοις, υπάρχει και μια προκλητική αναξιοπιστία γιατί υποτίθεται ότι όλα αυτά γίνονται για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την ίδια στιγμή που ο ανάπηρος, ο άνεργος, ο φτωχός θα πληρώσει εισφορά για το σπίτι του, οι ναοί που λειτουργούν με ιερείς που μισθοδοτούνται από το κράτος με πάνω από 200 εκατ. ευρώ το χρόνο και εισπράττουν από τις εισφορές των πιστών, δεν θα πληρώσουν τίποτα! Είναι πέρα για πέρα άδικο και θα είναι χαστούκι στα μούτρα σας να βγει ο αρχιεπίσκοπος και το αναμένω και να πει όχι, εμείς θέλουμε να εισφέρουμε κι εμείς, όταν εισφέρουν οι πάντες και μάλιστα οι πιο φτωχοί.

Η απόφαση για την επιβολή αυτού του χαρατσιού θα επιταχύνει την φθορά και την πτώση αυτής της κυβέρνησης.

Για την αριστερή αντι-νεοφιλελεύθερη συμμαχία

Η χώρα βρίσκεται σε κρίση, λειτουργεί με μηχανική υποστήριξη και υπό την σκληρή κηδεμονία της τρόικας. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί με ένα μαγικό ραβδί να δώσει λύσεις, κάνει λάθος. Κι η Αριστερά, δεν είναι τσαρλατάνοι. Υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται ένα σχέδιο για να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά, για να βγάλουμε την οικονομία στον δρόμο της ανάπτυξης, για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε περισσότερο χρόνο και ευκαιρίες, βγάζοντας τη θηλιά του μνημονίου από το λαιμό μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να αυξήσεις τα έσοδα αλλά όχι υπερφορολογώντας αυτούς που ήδη πληρώνουν. Πρέπει να περιοριστεί η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή και να φτιαχτεί ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός που να έχει αποτελέσματα.

Η αριστερά οφείλει να ξεπεράσει διαιρέσεις, παραγοντισμούς, αρχηγισμούς και να σχηματίσει μια ενωμένη προσπάθεια με ένα μίνιμουμ πρόγραμμα ρεαλιστικών θέσεων και προτάσεων που να συμπράξει στις εκλογές με όλους αυτούς που διαφωνούν και αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ, με όλους όσους δε θέλουν την επάνοδο στη ΝΔ που τα έκανε μπάχαλο πριν δυο χρόνια.

Οι συνθήκες είναι υπερώριμες για μια πλατιά αντι-νεοφιλελεύθερη πολιτική συμμαχία των δυνάμεων της αριστεράς. Ο ΣΥΝ το θέλει, το επιδιώκει και απευθυνόμαστε και στις δυνάμεις που απελευθερώνονται από το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις από την Δημοκρατική Αριστερά, και στους Οικολόγους Πράσινους, και στο κόμμα του κ. Δημαρά, και στο ΚΚΕ και μικρότερες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ακόμα κι αν το ΚΚΕ επιμένει στην άρνηση και την εχθρότητα μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι οι υπόλοιποι. Κι αν δημιουργηθεί μια τέτοια συμμαχία έγκαιρα, με βάση ένα πρόγραμμα, έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή, θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο ΣΥΝ προτείνει τη δημιουργία αυτής της αντι-νεοφιλελεύθερης συμμαχίας και θα πάρει δυναμικά όλες τις ενωτικές πρωτοβουλίες εκείνες που είναι απαραίτητες προς πάσα κατεύθυνση για να σχηματιστεί μια τέτοια συμμαχία που μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την πρωτιά στις εκλογές.

Για την εργασιακή εφεδρεία

Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας έρχεται να επικυρώσει το αποτέλεσμα των άθλιων κομματικών προσλήψεων  που για χρόνια και τα δυο κόμματα πραγματοποιούσαν και τώρα οδηγούμαστε στην οικονομική και κοινωνική χρεωκοπία, μαρτυρούν το τέλος εποχής ενός τρόπου διακυβέρνησης της χώρας για δεκαετίες.

Έχουμε μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 5%, όταν οι μισθοί έχουν κοπεί κατά 20% που σημαίνει ότι κάτι εξακολουθεί να ανεβαίνει. Η κυβέρνηση κόβει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κόβει άγρια μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο και παρ΄όλα αυτά οι δαπάνες παραμένουν στα ύψη. Γιατί δεν έχουν κοπεί τα ακριβά έργα και οι προμήθειες, γιατί δεν έχουν κοπεί οι σπατάλες του κομματικού κράτους και γιατί δεν έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Αντί για οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων, να πιάσει γραμμή-γραμμή τις δαπάνες και να αξιολογήσουν την αποδοτικότητα, να κόψουν αυτά που είναι πραγματικά περιττά.

Όσο για τις καταγγελίες της ΝΔ για δήθεν προσλήψεις στο δημόσιο, είναι μια στάση καθαρά υποκριτική. Η  ΝΔ επικρίνει την κυβέρνηση για τα ίδια που έκανε μέχρι να πέσει. Εξήγγειλαν πάγωμα των προσλήψεων και διόριζαν από τις πόρτες και τα παράθυρα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009.

Το ΠΑΣΟΚ υιοθετώντας υποκριτικά την πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία, έβαλε 12 μήνες εργασιακή εφεδρεία με το 60% και μετά τελεία. Ον νόμος δεν ορίζει το μετά. Άγνωστο. Ελλοχεύει ο κίνδυνος της απόλυσης, Αυτή τη ρύθμιση που είναι άγνωστη, την ψήφισαν μαζί στο νομοσχέδιο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Όταν η ανεργία είναι πάνω από 20%, και όταν το κόστος του ανέργου είναι υψηλό, αντί να προσλαμβάνεις, πρέπει να κάνεις μετατάξεις, μετεκπαιδεύσεις έτσι ώστε να αποφύγεις την ανεργία. Ο 50αρης που βγαίνει στην εργασιακή εφεδρεία, στέλνεται στον κοινωνικό καιάδα. Που να βρει δουλειά;

Κακά τα ψέματα. Ένας άθλιος τρόπος διακυβέρνησης  για χρόνια με ρουσφέτια, σκάνδαλα, δώρα στη διαπλοκή, τρύπιο φορολογικό σύστημα, σπατάλες χωρίς κοινωνικό κράτος, δεν μεταμορφώνεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι πλούσιοι και να κατανεμηθούν τα βάρη όπως πρέπει.  Τα τελευταία 2 χρόνια η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία κάνουν «πάρτι» και γι αυτό η μαύρη τρύπα στα έσοδα.

Τηλεδιάσκεψη

Από χθες ακούμε πανηγύρια και στεναγμούς ανακούφισης πάλι στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μόλις τελειώσει το «δόξα σοι ο θεός» θα αρχίσει το «βοήθα παναγιά».

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός μέσα στο 2012, 2 μήνες νωρίτερα κι αυτό διευκολύνει σενάρια εκλογών και σενάρια συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Νδ και δυστυχώς το ρεζουμέ της χθεσινής τηλεδιάσκεψης είναι ακόμη πιο σκληρή επιτροπεία και κηδεμονία της Τρόικα στην Ελλάδα, νέα μέτρα και συντριβή του ΠΑΣΟΚ.

To Γραφείο Τύπου