Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/09/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η καταστροφική, αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και των ηγετικών κύκλων της Ε.Ε. συνεχίζεται και εντείνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, που πανηγύριζε για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και τις αποφάσεις της συνόδου ηγετών της 21 Ιουλίου 2011, αφού έβαλε ως εθνικό όραμα «ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια», σήμερα επισείει για 6η φορά τον κίνδυνο της χρεωκοπίας και της μη είσπραξης της 6ης δανειακής δόσης για να επιβάλλει νέα σειρά βάναυσων μέτρων ενάντια σε εργαζόμενους, μικρομεσαίους, αγρότες και συνταξιούχους.

«Έκτακτη» εισφορά, «έκτακτο» ειδικό τέλος στα ακίνητα, «εργασιακή εφεδρεία» (το άλλο όνομα της απόλυσης), περικοπές εισοδημάτων μέσω ενιαίου μισθολογίου, αύξηση έμμεσων φόρων και ξεπούλημα όσο – όσο της δημόσιας περιουσίας είναι το νέο πακέτο που ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του αποστερεί από την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών τα «προς το ζην». Στην ουσία η κυβέρνηση επιχειρεί να «κατασχέσει» το εισόδημα των εργαζομένων και να «δημεύσει» ακόμη και την πρώτη κατοικία του.

Από κοντά και η ΝΔ που βλέπει απλά λάθος συνταγή πολιτικής και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φόρων κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, μένουν ουσιαστικά ανέγγιχτα η μεγάλη περιουσία, τα τεράστια κέρδη, οι μονίμως φοροαπαλλασόμενοι, η περιουσία της εκκλησίας και των μοναστηριών, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, οι offshore εταιρείες κλπ.

Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς και του ειδικού τέλους ακίνητων σε όλους  γενικά τους πολίτες, ανεξάρτητα της πραγματικής φοροδοτικής τους ικανότητας, πέραν των άλλων παραβιάζει βασικές συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Η επιβολή του χαρατσιού για όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία ή όχι, επιβαρύνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και είναι κοινωνικά άδικη. Ο λαός καλείται να πληρώσει, οργίζεται και βρίσκεται σε απόγνωση.

 Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει τώρα.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα όλα τα φορομπηχτικά μέτρα, μέτρα αντισυνταγματικά, παράνομα, μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας και εξευτελισμού της πατρίδας. Καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τα κοινωνικά κινήματα να αντιταχθούν ενεργητικά στα κυβερνητικά μέτρα.

Ο ΣΥΝ θα στηρίξει και θα επιδιώξει με κάθε τρόπο την προστασία όσων αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το χαράτσι καθώς και την απόφαση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ να μην μετατραπεί η ΔΕΗ σε τιμωρητικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά. 

Καλούμε τους επιστημονικούς φορείς και ιδιαίτερα τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τα πανεπιστήμια,  και ιδιαίτερα τις νομικές σχολές, να διαμορφώσουν το πλαίσιο νομικής αλλά και πρακτικής υποστήριξης.

Κανείς μόνος του στην κρίση. Κανείς μόνος του στην εξαθλίωση. Να ορθωθεί ένα τείχος λαϊκής αντίστασης: «ΌΧΙ! ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ! Ας φορολογήσουν το μεγάλο κεφάλαιο, την κρίση τους να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν  και κερδίζουν από αυτή».

Σε κάθε περίπτωση, η λύση είναι μία και είναι πολιτική. Αυτή η πολιτική, αυτή η κυβέρνηση να ανατραπεί κάτω από το βάρος της αφόρητης πίεσης του λαϊκού ξεσηκωμού. Οι εκλογές με απλή αναλογική είναι πια κοινωνική ανάγκη.

Καλούμε όλους να αγωνιστούμε σε έναν ανένδοτο αγώνα ενάντια στο μνημόνιο για την υπέρβαση της κρίσης. Ταυτόχρονα, καλούμε σε έναν αγώνα για τη συνολική υπέρβαση του καταρρέοντος μοντέλου ανάπτυξης, του πελατειακού και αντικοινωνικού κράτους, των παραγωγικών προτύπων στην οικονομία και την κοινωνία.

Η δική μας πρόταση είναι βασισμένη στην ανάγκη να στραφούμε σε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε ως βασική στρατηγική τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας. Ένας συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα εκφράζει κοινωνικές ανάγκες και θα εκπροσωπεί τις κοινωνικές δυνάμεις, τα στρώματα εκείνα που σήμερα συμπιέζονται, θα συμπυκνώνει το σύνολο χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου που μάχονται τη λαίλαπα του μνημονίου και θα εκφράζει την πλειοψηφία του λαού μας, του λαού μας που έχει ήδη μιλήσει.

To Γραφείο Τύπου