Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/09/2011

Επιστολή Π. Λαφαζάνη, Δημ. Παπαδημούλη στον Υπ. Οικονομικών και την Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων

Ζητούν την πρόσκληση και των επτά μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ στην αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Με επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο και την Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Βάσω Παπανδρέου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λαφαζάνης Παναγιώτης και Παπαδημούλης Δημήτρης μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις καταγγελίες για την λειτουργία του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ζητούν την πρόσκληση και των επτά μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, συμπεριλαμβανομένων κι όσων τελούν υπό παύση των καθηκόντων τους, στην αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την ΕΛΣΤΑΤ στην οποία έχει κληθεί μόνο ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Γεωργίου

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

19-9-2011

Α) Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο

Β) Προς την Πρόεδρο της  Διαρκούς

Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

κ. Βάσω Παπανδρέου

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη 20/9 που αφορά τις  δραματικές εξελίξεις στην ΕΛΣΤΑΤ αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω των συνεχών βαρύτατων καταγγελιών από μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ στα ΜΜΕ για λογιστικές αλχημείες και «μαγειρέματα» από την ΕΛΣΤΑΤ κρίσιμων στατιστικών δεδομένων.

Επειδή, από  τις καταγγελίες της κ. Γεωργαντά προκύπτει ότι:

1.    η Αρχή δεν συνεδρίασε ποτέ για την έκδοση στοιχείων, καθώς αυτά έρχονταν «έτοιμα», συμπεριλαμβανομένων και των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009.

2.    Τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 ήταν σκοπίμως διογκωμένα, προκειμένου να διευκολυνθεί η λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

3.    Η ΕΛΣΤΑΤ λειτουργούσε ως αρχή του ενός ανδρός, του Πρόεδρου  της Αρχής κ. Γεωργίου ο οποίος «έλυνε και έδενε», εξυπηρετώντας μεθοδεύσεις που υπονόμευαν τόσο το επιστημονικό και προσωπικό κύρος των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ που ορίστηκε με ευρεία πλειοψηφία 4/5 από την διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όσο και το κύρος μιας ανεξάρτητης αρχής που υποτίθεται ότι ιδρύθηκε με «σημαία» την αξιοπιστία και την διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Επειδή, τις καταγγελίες της κ. Γεωργαντά ακολούθησαν οι καταγγελίες του πρώην Αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Λογοθέτη ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

Επειδή, ο πρώην αντιπρόεδρος της  ΕΛΣΤΑΤ κ.  Λογοθέτης   κατηγορείται για «παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος» μετά από μηνυτήρια αναφορά του Πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου προς το πρόσωπο του.

Κατόπιν τούτων θεωρούμε αδιανόητο και προκλητικό να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής μόνο ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου και όχι και τα επτά μέλη που συγκροτούν το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, όπως προβλέπει το άρθρο 12 του ν. 3832/2010.

Δηλαδή, τόσο οι πέντε που προτείνεται η παύση από τα καθήκοντά τους με την τροπολογία του κ. Υπουργού Οικονομικών όσο και οι δύο παραμένοντες σʼ αυτά, ο Πρόεδρος και φυσικά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν είναι δυνατόν η Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής να μαθαίνει για τις βαρύτατες καταγγελίες σχετικά με την παραχάραξη κρισίμων δημοσιονομικών δεδομένων από τον τύπο και να μην καλεί τα μέλη του ΔΣ της Αρχής, τα οποία τελούν υπό παύση και τα καταγγέλλουν, στη συνεδρίαση που αφορά ακριβώς την υπόθεση αυτή.

Για τους παραπάνω λόγους

ΖΗΤΟΥΜΕ

Στην αυριανή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα την ενημέρωση της επιτροπής από τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, να προσκληθούν και τα επτά μέλη  που συγκροτούν το ΔΣ την ΕΛΣΤΑΤ.

Η έγκαιρη κλήση του συνόλου του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ και η παροχή εξηγήσεων ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων  για το έργο της αρχής και τις καταγγελίες  το συνοδεύουν, υπαγορεύεται από την ανάγκη διαφάνειας και εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος προς όφελος του ελληνικού λαού.

Παρακαλούμε, όπως ανταποκριθείτε στο αίτημα μας που συνιστά στοιχειώδη υποχρέωση εύρυθμης λειτουργίας, προκειμένου η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων να διαφυλάξει το κύρος και την αμεροληψία της.

Με τιμή

Λαφαζάνης Παναγιώτης
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπαδημούλης
Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων  της Βουλής