Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/09/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη, με θέμα: Δεν αναγνωρίζεται πλήρως η προϋπηρεσία από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στους εκπαιδευτικούς που έχουν διδάξει στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Κατηγοριοποιούνται εκπαιδευτικοί λειτουργοί ίδιων προσόντων σε διαφορετικές ταχύτητες και δικαιώματα.

Από το 2009 αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών γενικών μαθημάτων του ΟΑΕΔ και τους δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν στους πίνακες διορισμού του Υπουργείου Παιδείας από το  σχολικό έτος 2010-2011,  ενώ για τη σχολική χρονιά 2009-2010 είχε ήδη δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν ως αναπληρωτές.

Παρόλα αυτά, δεν έγινε πλήρης αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας και πιο συγκεκριμένα η αναγνώριση αφορούσε  μόνο τους εκπαιδευτικούς γενικών μαθημάτων, με προϋπηρεσία μετά το 1999-όταν και οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ μετατράπηκαν σε ΤΕΕ και μόνο για τα 11/21 του συνόλου της απασχόλησή τους.

Στη συνέχεια οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί γενικών μαθημάτων διορίστηκαν, όμως αναγνωρίστηκε μόνο ένα μέρος της προϋπηρεσίας τους με ένα ιδιότυπο κιόλας τρόπο, αφού  η ανωτέρω προϋπηρεσία αναγνωρίζεται για την μισθολογική  και την ιεραρχική εξέλιξη τους( βαθμολογική εξέλιξη-μείωση ωραρίου), σύμφωνα  όμως με τις εγκύκλιους του Υπουργείου- που αφορούν τις τοποθετήσεις σε σχολεία, τις  αποσπάσεις και τις μεταθέσεις-των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  δεν λαμβάνεται υπόψη για μοριοδότηση.

Η εξαίρεση αυτή είναι εντελώς αυθαίρετη και άδικη. Οι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία στον ΟΑΕΔ είναι η μοναδική κατηγορία εκπαιδευτικών που στερούνται μοριοδότησης για την προϋπηρεσία τους. Ενώ αντίστοιχα μοριοδοτείται - και δικαίως- η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών προερχόμενων από ιδιωτικά  σχολεία, καθώς και από άλλα Υπουργεία εκπαιδευτικών όπως από τα Δημόσια Λύκεια του Εμπορικού Ναυτικού αλλά και  από  τα δημόσια σχολεία εντός  Ε.Ε  .

Η διαφορετική μεταχείριση από τους υπόλοιπους συναδέλφους, τους τοποθετεί στο τέλος κάθε λίστας που αφορά τοποθέτηση, απόσπαση ή μετάθεση, αφού μηδενίζει την προϋπηρεσία τους στα ΤΕΕ Μαθητείας του ΟΑΕΔ και ουσιαστικά τους κατηγοριοποιεί σε εκπαιδευτικούς με πλήρεις υποχρεώσεις αλλά με μειωμένα δικαιώματα.

-Επειδή συντελείται εξόφθαλμη αδικία έναντι μιας συγκεκριμένης μερίδας των εκπαιδευτικών λειτουργών.

-Επειδή είναι οξύμωρο να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στα ΤΕΕ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ως ικανός λόγος για την πρόσληψη των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας αλλά να μην λαμβάνεται εξ ολοκλήρου υπόψη εντός των κόλπων του ίδιου του Υπουργείου. 

-Επειδή επιβάλλεται να υπάρχει ισοτιμία για όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο Υπουργείο Παιδείας με ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

-Προτίθεται να αναιρέσει την συγκεκριμένη αδικία, που αναίτια διαχωρίζει και κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, αναγνωρίζοντας  ως χρόνο προϋπηρεσίας, την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών στα ΤΕΕ Μαθητείας του ΟΑΕΔ;   

Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης