Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/09/2011

Δήλωση της Ρ. Δούρου μέλους της Π.Γ., υπεύθυνης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική με αφορμή τις κλιμακούμενες αντιδράσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με αφορμή τις κλιμακούμενες αντιδράσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ύστερα από την έναρξη των ερευνών της για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της Α.Ο.Ζ. της, η Ρένα Δούρου, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, δήλωσε :

“Η Τουρκία, με διαδοχικές της τοποθετήσεις – τόσο σε ό,τι αφορά στην ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην έναρξη των ερευνών της για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της – φανερώνει ότι, εξυπηρετώντας τη δική της ατζέντα κι ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλάζει άρδην ανατρέποντας δεδομένα δεκαετιών, επιλέγει την οδό της τεχνητής όξυνσης για την προάσπιση των συμφερόντων της.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου βρίσκεται ενόψει ιστορικών ευθυνών. Τη στιγμή που ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δηλώνει ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη 'για όλα τα ενδεχόμενα', τη στιγμή που η Άγκυρα ζητά με το 'έτσι θέλω' από τη Λευκωσία να διακόψει τις έρευνές της, απειλώντας ότι θα ξεκινήσει δικές της στα ανοικτά της βόρειας Κύπρου με την προστασία μάλιστα πολεμικών πλοίων, τη στιγμή που η Κομισιόν 'νίπτει τας χείρας της', κρατώντας για πολλοστή φορά ίσες αποστάσεις από τον εκτοξεύοντα απειλές (Τουρκία) και τον απειλούμενο (Κύπρος), η Αθήνα σιωπά...

Η κρίσιμη πραγματικά οικονομικά κρίση, για την οποία ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση με τη δουλική υποταγή της στις προσταγές δραστικής λιτότητας της Τρόικας, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την απραξία της Αθήνας.

Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η αναζήτηση λύσης μέσα από διάλογο και την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, τόσο σε ό,τι αφορά στην ΑΟΖ όσο και στο κυπριακό, καθώς και η κατηγορηματική απόρριψη των απειλών χρήσης βίας ως μέσο άσκησης πολιτικής, οφείλουν να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της Αθήνας – όχι η παθητικότητα και η υποχωρητικότητα έναντι των τουρκικών λεονταρισμών. Η κυβέρνηση Παπανδρέου οφείλει να έχει αυτόνομη και αποφασιστική στάση έναντι της Άγκυρας και να μην περιμένει 'προστασία' από εξωτερικούς παράγοντες. Εκτός κι αν η παράδοση των ηνίων της εξωτερικής πολιτικής συνιστά άλλη μια πρωτοτυπία του Γ. Παπανδρέου!”

To Γραφείο Τύπου