Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/09/2011

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: Μακρύς Γιαλός Λασιθίου: Αλλαγές στον Καλλικράτη σύμφωνα με την λαϊκή βούληση και την νομιμότητα

Στην Κρήτη, η Επαρχία της Σητείας του Νομού Λασιθίου μέχρι πρόσφατα απαρτιζόταν από τους Δήμους Σητείας, Μακρύ Γιαλού, Λεύκης και Ιτάνου  και  λογίζονταν ως ενιαία και διακριτή γεωγραφική, διοικητική και οικονομική ενότητα.  Άποψη την οποία επιβεβαιώνει και η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ταυτόσημου περιεχομένου ήταν και η πρόταση συνένωσης των Δήμων  που είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ενόψει ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. 

Ωστόσο, με μεθοδεύσεις πλάγιες, της τελευταίας στιγμής και εκτός των προβλεπομένων από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» διαδικασίες, εκπρόθεσμα, μετά τις 7-5-10 οπότε έληγε η προθεσμία διαβουλεύσεων, και με δήθεν «πολιτική» βάση μια απόφαση (της 10-5-2010) του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρύ Γιαλού, που έχει κριθεί τελεσίδικα από την επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006  ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ, ο Χωροταξικός Σχεδιασμός του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»  ανατράπηκε αιφνιδιαστικά.

Η ανατροπή αυτή προκάλεσε  θύελλα διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων στην τοπική κοινωνία. Με βάση τα οριζόμενα στον Κ.Δ.Κ (Ν. 3463/2006) και με αναλογική εφαρμογή των διαδικασιών έγιναν δημοψηφίσματα στις όμορες με τον Δήμο Σητείας Τοπικές Κοινότητες ( Λιθινών, Περβολακίων, Πεύκων και Χρυσοπηγής) με μαζική συμμετοχή , άψογες διαδικασίες και αποτελέσματα συντριπτικά – έως και 100% των ψηφισάντων – υπέρ της συνένωσης με τον Δήμο Σητείας και δόθηκαν από τους αρμόδιους υποσχέσεις ότι το θέμα θα λυθεί προ των εκλογών.

Να σημειωθεί ότι για το πρόβλημα ήταν ενήμερος ακόμη και  ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στις 30.7.2010, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, όπου του ετέθη το θέμα από εκπροσώπους των διαμαρτυρομένων, δήλωσε δημόσια και παρουσία κυβερνητικών στελεχών ότι: «Γνωρίζω το πρόβλημα και έχω δώσει οδηγίες να λυθεί με βάση την θέληση των τοπικών κοινωνιών».

Οι υποσχέσεις όμως δεν τηρήθηκαν και με την ψήφιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ο Δήμος Μακρύ Γιαλού στο σύνολό του συνενώθηκε με το Δήμο Ιεράπετρας.

Στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου οι δημότες των τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας  Μακρύ Γιαλού που θέλουν τη συνένωση με το Δήμο Σητείας, συγκρότησαν ανεξάρτητο συνδυασμό με την επωνυμία «ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΥΤΥΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (Α.Α.Α.) .Ο συνδυασμός αυτός εξέλεξε δύο (2) από τους τέσσερις (4) δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού και έλαβε συντριπτική πλειοψηφία στις 4 από τις 8 Τοπικές Κοινότητες (Λιθινών, Χρυσοπηγής, Πεύκων και Περβολακίων), σχεδόν ισοψήφησε σε μια (Αγίου Στεφάνου) και έλαβε ισχυρή δύναμη σε άλλη μία (Σταυροχωρίου). Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες και οι ενέργειες παραγόντων του Δήμου Ιεράπετρας για ακύρωση του συνδυασμού (Α.Α.Α.) για τυπικούς λόγους, απορρίφθηκε τελεσίδικα και ομόφωνα από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

Επειδή, από καιρό συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του άρθρου 283 παρ. 5 του Ν. 3852/2010 για την έκδοση προεδρικού διατάγματος για την ένταξη των τεσσάρων αυτών Τοπικών  Κοινοτήτων στον όμορο Δήμο Σητείας.

Επειδή, οι σχετικές αποφάσεις των συμβουλίων ή των εκπροσώπων των τεσσάρων Τοπικών Κοινοτήτων έχουν κατατεθεί  στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 7-2-11.

Επειδή υπάρχει η εκπεφρασμένη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Σητείας, (αρ. αποφ. 39/15-2-11).

Επειδή έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 3 μηνών για την (απλή) γνώμη του Δήμου Ιεράπετρας, σύμφωνα με τον κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας

Επειδή, ο ισχυρισμός ότι με την ένταξη των Τοπικών Κοινοτήτων στον Δήμο Σητείας «διασπάται» ο πρώην Δήμος Μακρύ Γιαλού και το «παραλιακό μέτωπο» και θα υπάρχουν «προβλήματα» στην διαχείριση έργων κλπ δεν ευσταθεί διότι τυχόν έργα, υπηρεσίες και δράσεις κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ Τοπικών Κοινοτήτων των όμορων Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας είτε ανήκουν στον πρώην Δήμο Μακρύ Γιαλού είτε στον ευρύτερο χώρο θα υλοποιούνται και θα λειτουργούν όπως ο νόμος Καλλικράτη προνοεί (άρθρα 99 και 100, 105 και  106)

Επειδή, οι τοπικές κοινωνίες με κάθε τρόπο ζητούν και πάλι το σεβασμό της θέλησης τους με την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.

Επειδή, η καθυστέρηση της έκδοσης των προεδρικών διαταγμάτων για την ένταξη των τεσσάρων Τοπικών Κοινοτήτων στο Δήμο Σητείας έχει εξαντλήσει την υπομονή των τοπικών κοινωνιών.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός;

•    Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για την ένταξη των τεσσάρων τοπικών κοινοτήτων στο Δήμο Σητείας, γεγονός που θα ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και θα εξομαλύνει τις σχέσεις Δήμων, κοινοτήτων και πολιτών;

•    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί την λαϊκή θέληση της τοπικής κοινωνίας;

•    Γιατί ενώ ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να γίνει σεβαστή η βούληση των τοπικών κοινωνιών, ο νόμος Καλλικράτη αψήφησε το λαϊκό αίσθημα, δημιουργώντας μετεκλογικά παρενέργειες στην κοινωνία και την οικονομία της περιοχής;

Οι  ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Παπαδημούλης

Μιχάλης Κριτσωτάκης