Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/09/2011

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη σχετικά με την άρνηση των πρυτάνεων να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη για τη συγκρότηση επιτροπών για τις εκλογές για τα νέα Συμβούλια των ΑΕΙ

Ταχύτατες και πρωτόγνωρες οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στο νόμο διάλυσης που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Στην εποχή των κυβερνητικών επιτρόπων θα οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση;

Ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Ά Θεσσαλονίκης και Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, δήλωσε για την άρνηση των πρυτάνεων να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη για τη συγκρότηση επιτροπών που θα διενεργήσουν τις εκλογές για τα νέα Συμβούλια των ΑΕΙ:

"Μετά την μεγάλη αντίδραση των φοιτητών και φοιτητριών σε όλη τη χώρα, είναι πολύ σημαντικό ότι οι Πρυτάνεις 15 εκ των 19 Πανεπιστημίων δεν υπέγραψαν τη διαπιστωτική πράξη για τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών για τις εκλογές για τα νέα Συμβούλια. Σε άλλα 2 Πανεπιστήμια δεν βρέθηκαν ούτε τα απαιτούμενα σύμφωνα με το νέο νόμο 5 άτομα  για να στελεχώσουν αυτές τις επιτροπές. Δηλαδή 17 από τα 19 Πανεπιστήμια αρνούνται κατηγορηματικά και πολύ σωστά να εφαρμόσουν το νόμο διάλυσης του ελληνικού Πανεπιστημίου. 

Η πράξη τους αυτή συνιστά ύψιστο ακαδημαϊκό και συνταγματικό καθήκον. Ταυτόχρονα έδειξαν ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία το Πανεπιστήμιο στάθηκε στο ύψος του καθώς αρνήθηκε, δια των εκλεγμένων πρυτάνεων να νομιμοποιήσει ένα πρόδηλα αντισυνταγματικό νόμο.

Η σημερινή δήλωση του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κύριου Βασίλη Παπάζογλου που μας θυμίζει ότι σύμφωνα με το νέο νόμο,  σε περίπτωση άρνησης υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης, τη διαπιστωτική πράξη θα υπογράψει η  Υπουργός, θα οδηγήσει το Υπουργείο στον ορισμό των κυβερνητικών επιτρόπων, ενός φαινομένου που έχουμε να δούμε από την εποχή της χούντας.

Είναι προφανές ότι η επιλογή της κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας ειδικότερα, να προχωρήσει στη διάλυση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου με τη συνδρομή της ΝΔ και  του ΛΑΟΣ θα έχει και τις δυσάρεστες γι΄αυτήν  επιπτώσεις. Σημαντικότερη από αυτές είναι η συγκρότηση ενός συμπαγούς μετώπου της πανεπιστημιακής κοινότητας στήριξης του δημόσιου Πανεπιστήμιου που ξεκινά απ΄τους πρυτάνεις και φθάνει στους φοιτητές και τους γονείς τους. Είναι πλέον βέβαιο ότι ο νόμος διάλυσης που ψήφισε η φαινομενικά ετερόκλητη αλλά ιδεολογικά συμπαγής συμμαχία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ  δεν θα εφαρμοσθεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια. "

To Γραφείο Τύπου