Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/09/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας του ΣΥΝ για την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ΕΣΥ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών

Η  υπογραφή σύμβασης μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, την οποία ο κ. Λοβέρδος εξήγγειλε εν μέσω τυμπανοκρουσιών, αποτελεί μια απροκάλυπτη και σκανδαλώδη πράξη σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας και της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε αυτό.

Πρόκειται για το διαχωρισμό των ασθενών σε «πληβείους και πατρίκιους», αφού εντός των δημοσίων νοσοκομείων οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών θα έχουν πρόσβαση σε μονόκλινους και δίκλινους θαλάμους με ιδιαίτερο φαγητό, ανέσεις και φροντίδα, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες θα περιορίζονται αποκλειστικά σε μεγαλύτερους θαλάμους και στα ράντζα των διαδρόμων.

Επιπλέον με τη σύμβαση αυτή ουσιαστικά επιχορηγούνται έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό οι ασφαλιστικές εταιρείες, αφού τα νοσήλια που καλούνται να καταβάλουν δεν περιλαμβάνουν το κόστος μισθοδοσίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που αποτελεί το 50% περίπου, το οποίο καλύπτεται από το σύνολο των βαριά φορολογουμένων πολιτών.

Καλούμε τον υπουργό Υγείας να μην προχωρήσει στην υπογραφή μιας συμφωνίας η οποία γυρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας στη δεκαετία του 60, στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα αξιοπρεπούς φροντίδας την ώρα της ανάγκης και πριμοδοτεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Τμήμα Υγείας