Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/03/2005

Η Συρία είναι υπέρ των αποφάσεων του ΟΗΕ

Συνάντηση ΣΥΝ με αντιπροσωπεία του κόμματος Μπάαθ

Τις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και στις Λίβανο-Συριακές σχέσεις, συζήτησαν το μέλος της ΠΓ. Του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης και η συντονίστρια του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Καίτη Νικολάου με το μέλος της ηγεσίας του κόμματος Μπάαθ της Συρίας δρα Γκιάς Μπάρακατ. Στη συνάντηση παρέστη και η πρέσβης της Συρίας στην Αθήνα Σουάντ Αλ Αγιούμπι.

Ο δρ. Μπάρακας τόνισε ότι η Συρία σέβεται όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ και έχει δεχθεί την αποχώρηση από το Λίβανο με χρονοδιάγραμμα, το οποίο ήδη εφαρμόζει, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες της να είναι σήμερα 10.000 από 40.000 που ήταν παλαιότερα.

Απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ κατά της Συρίας για υπόθαλψη της τρομοκρατίας, δηλώνοντας ότι η Συρία δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία Χαρίρι ούτε με την πρόσφατη έκρηξη στο Τελ-Αβίβ και ότι δεν εγκρίνει τέτοιες πράξεις.

Πρόσθεσε ότι η Συριακή Κυβέρνηση στηρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή και τις προσπάθειες του Προέδρου Αμπάς για ειρήνη. Τόνισε ότι στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ δεν πρέπει να ακολουθούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά, επισημαίνοντας τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης του Ισραήλ με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για αποχώρηση από τα Υψώματα του Γκολάν και τα παλαιστινιακά εδάφη. Τέλος, ο Σύρος επίσημος υπογράμμισε τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της δολοφονίας Χαρίρι για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και επίθεση κατά της Συρίας.

Από την πλευρά του ΣΥΝ ο Π. Τριγάζης τόνισε ότι «προτεραιότητα του κόμματος είναι ο αγώνας για την ειρήνη, η οποία ματώνει στη Μ. Ανατολή. Ο ΣΥΝ-πρόσθεσε- είναι κατά της βίας ή της απειλής χρήσης βίας για τη λύση των διεθνών προβλημάτων. Θέλουμε τον τερματισμό της κατοχής και της ξένης στρατιωτικής παρουσίας παντού στη Μ. Ανατολή και τη μετατροπή της περιοχής σε ζώνη ειρήνης με δικαιοσύνη και δημοκρατία χωρίς πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Μας ανησυχούν έντονα οι απειλές νέων στρατιωτικών επεμβάσεων από την πλευρά των ΗΠΑ και καλούμε την Ευρώπη να διαχωρίσει σαφώς τη θέση της από παρόμοια σχέδια.

To Γραφείο Τύπου