Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/04/2002

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Συνήγορο του Πολίτη καθηγητή κ.Ν.Διαμαντούρο

Τον Συνήγορο του Πολίτη καθηγητή κ. Ν. Διαμαντούρο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και συζήτησε μαζί του τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις της Αρχής που περιλαμβάνονται στην Ετήσια ΄Εκθεση για το 2001.

Μετά την ενημερωτική συζήτηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Ο Συνήγορος του Πολίτη ως ανεξάρτητη αρχή επιτελεί θετικό έργο που κερδίζει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας.

Οι τομείς των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της κοινωνικής προστασίας, της ποιότητας ζωής και των σχέσεων κράτους-πολίτη είναι οι τομείς στους οποίους εμφανίζονται όλα τα προβλήματα της δύσκολης καθημερινότητας, της κακοδιοίκησης, της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της εκμετάλλευσης του πολίτη.

Το έργο της ανεξάρτητης αρχής συμβάλει και στην προστασία του Πολίτη και στην αξιοπιστία και εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης.

Με δεδομένο ότι οι ΄Ελληνες έχουν το μικρότερο βαθμό ικανοποίησης από τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών του πολιτικού συστήματος, η προσφορά του Συνήγορου του Πολίτη έχει ποιοτική δυναμική και μπορεί να είναι ευεργετική..

Οι πολίτες πρέπει να αξιοποιούν τις θεσμικές δυνατότητες που τους δίνει ο Συνήγορος του Πολίτη για να εξασφαλίζουν προστασία και αξιοπρεπή μεταχείριση, Οφείλει όμως και το κράτος να υιοθετεί τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για να περιορίζονται τα φαινόμενα αθέμιτων συναλλαγών, πολύπλοκων χειρισμών, αυταρχικών νοοτροπιών, ευθυνοφοβίας και παραγοντισμού. Μονάχα έτσι θα βελτιωθούν οι σχέσεις του Πολίτη και της Διοίκησης σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία αλλάζει δραστικά και το πολιτικό σύστημα επιμένει στους παραδοσιακούς κυβερνητισμούς των πελατειακών σχέσεων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου