Skip to main content.
27/09/2011

Ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ δε νοείται στις σημερινές συνθήκες - άρθρο του Νίκου Γεωργακάκη

Τα ευτράπελα στην ΕΛΣΤΑΤ δεν αφορούν το σημαντικό έργο των ερευνητών της.

• Με αφορμή την καταγγελία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά περί «σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 ώστε να ληφθούν ισχυρότατα μέτρα κατά της ελληνικής κοινωνίας» την οποία  «προσυπέγραψε» και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης .μπορούν να γίνουν οι  εξής επισημάνσεις.

• Λόγω του ειδικού ρόλου, που έχει η στατιστική υπηρεσία σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, η κάθε κυβέρνηση εν προκειμένω της Ελλάδας, επιδιώκει τον ασφυκτικό έλεγχό της ώστε τα όποια πορίσματά να εντάσσονται και να υπηρετούν τις επιθυμίες και επιδιώξεις της..

• Δεν είναι τυχαίο ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009,  ενώ  δεν γίνεται καμία νύξη σε άλλη δημόσια επιχείρηση. γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην «Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ)» που υποστηρίζεται με  επικοινωνιακή προβολή της πρόθεσης,  τάχα, να κατακτηθεί η  Ανεξάρτητη λειτουργία της

• Δεν είναι τυχαίο ότι η αλλαγή του νομικού καθεστώτος της ΕΣΥΕ και η σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής(ΕΛΣΤΑΤ) ήταν από τα πρώτα νομοθετήματα που προώθησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

• Δεν ήταν, τέλος, τυχαία, η ιδεολογική επίθεση στην ΕΣΥΕ που δημιουργούσε την εντύπωση μιας συνολικής σήψης, ενώ  κατά τη γνώμη μας η ΕΣΥΕ, ήταν και είναι, μία αξιόλογη υπηρεσία όσον αφορά το επιστημονικό δυναμικό, το έργο που παράγει και την  ανταπόκριση και βοήθεια που προσφέρει με τη διάθεση στοιχείων σε κάθε ενδιαφερόμενο (επιστήμονα, φοιτητή, δημόσιο φορέα, ιδιώτη) με εξαίρεση βέβαια τα «πονηρά» στοιχεία. Η προαναφερόμενη επίθεση, κατά τη γνώμη μου,  μοναδικό στόχο είχε να φέρει αλλαγές στη διοίκηση της ΕΣΥΕ και συγκεκριμένα να τοποθετήσει πρόεδρό της το γνωστό στέλεχος του ΔΝΤ(Γεωργίου).

• Όπως, αναφέραμε, κατά την περίοδο συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου, δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος για θεσμική μεταβολή στην ΕΣΥΕ και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δεν έδωσαν πειστική εξήγηση για την σκοπιμότητα της αλλαγής αυτής.  Μόνο ο Γ.Παπανδρέου έβλεπε την αναγκαιότητα αυτή και την ενέταξε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να αναφερθεί εδώ και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΚΟΥΣΕΛΑ, ότι: «Η ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας θα ικανοποιήσει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. ….»

• Ενώ όμως δεν αμφισβητείται, γενικά, το έργο της Στατιστικής υπηρεσίας σε εκατοντάδες έρευνες που διεξάγονται κάθε χρόνο,   αντιπαράθεση παρατηρείται κατά διαστήματα, μόνο σε πορίσματα με ιδιαίτερη πολιτική σημασία (πχ για ελλείμματα, χρέος, τιμάριθμο, ανεργία κλπ)

• Εκτιμούμε, λοιπόν,  ως πραγματικότητα την καταγγελία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά περί «σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009. Δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μας να ερμηνευτεί διαφορετικά η έλλειψη διαφάνειας, η απόκρυψη των δεδομένων εκ μέρους του Προέδρου από τα άλλα μέλη της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ.  Είναι  καθολική πλέον εκτίμηση για τον  συγκεντρωτισμό του, την  έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικών διαδικασιών και  αυτό αποδεικνύεται από καιρό αρκετές  καταγγελίες και  από στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ όσο  και από το σωματείο του χώρου.

• Αυτός ο  συγκεντρωτισμός επέτρεψε να μαγειρευτεί το έλλειμμα με τους προϊσταμένους σε ΔΝΤ και Eurostat και να φανεί για την Ελλάδα το μεγαλύτερο έλλειμμα και να  δικαιολογηθεί η  προσφυγή στο ΔΝΤ.

• Η φιλολογία περί GREEK STTISTICS αποπροσανατολίζει  σε μεγάλο βαθμό,  γιατί η «μπάλα» παίρνει και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛΣΤΑΤ ενώ ορθό είναι να μιλάμε αποκλειστικά για τα περίεργα   STATISTICS της Ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόϊκας. Αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το υψηλό επίπεδο γίνονται μαγειρέματα και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η όποια επίθεση

• Στην συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία δημιουργήθηκε η αμφισβήτηση από το μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά η παρέμβασή της μας βρίσκει σύμφωνους και επιβεβαιώνει τη δική μας παλιότερη παρέμβαση για τα δημοσιονομικά ελλείμματα του 2009 και του 2010. Ο    ΣΥΝ έγκαιρα είχε καταγγείλει μαγειρέματα για λόγους σκοπιμότητας.

• Αυτά τα μαγειρέματα είχαν τεράστιες επιπτώσεις αφού δημιούργησαν το κλίμα για τη λήψη των βάρβαρων μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού.

• Η κυβέρνηση, επιβάλλεται να καθαιρέσει τον πρόεδρο, να συζητήσει με το σωματείο ΕΛΣΤΑΤ το μέλλον της και να φέρει στη Βουλή ρύθμιση που να δημιουργεί το πλαίσιο μιας πραγματικά ανεξάρτητης  λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ ώστε να υπηρετείται  η αλήθεια, και το συμφέρον της κοινωνίας.