Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/04/2002

Απαράδεκτη η δήλωση Σολάνα

Σχολιάζοντας τη δήλωση Σολάνα σχετικά με την ένταξη μόνο του Ελληνoκυπριακού τμήματος στην E.Ε. σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, ο Νίκος Χουντής, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής τόνισε:

Η δήλωση Σολάνα στο βαθμό που εκφράζει την αντίληψη των ηγετικών κύκλων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα την ελληνική κυβέρνηση.

Η εκδοχή Σολάνα αντιβαίνει στη συμφωνία του Ελσίνκι και στην μέχρι τώρα διακηρυγμένη πολιτική της Ε.Ε., ότι στην ΄Ενωση θα ενταχθεί όλη η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, της μόνης νόμιμης κρατικής οντότητας στο νησί. Διαφορετικά οδηγούμαστε στην αναγνώριση της παράνομης διχοτόμησης, την οποία μάλιστα μετατρέπει και σε de jure διαίρεση της ενότητας του Κυπριακού κράτους.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει άμεσα διευκρινίσεις από την Ε.Ε, να αξιοποιήσει την σχετική δήλωση του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου και να απαιτήσει την επαναβεβαίωση της συνολικής ένταξης της Κύπρου στην ΄Ενωση, στο πρώτο κύμα της μελλοντικής διεύρυνσής της, αφού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η σχετική της προετοιμασία.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου