Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/09/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ /ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «Έγκλημα σε βάρος του τόπου και της κοινωνίας η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ»

O υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠEKA) κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε χθεσινή(26/9) συνέντευξη Tύπου, αποκάλυψε ότι, η κυβέρνηση εξετάζει σενάριο με βάση το οποίο προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας «μικρής ΔEH», η οποία θα προικοδοτηθεί με ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ (λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία, μονάδες φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικά εργοστάσια) και στη συνέχεια θα πουληθεί - ανεξάρτητα από τη μητρική ΔΕΗ- σε ιδιώτες.

Αυτό που βλέπουμε λοιπόν, από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι ότι ενώ επιδεικνύει  μηδενική ή αρνητική διαπραγματευτική στάση  για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και του λαού, επιδεικνύει ταυτόχρονα απίθανη εφευρετικότητα προκειμένου με διάφορες τεχνικές να περάσει επιλογές που ζημιώνουν τον τόπο. Επιλογές που ικανοποιούν  τις απαιτήσεις της τρόικας, καθώς και της οικονομικής ελίτ της χώρας, των δυνάμεων δηλαδή που πιέζουν για την παράδοση των ζωτικών δημόσιων επιχειρήσεων και ευρύτερα του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Με το νέο κυβερνητικό σχέδιο η ισχυρότερη και πολυπληθέστερη από πλευράς εργαζομένων δημόσια επιχείρηση της χώρας, κατακερματίζεται και  οδηγείται σε πώληση «με το κομμάτι» και με δραστική  μείωση προσωπικού.

Το συμπέρασμα και από αυτή την ανακοίνωση του κ.Παπακωνσταντίνου είναι ένα: Ότι, ασχέτως αν προκαλείται ριζική μείωση του προσωπικού κατά 1500 εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη ζημιά για την ίδια τη χώρα και της ανάπτυξη της, η κυβέρνηση παραδίδει στους ιδιώτες μια ζωτικής και στρατηγικής σημασίας δημόσια επιχείρηση επειδή αυτό απαιτούν οι δανειστές μας. Παράλληλα κατεδαφίζονται παραπέρα οι  εργασιακές σχέσεις, αφού και αυτό αποτελεί σταθερή επιδίωξη της τρόϊκας και της οικονομικής ελιτ της χώρας.

Με δεδομένο ότι η ιδιωτικοποίηση ζωτικών δημόσιων φορέων στον ενεργειακό τομέα (πέρα της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ) συνιστά ένα έγκλημα για τον τόπο, οι ανακοινώσεις  Παπακωνσταντίνου έχουν στόχο αφενός να «γελάσει το χειλάκι» των δανειστών και αφετέρου να χωνέψει παραπέρα η κοινωνία σαν οριστική απόφαση την καταστροφική αυτή εξέλιξη.

Απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική, επιβάλλεται η ανάπτυξη μετώπου για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης και ταυτόχρονα μέτωπο για μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ στα λαϊκά νοικοκυριά. Καμιά διακοπή ρεύματος στους άνεργους, τους απολυμένους, σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χαράτσια. Η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και η ΔΕΗ για να παίξει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο, πρέπει να είναι 100% δημόσια, με ισχυρό κοινωνικό έλεγχο.

To Γραφείο Τύπου