Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/04/2002

20 Βασικές προτάσεις του Συνασπισμού για μια δίκαιη και ριζική φορολογική μεταρρύθμιση

Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού στην επιτροπή κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του Φορολογικού Συστήματος, Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε σήμερα:

Ο ΣΥΝ καταθέτει σήμερα στην επιτροπή κοινωνικού διαλόγου τις βασικές του προτάσεις για μια δίκαιη και ριζική φορολογική μεταρρύθμιση. Οι προτάσεις αυτές είναι οι άξονες των αναλυτικών του προτάσεων, τις οποίες ο ΣΥΝ θα δημοσιοποιήσει το επόμενο διάστημα.

Σκοπός των προτάσεων που καταθέτει ο ΣΥΝ σήμερα, είναι να αρχίσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στην επιτροπή, ένας διάλογος ουσίας πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις, σε συγκεκριμένα κείμενα. Με πολιτική ευθύνη του Υπουργείο Οικονομικών, στην επιτροπή δεν έχει κατατεθεί ακόμη κείμενο βασικών θέσεων - αρχών, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στον ουσιαστικό διάλογο που απαιτείται.

20 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Κάθε αλλαγή στο φορολογικό σύστημα πρέπει να ενταχθεί σε συγκεκριμένη λογική, σχεδιασμό και κυρίως σε μια μακροπρόθεσμη πολιτική φορολογικής μεταρρύθμισης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος σήμερα είναι:

Α. Η πολυπλοκότητα και η αδυναμία του για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Β. Η φορολογική υπερβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων.

Γ. Η δυσανάλογη σχέση των έμμεσων φόρων, σε αναλογία με τους άμεσους.

Δ. Το μεγάλο μέγεθος της φοροδιαφυγής το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα το χαμηλό ποσοστό των φορολογικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ.

Ε.Οι συνεχείς αλλαγές του συστήματος, οι οποίες σε συνδυασμό με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις αντικειμενικές αδυναμίες του φορολογικού μηχανισμού, δημιουργούν ανασφάλεια, σύγχυση και αντιαναπτυξιακά κίνητρα.

Οι άξονες των προτάσεων που ακολουθούν, έχουν στόχο την αλλαγή των χαρακτηριστικών που αναφέρθηκαν και τη δημιουργία σταθερού οικονομικού και αναπτυξιακού περιβάλλοντος, το οποίο θα ανακουφίσει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα περιορίσει την παραοικονομία, την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή.

1. Αλλαγή της διαδικασίας, σύνταξης, συζήτησης, ψήφισης και ελέγχου υλοποίησης του προϋπολογισμού.

2. Αλλαγή του τρόπου σύνταξης, ψήφισης και διάρκειας ισχύος των φορολογικών Ν/Σ. Να υπάρξει δέσμευση για ένα φορολογικό Ν/Σ κατ� έτος, το οποίο θα κατατίθεται στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό.

3. Η δημιουργία Μόνιμης Εθνικής Επιτροπής για το φορολογικό σύστημα, με στόχο την μελέτη, την ανάλυση και την τεκμηρίωση προτάσεων που αφορούν το φορολογικό σύστημα.

4. Αύξηση του αφορολόγητου σε 12.000 Ευρώ (4.089.000 δρχ.) για έναν μισθωτό. Το ποσό αντιστοιχεί σε μηνιαίο εισόδημα 857 Ευρώ (292.071 δρχ.) !

5. Καθορισμός οικογενειακού αφορολόγητου για μια οικογένεια, με δύο συζύγους και δύο παιδιά στα 23.477 Ευρώ (8.000.000 δρχ.). Το ποσό αντιστοιχεί σε μηνιαίο εισόδημα 1.677 Ευρώ (571.429 δρχ.)!

6. Αύξηση των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας, μεταφορά του βάρους από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα στα μεγάλα και κυρίως τα πολύ μεγάλα.

7. Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης εισοδημάτων καθώς και της αυτοτελούς φορολογίας εισοδημάτων. Υπαγωγή όλων των εισοδημάτων σε μια κλίμακα.

8. Επιβολή "πόθεν έσχες" σε κάθε μεταβολή περιουσιακής κατάστασης. Ουσιαστικός έλεγχος και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Κατάργηση κραυγαλέων ειδικά εξαιρέσεων, που δίνουν δυνατότητα στο "ξέπλυμα" χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, δωροδοκίες κ.λ.π

9. Απλοποίηση της διαδικασίας σύνταξης, υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων.

10. Επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Αύξηση τεκμηρίων πολυτελούς ζωής και μείωσης τεκμηρίων αυτοκινήτων. Κατάργηση κάθε τεκμηρίου, για αυτοκίνητα πάνω από 10 έτη και κάτω από 1600 κ.εκ.

11. Αλλαγή αφορολογήτων ορίων και κλίμακας μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, ακινήτων για την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας. Απαλλαγή από ΦΜΑ για την απόκτηση πρώτης κατοικίας τετραμελούς οικογένειας, για εμβαδόν 150τ.μ και αξία 90.000.000. Ουσιαστική εφαρμογή του Φ.Α.Π. και αύξηση των σχετικών εσόδων, από τις μεγάλες και πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες. Επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές με ταυτόχρονη κατάργηση άλλων φορολογιών.

12. Μεταφορά των πόρων φορολογίας κεφαλαίου στην Αυτοδιοίκηση.

13. Καθιέρωση διαδικασιών, για τον έλεγχο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

14. Καθιέρωση αναγνώρισης οικονομικών συναλλαγών των επιχειρήσεων, πάνω από ένα όριο, ΜΟΝΟ όταν αυτές έχουν γίνει μέσω τραπεζών.

15. Κατάργηση της θεώρησης των φορολογικών στοιχείων.

16. Αντικειμενικοποίηση φορολογίας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στροφή του φοροελεγκτικού μηχανισμού, σε τακτικούς φορολογικούς αναλυτικούς ελέγχους, των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

17. Επαναξιολόγηση όλων των φορολογικών - αναπτυξιακών κινήτρων. Καθιέρωση φορολογικών κινήτρων με σαφείς, διαφανείς και ελέγξιμες διαδικασίες, που θα στοχεύουν:

18. Επανεξέταση του τρόπου φορολογίας των ΕΠΕ και ΑΕ καθώς και των τεχνικών επιχειρήσεων, για να σταματήσει η ιδιότυπη φορολογική ασυλία και ασυδοσία που απολαμβάνουν σήμερα.

19. Σοβαρή αντιμετώπιση των τραγελαφικών καταστάσεων που παρουσιάστηκαν στο TΑXIS και στο TAXIS NET. Σχεδιασμός και ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση ΌΛΩΝ των υπηρεσιών και των διαδικασιών του Υπουργείου Οικονομικών, το αργότερο με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004!

20. Θέσπιση αρχών και διαδικασιών στον φοροελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να καταπολεμηθούν άμεσα τα φαινόμενα αναξιοκρατίας, διαπλεκομένων συμφερόντων οικονομικών και πολιτικών εξουσιών, διαφθοράς, αναποτελέσματικότητας και αδιαφάνειας.

To Γραφείο Τύπου