Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/09/2011

Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη και Μ. Κριτσωτάκη προς την υπουργό Παιδείας με θέμα: Η στήριξη και ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων ΕΚΚΕ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ΕΛΚΕΘΕ και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ)

Σε πρόσφατη συνάντησή σας με τους προέδρους των Ερευνητικών Κέντρων που έγινε την 20/9/2011 καθώς και με επιστολή 10631/14/9/2011 του ΓΓΕΤ,  τέθηκαν τα θέματα (α) της μείωσης των τακτικών προϋπολογισμών των Ερευνητικών Κέντρων για το 2012 κατά 30%, (β) της μετατροπής των τεσσάρων Ερευνητικών Κέντρων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ και (γ) της μείωσης ή/ και συγχώνευσης των 55 Ινστιτούτων των Ερευνητικών Κέντρων σε 30.

Με το ν. 1514/1986 δημιουργήθηκαν τα τέσσερα Κέντρα – Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (στην συνέχεια Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ μετά από την ενοποίησή του με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης), Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ)- με νομικό καθεστώς ΝΠΔΔ, ως συμβούλων της Πολιτείας, εκτός των λοιπών ερευνητικών τους δραστηριοτήτων, σε ζητήματα όπως:

• κοινωνικής έρευνας (ανεργίας, φτώχειας, ανισοτήτων, κοινωνικού αποκλεισμού, μετανάστευσης, πολιτικών δομών, βιώσιμης ανάπτυξης) και τεκμηρίωσης κοινωνικής πολιτικής (ΕΚΚΕ),

• πυρηνικής τεχνολογίας – σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για λήψη μέτρων όπως στα ατυχήματα Τσερνομπίλ και Φουκουσίμα (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος),

• διαχείρισης θαλασσίων βιολογικών και ορυκτών πόρων (συμπεριλαμβανομένων υδρογονανθράκων και οικοσυστημάτων) – ρύπανσης – κλιματικών αλλαγών – σύστημα πρόγνωσης κατάστασης Θαλάσσης (Ποσειδώνας) – αλιευτικών αποθεμάτων και υδατοκαλλιεργειών, εντοπισμό και ανέλκυση αεροπορικών ατυχημάτων π.χ. ελικόπτερα ΕΚΑΒ, ΣΙΝΟΥΚ  (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.),

• 24-ωρη ενημέρωση της πολιτείας για τη σεισμική δραστηριότητα της Χώρας και προειδοποίησης για τσουνάμι, εθνική εκπροσώπηση τόσο σε όργανα του ΟΗΕ (UNFCCC) για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όσο και στην ESA για διαστημικές και αστρονομικές έρευνες (ΕΑΑ).

Ο συνολικός τακτικός προϋπολογισμός των ανωτέρω κέντρων ανέρχεται σε ετήσια βάση στο ύψος των 32 εκ. € περίπου και η περικοπή του 30% είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς να καταστεί αδύνατη η  λειτουργία τους, αφού οι προϋπολογισμοί τους καλύπτουν οριακά την μισθοδοσία τους.

Τα παραπάνω κέντρα, που έχουν Δημόσιο χαρακτήρα, έχουν αποδείξει ότι ανταποκρίνονται πλήρως στους στόχους της δημιουργίας τους μέσω και των συνεχών αξιολογήσεων από εξωτερικούς κριτές /αξιολογητές, αν και τα τελευταία χρόνια λειτουργούν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας μετά από διαδοχικές επώδυνες περικοπές στους προϋπολογισμούς τους.

Την ίδια ώρα εύλογες είναι οι ανησυχίες ότι η μετατροπή των Ερευνητικών Κέντρων σε ΝΠΙΔ  όχι μόνο δεν έχει καμία πειστική δικαιολόγηση αλλά και κινδυνεύει να ανοίξει το δρόμο στην υποβάθμιση του δημόσιου ρόλου τους και στην ιδιωτικοποίησή τους.

Παράλληλα, η συγχώνευση των 55 Ινστιτούτων των ερευνητικών κέντρων σε 30 κινδυνεύει να ακυρώσει την εύρυθμη ερευνητική λειτουργία και αποτελεσματικότητά τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η κα. Υπουργός:

1. Σκοπεύει να αλλάξει τους σχεδιασμούς για μετατροπή των ως άνω ερευνητικών κέντρων (ΕΚΚΕ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ΕΛΚΕΘΕ και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) σε ΝΠΙΔ, να ακυρώσει τη συγχώνευση των 55 ερευνητικών ινστιτούτων σε 30 και πρώτα απ΄όλα να ματαιώσει κάθε απόπειρα μείωσης των τακτικών προϋπολογισμών τους κατά οποιοδήποτε ποσοστό;

2. Σκοπεύει, αντί της συρρίκνωσης και υποβάθμισης να συμβάλλει στην ενίσχυση και ενδυνάμωση του ρόλου και των λειτουργιών των τεσσάρων ως άνω ερευνητικών κέντρων προς το συμφέρον της τόσο κρίσιμης για την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητάς τους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Κριτσωτάκης Μιχάλης