Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/09/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: Χαράτσι στα λαϊκά νοικοκυριά - Προκλητική εξαίρεση των κοινόχρηστων χώρων των ξενοδοχείων από το ειδικό τέλος ακινήτων

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, πριν την ψήφιση της τροπολογίας για το έκτακτο χαράτσι στα ακίνητα πέντε εκατομμυρίων νοικοκυριών μέσω της ΔΕΗ, μια αλλαγή προφανώς μετά από αίτημα των ξενοδόχων και με την στήριξη της ΝΔ (βλ. δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κ. Κεφαλογιάννη) με την οποία εξαιρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι των ξενοδοχείων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «εξαιρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Έτσι δεν θα έχουμε καν την ανάγκη αυτής της ερμηνείας με την εφαρμοστική εγκύκλιο και τις κανονιστικές πράξεις που θα εκδοθούν».

• Επειδή ως κοινόχρηστοι χώροι μπορούν, με μια σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο, να θεωρηθούν το σύνολο ενός ξενοδοχείου, δηλαδή το εστιατόριο, οι συνεδριακές αίθουσες, το μπαρ, το γυμναστήριο έως και τα δωμάτια.

• Επειδή αποτελεί προκλητική αδικία να επιβαρύνεται με τέλος ακινήτων τα φτωχά νοικοκυριά και να απαλλάσσονται σχεδόν πλήρως οι ξενοδόχοι.

Ερωτάται ο   κ. Υπουργός:

• Τι θεωρεί η κυβέρνηση ως κοινόχρηστο χώρο που εξαιρείται από το ειδικό τέλος ακινήτων σε ένα ξενοδοχείο;

• Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση τι ποσοστό της συνολικής δομημένης επιφάνειας των ξενοδοχείων εξαιρείται; Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση ποια θα είναι η ετήσια απώλεια των εσόδων για το δημόσιο ταμείο;

• Από πού σκοπεύει να αντλήσει τα αντίστοιχα έσοδα;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλη