Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/09/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ για τα ερευνητικά κέντρα

Η κυβερνητική πολιτική των μνημονίων διαλύει και την έρευνα.

Τα αποτελέσματα του  0,75 %  για την έρευνα είναι ορατά.

Τέσσερα  ερευνητικά κέντρα το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος,  το ΕΚΚΕ, το ΕΛΚΕΘΕ, και το Αστεροσκοπείο, η κυβέρνηση τα μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ συγχρόνως προχωράει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις Ερευνητικών Ινστιτούτων, μειώνει τους ήδη ελάχιστους προϋπολογισμούς κατά 30% με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η πιο υποτυπώδης λειτουργία τους.

Επί της ουσίας  η κυβέρνηση καταργεί τον  Δημόσιο  και  Ακαδημαϊκό  χαρακτήρα της Έρευνας. Θεμελιώνει τον κυρίαρχο και με στρεβλό τρόπο προσανατολισμό της Έρευνας στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια διαλύοντας τα ερευνητικά κέντρα.

Πάγια θέση του ΣΥΝ είναι η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της Έρευνας, η υποστήριξη του δημόσιου και ακαδημαϊκού χαρακτήρα της, με στήριξη των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων  καθώς και των εργαζομένων στην Έρευνα, για ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας, με ορθολογικό προγραμματισμό και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, με κοινωνική λογοδοσία και γενναία και αξιοκρατική κρατική χρηματοδότηση.

Τμήμα Παιδείας