Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/09/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ για την ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων

Την αδυναμία και τη σύγχυση της κυβέρνησης, και ειδικά της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας, δηλώνει η απόφαση να παρέμβουν άμεσα οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους  προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μαθητικές καταλήψεις σχολείων.

Έτσι, μετά από εισαγγελική εντολή κινείται η διαδικασία διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας σε όλα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττονται τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απρόκλητης φθοράς και κλοπής και εάν διαπράττεται σε περιπτώσεις παρατεταμένης εγκληματικής συμπεριφοράς από νέους το αδίκημα της παραμέλησης ανηλίκου από τους γονείς τους.

Η επιστράτευση των δυνάμεων καταστολής και η αντιμετώπιση των μαθητών ως ποινικών παραβατών -όπως και των φοιτητών και των εργαζομένων γενικότερα- δείχνει ως ποιο σημείο μπορεί να φθάσει ο κατήφορος της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να επιβάλει «διά πυρός και σιδήρου» την πολιτική των Μνημονίων, της Τρόικας και των περικοπών στη δημόσια εκπαίδευση.

Είναι προφανές, όμως, ότι δεν αντιλαμβάνονται τα υψηλά ιστάμενα στελέχη της κυβέρνησης ούτε τις αντιπαιδαγωγικές και καταστροφικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής επιλογής ούτε τους πολύ σημαντικούς κινδύνους που συνεπάγεται η προσπάθεια εφαρμογής της στα σχολεία.

Καλούμε τη κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως αυτή την άστοχη και επικίνδυνη για τις συνέπειές της πολιτική και να στραφεί πάραυτα προς την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που έχει σωρεύσει στα σχολεία η πολιτική της.

Και ας μην σπεύσει να αναζητήσει «υποκινητές» των καταλήψεων ανάμεσα σε όσους και όσες αγωνίζονται για μια άλλη εκπαίδευση σε μια άλλη κοινωνία. Γιατί ο υποκινητής της δικαιολογημένης αντίδρασης της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν είναι άλλος από την πολιτική που ακολουθεί.

To Γραφείο Τύπου