Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/09/2011

Ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό

με θέμα: «Προστασία των ασφαλιστικών ταμείων από το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, διαφαινόμενο κούρεμα και την καταστροφική κυβερνητική πολιτική»

• Επιλέγετε να κουρεύετε τους συνταξιούχους και όχι τους κατόχους ομολόγων που κατά τεκμήριο είναι πλούσιοι άνθρωποι

• Αντί να ετοιμάζεστε να εκποιήσετε 50 δις δημόσιας περιουσίας ή 125 δις που θέλουν τώρα οι Γερμανοί να κάνετε ένα πολύ απλό πράγμα, να μεταφέρετε μέρος των μετοχών των δημόσιων επιχειρήσεων που είναι κερδοφόρες στα Ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να σωθούν αυτά. Αυτή θα είναι μια πράξη κοινωνικής και πατριωτικής ευθύνης και όχι η συντεταγμένη χρεοκοπία στην οποία οδηγείτε την ελληνική κοινωνία.

• Το πρόβλημα των Ταμείων είναι οι χαμηλές εισφορές και όχι οι υψηλές συντάξεις, η μείωση των ονομαστικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, η εισφοροδιαφυγή, οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις οφειλών που ωφέλησαν τους μεγαλοοφειλέτες

• Η έκθεση του ΔΝΤ για το πρώτο εξάμηνο λέει ότι η ελληνική οικονομία και το 2012 θα είναι σε ύφεση, θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η ελληνική οικονομία θα είναι σε ύφεση, πράγμα το οποίο έχει να δει η χώρα μας από την περίοδο 1941-1944 από την κατοχή

• Παραδεχθείτε την αποτυχία και παραδώστε την εντολή στον ελληνικό λαό κ. Κουτρουμάνη. Αυτό είναι μια έντιμη στάση

***********

Στην ανάπτυξη της ερώτησης είπε: «Είπατε πιο πριν για το κώλυμα του Πρωθυπουργού –ένα διαρκές κώλυμα κ. Κουτρουμάνη– ο Πρωθυπουργός έχει να έλθει να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις πάνω από τέσσερις μήνες. Δεν ξέρω αν αυτό το κώλυμα του Πρωθυπουργού να έρχεται να απαντάει στο Κοινοβούλιο, δηλαδή να τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει είναι και κώλυμα να κυβερνάει πια, διότι έχετε παραδώσει τα κλειδιά, άλλοι μας κυβερνάνε. Εν πάση περιπτώσει, ο καθένας κρίνει, αν τον δείτε πάντως να του μεταφέρετε το ενδιαφέρον μας για την υγεία του, να είναι καλά ο άνθρωπος, μην έχει κανένα πρόβλημα, τις ευχές μας, έχουμε να τον δούμε τέσσερις μήνες.

Στο θέμα μας τώρα, κύριε Υπουργέ την 21η Ιουλίου παρουσιάσατε με διθυράμβους και τυμπανοκρουσίες μια συμφωνία –ιστορική είπατε– σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία έχει ήδη καταρρεύσει πριν περάσουν λίγοι μήνες. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε στην πραγματικότητα κούρεμα 20% των ελληνικών ομολόγων. Μέσα σ’ αυτά τα ομόλογα σπεύσατε, πρώτα απ’ όλα να εντάξετε, τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων.

Και όταν εμείς, ενάμιση χρόνο τώρα, σας λέγαμε ότι αυτό το χρέος δεν αντιμετωπίζεται χωρίς κούρεμα, εσείς μας λέγατε Κασσάνδρες και μας κατηγορούσατε ότι στην πραγματικότητα επιδιώκουμε τη χρεοκοπία διότι πώς γίνεται να υπάρξει κούρεμα δίχως να θιγούν τα ασφαλιστικά ταμεία; Και εμείς σας λέγαμε «κουρέψτε τους πιστωτές και όχι τα ταμεία». Επιλεκτικό και στοχευμένο, όχι οριζόντιο κούρεμα. Αυτή είναι η διαφορά της δικής μας άποψης και βεβαίως πριν περάσουν 1-2 μήνες αυτό το κούρεμα, το 20%, είναι ήδη ανεπαρκές διότι πλέον αυτό το οποίο συζητείται είναι ένα ευρύτερο, πολύ μεγαλύτερο κούρεμα της τάξης του 50%.

Και το σημαντικότερο είναι ότι εσείς έρχεστε εδώ, είστε έτοιμοι να διαπράξετε ακόμη ένα έγκλημα, σύρατε με τη βία τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων να μπουν σ’ αυτήν την υποτίμηση, το κούρεμα των αποθεματικών με ανταλλαγή ομολόγων που θα λήγουν σε 30 χρόνια και θα είναι εγγυημένα σε 30 χρόνια, τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει ρευστότητα στα Ταμεία.

Επιπλέον, προχωράτε και σε ένα ακόμη έγκλημα εσωτερικού κουρέματος των Ασφαλιστικών Ταμείων, στους μεγαλοοφειλέτες λέτε ελάτε με 20% έκπτωση, μέχρι εδώ καλά, 20% έκπτωση για να εισπράξετε κάποια χρήματα. Αλλά τους λέτε ελάτε να δώσετε ομόλογα αντί για χρήματα τα οποία στη δευτερογενή αγορά τα παίρνουν με το μισό της τιμής τους, δηλαδή κάποιος που χρωστάει ένα εκατομμύριο πηγαίνει στη δευτερογενή αγορά για ένα χρέος το οποίο με 80% είναι 800.000 δηλαδή και το παίρνει με 400.000 και σας δίνει ένα ομόλογο αξίας 400.000 €.

Και το μεγαλύτερο έγκλημα όλων αυτών είναι ότι ανακοινώσατε, ο κ. Βενιζέλος βεβαίως –δεν τον προλαβαίνει κανείς– όλο μέτρα ανακοινώνει και άλλη μείωση, λέει, των επικουρικών συντάξεων 15%. Δηλαδή με λίγα λόγια μειώσεις των συντάξεων που είναι στην Ελλάδα, στο ΙΚΑ πλέον κάτω από 500 ευρώ και 3 στους 4 παίρνουν κάτω από 800 ευρώ.

Με λίγα λόγια δηλαδή, κύριε Υπουργέ, επιλέγετε να κουρεύετε τους συνταξιούχους και όχι τους κατόχους ομολόγων που κατά τεκμήριο είναι πλούσιοι άνθρωποι και δε θα δυσκολευτούν να βρουν χρήματα για να αποπληρώσουν.

Εμείς, λοιπόν, λέμε ένα πράγμα και θέλω σ’ αυτό να απαντήσετε. Το πιο κρίσιμο θέμα για να αντιμετωπίσουμε την πιθανή χρεοκοπία είναι όχι να σώσουμε τις τράπεζες αλλά να σώσουμε τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Και σας λέμε, αντί να ετοιμάζεστε να εκποιήσετε 50 δις δημόσιας περιουσίας ή 125 δις που θέλουν τώρα οι Γερμανοί να κάνετε ένα πολύ απλό πράγμα, να μεταφέρετε μέρος των μετοχών των δημόσιων επιχειρήσεων που είναι κερδοφόρες στα Ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να σωθούν αυτά. Αυτή θα είναι μια πράξη κοινωνικής και πατριωτικής ευθύνης και όχι η συντεταγμένη χρεοκοπία στην οποία οδηγείτε την ελληνική κοινωνία.

Και θέλω μια απάντηση σε ό,τι αφορά αυτό το συγκεκριμένο αίτημα, καθώς βεβαίως και στο βασικό ερώτημα το οποίο σας καταθέτω που είναι με ποιον τρόπο προτίθεστε να προστατεύσετε τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το ήδη αποφασισμένο αλλά και αυτό που έρχεται, το ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων».Στην ομιλία του είπε:

««Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στη χαμηλή χρηματιστηριακή αξία των δημόσιων επιχειρήσεων και ιδίως των κερδοφόρων αυτή την περίοδο. Είναι γεγονός αλλά τουλάχιστον να βάλουμε αυτή τη μειωμένη αλλά ωστόσο σημαντική αξία, το σημαντικό αυτό περιουσιακό στοιχείο κάπου που θα αποδώσει προς όφελος της κοινωνίας, όχι να τα ξεπουλήσουμε. Αυτό είναι το ερώτημα και η αντιδιαστολή. Διότι αν είναι να τα δώσουμε κοψοχρονιά στους αετονύχηδες, στους Γερμανούς βιομήχανους  που σήκωσαν στα χέρια τον κ. Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει κώλυμα να έρθει στη Βουλή αλλά στους Γερμανούς  βιομήχανους μια χαρά τον είδα, εκεί δεν κερδίζουμε τίποτα, εκεί υποθηκεύουμε το μέλλον της χώρας για την επόμενη 50ετία. Εκεί είναι η διαφορά μας.

Και απευθύνομαι σε σας, διότι παρακολουθώντας τα προηγούμενα χρόνια τις δηλώσεις σας και τις παρεμβάσεις σας για τα Ασφαλιστικά Ταμεία έβλεπα έναν τελείως διαφορετικό λόγο απ’ αυτόν που αρθρώνετε τώρα ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός.

Το πρόβλημα των ταμείων, το ξέρετε πάρα πολύ καλά κύριε Κουτρουμάνη, είναι οι χαμηλές εισφορές και όχι οι υψηλές συντάξεις. Έχουμε τις χαμηλότερες συντάξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη περισσότερο τις κουτσουρεύουμε. Το πρόβλημα είναι η μείωση των ονομαστικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα, διότι έτσι μειώνονται και οι εισφορές. Το πρόβλημα είναι η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, η εισφοροδιαφυγή, οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις οφειλών που ωφέλησαν μεγαλοοφειλέτες κατά το παρελθόν και συνεχίζετε και τώρα που έδωσε κατ’ επανάληψη το κακό παράδειγμα, το κακό ερέθισμα –ας το πω έτσι– και προς τους νομοταγείς να παρανομήσουν.

Και έρχομαι τώρα στο μείζον ζήτημα που να βρει τα λεφτά το ΙΚΑ για να μην κοπούν οι συντάξεις. Αυτό είναι που απασχολεί τον κόσμο. Γιατί επαναλαμβάνω, για μας αυτό είναι η χρεοκοπία. Δεν είναι αν θα έχουμε τράπεζες ή δεν θα έχουμε τράπεζες. Βεβαίως σημαντικό θέμα οι τράπεζες αλλά μπορούμε να βρούμε διάφορους τρόπους, ήδη η αξία των τραπεζών έχει υποτιμηθεί τόσο που εδώ θα πάμε ούτως ή άλλως σε μια αναγκαστική εθνικοποίηση εν πάση περιπτώσει, θα τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο. Αλλά το ζήτημα είναι τι γίνεται με τα ταμεία.

Θα σας πω κάποια στοιχεία, νομίζω θα τα ξέρετε. Από το 2009 έως το 2010 μόνο προς το ΙΚΑ οι εισφορές μειώθηκαν 800 εκατομμύρια και το πρώτο 6μηνο του 2011 σε σχέση με πέρσι μειώθηκαν κατά 1,25 δις. Και αυτό όσο περνάει ο καιρός μεγαλώνει το νούμερο. Δηλαδή εγώ σας μιλάω μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2011 ότι είχαμε μέσα σε 1,5 χρόνο 2 δις κάτω τις εισφορές.

Και αντ’ αυτού εσείς τι κάνετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα; Αναγκάζετε τα ταμεία να δανείζονται διαρκώς και πιο πολλά και πιο ακριβά προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Βάζετε λοιπόν τα ταμεία να δεσμεύουν ομόλογα ως ενέχυρο στις τράπεζες και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία το ΙΚΑ έχει δεσμεύσει ομόλογα αξίας 1,4 δις προκειμένου να δανειστεί 1 δις. Λοιπόν, αυτό είναι μια πολιτική όχι απλά αδιέξοδη, όχι απλά καταστροφική, στην πραγματικότητα είναι μια πολιτική κλοπής του δημόσιου πλούτου. Διότι αυτά τα χρήματα είναι οι κόποι, ο μόχθος χρόνων, δεκαετιών για εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Και βεβαίως μόνο το ΙΚΑ έχει υποστεί από το τέλος του 2008 ως το  πρώτο εξάμηνο του 2011 μείωση της κινητής του περιουσίας κατά 2,2 δις. Βουλιάζει το ΙΚΑ! Και κοντά σε όλα αυτά βεβαίως η ύφεση που είναι ο πιο σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας, διότι έρχεται ο κ. Βενιζέλος και μας λέει ότι ο νέος εθνικός στόχος είναι η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος, μάλλον να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Μα πώς να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα με ύφεση. Που το έχετε δει αυτό γραμμένο. Σε ποια βιβλία οικονομολόγων το έχετε δει αυτό γραμμένο να μπορέσεις να έχεις μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος όταν ταυτόχρονα έχεις ύφεση. Και η έκθεση του ΔΝΤ για το πρώτο εξάμηνο λέει ότι η ελληνική οικονομία και το 2012 θα είναι σε ύφεση. Δηλαδή θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η ελληνική οικονομία θα είναι σε ύφεση. Πράγμα το οποίο έχει να δει η χώρα μας από την περίοδο 1941-1944 από την κατοχή.

Παραδεχθείτε την πλήρη αποτυχία των επιλογών σας. Ήδη το έχετε παραδεχθεί αυτό και έχετε παραδοθεί στους πιστωτές σας. Έχετε παραδοθεί στο ΔΝΤ  και στην τρόικα.

Παραδεχθείτε την αποτυχία και παραδώστε την εντολή στον ελληνικό λαό κ. Κουτρουμάνη. Αυτό είναι μια έντιμη στάση.

Κύριε Υπουργέ, εμείς έχουμε εγκαίρως προειδοποιήσει σε σχέση με τα ταμεία, γιατί μας λέτε πολλές φορές ότι δεν έχουμε και προτάσεις. Το ζήτημα δεν είναι να προστατευθούν τα ταμεία μονάχα από το κούρεμα, το πρώτιστο είναι αυτό. Αλλά βεβαίως πρέπει να βρεθούν και άλλοι πόροι. Και εκεί ακριβώς έρχεται να απαντήσει η πρόταση που καταθέτουμε. Και νομίζω ότι με πολύ εύκολο τρόπο την απορρίψατε.

Πρέπει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, όχι να δοθεί κοψοχρονιά και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αυτή τη στιγμή, πρέπει να γίνει προκειμένου να προστατευθεί η κοινωνία από την χρεοκοπία η οποία θα είναι και ανεξέλεγκτη και άγρια για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Υπ’ αυτή την έννοια αυτό το οποίο εμείς σας λέμε είναι ότι είσαστε υπόλογοι για τα ανυπέρβλητα προβλήματα ρευστότητας που θα αντιμετωπίσουν τα ταμεία, θα είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις επόμενες περικοπές που σχεδιάζετε και σε σχέση με το ζήτημα της ανταλλαγής των ομολόγων, επαναλαμβάνω, κύριε Υπουργέ, μην προσπαθείτε να μας ξεγελάσετε.

Αναφέρομαι στο ΙΚΑ, 7.9.11 απόφαση της διοίκησης, –έχω το έγγραφο– ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν από το 2011 έως το 2019 με τριακονταετούς διάρκειας ομόλογα στη βάση αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Αυτό κάνατε. Και βέβαια αυτή η ανταλλαγή δίνει ομόλογα εγγυημένα στην τριακονταετία αλλά όταν τα ταμεία είναι άδεια, είναι προφανές ότι θα αναγκαστούν να τα σπάσουν πολύ πριν λήξει η τριακονταετία.  Και όταν τα σπάσουν ξέρετε τι θα πάρουν; Να μη σας πω. Θα πάρουν, πολύ χαμηλότερα από το ποσοστό της τιμής ιδίως αυτών των ομολόγων που λήγουν τώρα, 534 εκατομμύρια λήγουν 19.12.11, 260 εκατομμύρια λήγουν 18.5.12.

Αυτό είναι ένα έγκλημα απέναντι στο δημόσιο πλούτο, απέναντι στην κοινωνία, και επιτέλους αναλάβετε τις ευθύνες σας ως κυβέρνηση. Αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2011