Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/09/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΝ - Αναστολή πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 έτη

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είχε διατυπώσει την θέση ότι με το νομοθέτημα αυτό δεν αντιμετωπίζεται η κατάστασή τους, ότι  με την όξυνση της κρίσης το πρόβλημα θα διογκωθεί.

Η εμπειρία της τελευταίας περιόδου αποδεικνύει ότι πολλαπλασιάζονται τα νοικοκυριά που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τις δόσεις των δανείων και η στάση των Τραπεζών είναι απαράδεκτη, ανάλγητη χωρίς σχεδόν καμία διάθεση συμβιβασμού.

Με βάση τα στοιχεία μόνο της ΕΚΠΟΙΖΩ (Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Πάτρας) αν και έχουν αποσταλεί ως σήμερα 14.000 αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τράπεζες, για 3.600 μεμονωμένους οφειλέτες - μέλη της δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αντιθέτως, κοινοποιούνται προγράμματα πλειστηριασμών για το 2012, οπότε και λήγει η υφιστάμενη αναστολή.

Επιπροσθέτως, μετά τη συμπλήρωση ενός έτους  από την έναρξη της ισχύος του Ν. 3869/2010 για τη «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», τα διαδικαστικά προβλήματα που εντοπίζονται στα Ειρηνοδικεία είναι τεράστια. Τόσο οι Ειρηνοδίκες όσο και οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν στον αριθμό, και επειδή οι καταθέσεις αιτήσεων αυξάνονται ραγδαία, είναι προφανές ότι η συμφόρηση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα Ειρηνοδικεία θα είναι τεράστια.

Σε 3 μήνες (31 Δεκεμβρίου 2011) λήγει η πρόσκαιρη ανάσα που δόθηκε σε δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένους Έλληνες για αναστολή πλειστηριασμών και τα νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά σε μία έκτακτη θέση και κινδυνεύουν οι κατοικίες τους.

Παράλληλα πρέπει να ληφθεί υπόψη το κόστος άσκησης ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς η κατάθεση της αίτησης δεν επιφέρει αυτοδικαίως αναστολή.

 Η επιθετική συμπεριφορά των τραπεζών, που έχουν προσδιορίσει εσπευσμένα πλειστηριασμούς, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, οι συνεχείς συρρικνώσεις που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες στα εισοδήματά τους, τους τελευταίους μήνες, καθιστά την αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων όχι μόνο εύλογη αλλά και ε π ι τ α κ τ ι κ ή. Το κάθε δάνειο συνιστά συμβόλαιο μεταξύ δύο μερών, της Τράπεζας και του δανειολήπτη, το οποίο συνάφθηκε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, βασικότερη από τις οποίες ήταν το εισόδημα του δανειολήπτη. Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν φέρουν ευθύνη για τη σημερινή πρωτοφανή μείωση των εισοδημάτων τους. Αντίθετα, οι τράπεζες και οι άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί φέρουν σημαντική ευθύνη για την κρίση.

Στηρίζουμε το  αίτημα που  προβάλλει σήμερα το καταναλωτικό κίνημα για  αναστολή των πλειστηριασμών. Να  επεκταθεί για τουλάχιστον 3 έτη και να τροποποιηθεί ο Ν. 3869/2010, ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο.

To Γραφείο Τύπου