Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/10/2011

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

• Το αποκορύφωμα της ταπείνωσης και του εξευτελισμού για ένα πρωθυπουργό και έναν υπουργό οικονομικών είναι οι επιστολές που τους ζήτησαν και απέστειλαν στην κα Λαγκάρτ και στην Τρόικα.

• Να δοθούν άμεσα στην δημοσιότητα. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει τι ακριβώς έχουν δεσμευτεί ερήμην του.

• Να βρεθούμε στο πλευρό όσων δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα και πρώτοι εμείς να υποστούμε τις συνέπειες.

• Σε ότι με αφορά θα καταθέσω στο Παρακαταθηκών το αντίτιμο του λογαριασμού που αφορά στη ΔΕΗ υπέρ της ΔΕΗ και το αντίτιμο που αφορά στο αντισυνταγματικό χαράτσι ως συμβολική βοήθεια στο ΚΕΘΕΑ που το κλείνουν.

Αυτά που θα απασχολήσουν τη διήμερη σύνοδο της ΚΠΕ δε θα πρέπει να είναι θεωρητικές επεξεργασίες αλλά το πώς μία στρατηγική επιλογή που βρίσκει απήχηση όχι μόνο στον κόσμο της Αριστεράς αλλά σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις για την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων ανατροπής αυτής της λαίλαπας που μας ακουμπά πια όλους μας, θα μπορέσει να γίνει μια λειτουργήσει προωθητικά γινόμενη πράξη. 

Καθώς ερχόμουν σήμερα άκουγα στο ραδιόφωνο τους τίτλους των ειδήσεων το πρωί και σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι, στο Σαρκοζί, ο τίτλος της είδησης ήταν πως ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Και το ερώτημα είναι ποιες δεσμεύσεις και τίνος δεσμεύσεις;

Είναι δεσμεύσεις της χώρας; Δεσμεύσεις δηλαδή που έχουν εγκριθεί και έχουν επικυρωθεί από τον ελληνικό λαό; Ή είναι τίποτα δεσμεύσεις  προσωπικές, μυστικές δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου;

Και ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις που έχει πάρει και πότε τις πήρε και δε μας ενημέρωσε;

Διότι κάθε μέρα βλέπουμε και καινούργια σενάρια. Κάθε μέρα ακούμε για καινούργιες δεσμεύσεις.

Προχθές έφερε τους ανθύπατους στα υπουργεία. Μετά έφερε τον αρχιανθύπατο  τον κ .Ράιχενμπαχ, τον οποίο έθεσε επικεφαλής, ως σκιώδη συντονιστή των τεχνοκρατών που κρατάνε τα κλειδιά στα Υπουργεία.

Χθες, μετά την συνάντησή του με τον κ. Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι ζήτησε και από Γάλλους εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες να έρθουν. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Κι εμείς αναρωτιόμαστε, ποιες μπορεί να είναι οι πραγματικές δεσμεύσεις όχι οι επόμενες αλλά αυτές που έχει πάρει εδώ και καιρό και τις κρύβει από τον ελληνικό λαό.

Κι αν κρίνουμε από τη χαρά και τις επιδοκιμασίες των Γερμανών βιομηχάνων, αν κρίνουμε από τη χαρά και τον ενθουσιασμό με τον οποίο υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό όταν πήγε να τους μιλήσει και συνδυάσουμε αυτή τη χαρά και αυτόν τον ενθουσιασμό με το δημοσίευμα της επόμενης ημέρας σε γαλλική εφημερίδα, ότι εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο θα διαχειριστεί για εκποίηση 125 δις δημόσιας περιουσίας, για να ισοφαρίσουμε αντιστοίχως με 125 δις χρέους, τότε το μυαλό μας μπορεί να πάει κάπου και να καταλάβουμε αυτές τις δεσμεύσεις.

Πρόκειται για ανοιχτή και ωμή λεηλασία, η οποία μάλιστα δεν διαψεύδεται από την κυβέρνηση.  Είμαστε πλέον μπροστά σε ένα σχέδιο ολοκληρωτικής μετάβασης στην αποικιοκρατία. Αυτά κάνανε οι Ισπανοί στους Μάγιας. Μιλάμε για ξεπούλημα 125 δις ευρώ, είναι ξεπούλημα όλης της χώρας. Και την ίδια στιγμή δεν περνάει καν από το μυαλό τους η πιθανότητα να απαλλάξουν τα ασφαλιστικά ταμεία από ομόλογα 20 δις αποδίδοντας τους δημόσια περιουσία. Διότι ξέρετε κάτι; Χρεοκοπία είναι να μην υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούνε μισθοί και συντάξεις, διότι θα καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό με μαθηματική ακρίβεια έρχεται αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική.  120 δις λοιπόν για τους γερμανούς βιομήχανους, μηδέν για τα ταμεία.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι, ποιός δίνει αυτή τη νομιμοποίηση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να προχωράει σε τέτοιες δεσμεύσεις και σε αυτές τις αποφάσεις. Να δεσμεύεται για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Να δεσμεύεται για τις επόμενες γενιές. Είναι προφανές ότι δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Ούτε αυτή η σύνθεση της Βουλής έχει δημοκρατική νομιμοποίηση να αποφασίζει, ούτε αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που γελοιοποιείται κάθε τρεις και λίγο ψηφίζοντας τα μέτρα τα οποία εξαγγέλλουν ο καθένας ξεχωριστά και λέγοντας ότι είναι τα τελευταία μέχρι να έρθουν τα επόμενα. Και δεν έχει την νομιμοποίηση γιατί αυτή η κοινοβουλευτική σύνθεση διαμορφώθηκε σε άλλες κοινωνικές πολιτικές συνθήκες. Άλλο ήταν το διακύβευμα της εποχής.

Η Αριστερά οφείλει να απαντήσει απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα με ένα σχέδιο συγκροτημένο, εμπεριστατωμένο αποτροπής της επικείμενης καταστροφής. Εμείς προειδοποιήσαμε εγκαίρως τον ελληνικό λαό ότι το παιχνίδι με τις δόσεις, είναι ένα παιχνίδι το οποίο το επόμενο διάστημα μπορεί να πάρει δραματικά χαρακτηριστικά. Ακριβώς διότι αντιμετωπίζουν ως ένα εργαλείο εκφοβισμού και τρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας την έκτη δόση. Γιατί τώρα και όχι την πέμπτη ή όχι την έβδομη; Γιατί τώρα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν χωρίς να απειλείται πιστωτικό γεγονός δεδομένου ότι η επόμενη ομολογιακή δόση λήγει τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο υπάρχουν κάποια έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Πληροφορήσαμε τον ελληνικό λαό γι αυτήν την πιθανότητα. Και εξηγήσαμε ότι αυτό που διαπιστώνουμε είναι ένα σχέδιο τρομοκράτησης που στην άκρη του αρχίζει να αναφαίνεται μια πιθανότητα εσωτερικής στάσης πληρωμών στους μισθούς και τις συντάξεις. Και τους προειδοποιήσαμε να μην τολμήσουν σε μια τέτοια προοπτική. Και ταυτόχρονα ενημερώσαμε τον ελληνικό λαό και του ζητήσαμε και του ζητάμε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης διότι ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις είναι να φοβηθούν οι πιστωτές και όχι ο λαός. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική, οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα είναι να βρίσκεται στο προσκήνιο ο λαϊκός παράγοντας, να διεκδικεί. Και βεβαίως εδώ πρέπει να πυκνώσουμε τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις μας. Τόσο εντός της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν μονάχα στον ελληνικό λαό αλλά αφορούν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι σήμερα αναγκαίο όσο ποτέ ένα διεθνές, ευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης και κοινή δράση και συντονισμό με τα κόμματα και τα κινήματα στην Ευρώπη και εδώ πρέπει να πάρουμε και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και θα τις πάρουμε αυτές τις πρωτοβουλίες και σε συνεργασία βεβαίως και με τον Νίκο τον Χουντή στο Ευρωκοινοβούλιο, διότι η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως πειραματόζωο αλλά σήμερα διεξάγεται στη χώρα μας μια μάχη που όμως αφορά σε έναν πόλεμο πανευρωπαϊκό ίσως και παγκόσμιο και η έκβαση αυτής της μάχης θα κρίνει βεβαίως το μέλλον της Ελλάδας, των Ελλήνων και των Ελληνίδων θα κρίνει όμως και το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών. 

Πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος μόλις επέστρεψε από τις ΗΠΑ και από τις συναντήσεις του με την κυρία Λαγκάρτ του ΔΝΤ, συναντήσεις μέσω των οποίων ενημερωθήκαμε ότι επίκειται μία ακόμα ριπή αντικοινωνικών και αντιλαϊκών μέτρων που αυξάνουν την ύφεση –προσέξτε αντίφαση, μας λέει ότι ο νέος εθνικός στόχος είναι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και αναρωτιέται κανείς χωρίς να ξέρει, χωρίς να πρέπει να έχει διαβάσει ή να έχεις σπουδάσει οικονομικά, υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος όταν μια οικονομία βρίσκεται σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε ύφεση; Όσα μέτρα και να πάρουν δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα. Συνεπώς ο νέος εθνικός στόχος του κ. Βενιζέλου, προϋποθέτει την ανατροπή της πολιτικής την οποία εξαγγέλλει με μανία κάθε 10 μέρες. Και μάλιστα η έκθεση του ΔΝΤ για το επόμενο εξάμηνο φανέρωσε ότι και το 2012 θα είναι χρόνιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία. Και θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης για την ελληνική οικονομία. Και έχει να ξανασυμβεί αυτό για τη χώρα μας από την περίοδο ΄41 - ΄44, την περίοδο της κατοχής.

Ήρθε λοιπόν ο κύριος Βενιζέλος ο οποίος μας ζητάει να αποκτήσουμε ως εθνικό στόχο το να κυνηγάμε την ουρά μας και είπε ότι του ζήτησε η κυρία Λαγκάρτ, προσέξτε το αποκορύφωμα της ταπείνωσης και της ξευτίλας για έναν πρωθυπουργό και για έναν υπουργό των οικονομικών, και του ζήτησε επιστολή με δεσμεύσεις και αμέσως συνέταξαν επιστολές και οι δύο. Ο ένας ως αρμόδιος υπουργός των οικονομικών που εξειδικεύει τα μέτρα και ο άλλος -προσέξτε- ως αρχηγός της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όχι ως πρωθυπουργός της χώρας ώστε να δεσμεύει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι θα τα ψηφίσει τα μέτρα.

Και εμείς ζητάμε ένα πολύ απλό πράγμα: να δώσουν στη δημοσιότητα τώρα, άμεσα αυτές τις επιστολές. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει τι ακριβώς έχουν δεσμευτεί, τι ακριβώς έχουν γράψει, ποια χαρτιά έχει στα χέρια της αυτή τη στιγμή η κα Λαγκάρτ και η Τρόικα, ποιες δεσμεύσεις έχουν του έλληνα πρωθυπουργού και του έλληνα υπουργού των οικονομικών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα που μας γυρίζουν σε εποχές πλήρους εξάρτησης, το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς και το πιο αξιοπρεπές που έχει να κάνει αυτή η κυβέρνηση της εθελοδουλίας είναι να φύγει άμεσα, να προκαλέσει εκλογές, να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία ώστε να αποφασίσει ο λαός για το μέλλον του. Αν το διακύβευμα είναι να μείνουν 2 στους 3 έλληνες χωρίς δουλειά , γιατί αυτό μας είπε ο πρωθυπουργός ως στόχο , κάθε οικογένεια  ένας εργαζόμενος και να ξεπουληθεί  η μισή Ελλάδα ίσως και ολόκληρη , τότε ας αποφασίσει ο λαός γι αυτό το διακύβευμα και όχι μόνοι τους με δεσμεύσεις μυστικές κεκλεισμένων των θυρών. Και το κρίσιμο ερώτημα που ταλανίζει τον ελληνικό λαό και όλους μας ,είναι μάλιστα να πάμε σε εκλογές. Θα μας σώσουν όμως οι εκλογές; Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες , οφείλουμε να υπερβούμε τους εαυτούς μας όλοι όσοι προσδοκούμε την σωτηρία της χώρας, προκειμένου να μας σώσουν. Είναι ένα ανοιχτό στοίχημα, από μόνες τους δε θα μας σώσουν πάντως. Και εδώ οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ  και ο κ. Σαμαράς ψαρεύουν στα θολά νερά. επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την ολοκληρωτική και αναντίστρεπτη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ .Δεν  το κάνει πάντα βέβαια πειστικά , διότι φοράει ο κ Σαμαράς δύο πρόσωπα ταυτοχρόνως σαν τον Ιανό. Το ένα πρόσωπο κοιτάζει προς τις Βρυξέλλες, υποσχόμενο απόλυτη ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις της ΕΕ, των τραπεζών και του κεφαλαίου. Και το άλλο πρόσωπο κοιτάζει προς τα μέσα, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ,  ε, ότι και να είμαστε, χειρότεροι από το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να είμαστε. Αυτό ακριβώς λέει στον ελληνικό λαό. Εμείς λέμε ότι πρόκειται για ψέμα, έχει αποδειχθεί. Ότι η εναλλαγή των δύο κομμάτων στην εξουσία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, που είναι η ασκούμενη πολιτική. Και το πρόβλημα δεν είναι η ικανότητα των στελεχών. Αλλά επειδή το ψέμα πολλές φορές ελέχθη και πολλές φορές ο ελληνικός λαός το πίστεψε, οφείλουμε να το αποκαλύψουμε στο λαό . Να μην μας διαφεύγει από τις ομιλίες μας, από τις παρεμβάσεις μας, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει λύση.

 Η Νέα Δημοκρατία συναίνεσε στην διάλυση του ασφαλιστικού, στην διάλυση του δημόσιου πανεπιστήμιου, που επιχειρεί η κ Διαμαντοπούλου,  στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Ότι αυτή ήταν, η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς, που εισήγαγε την πρόταση της εργασιακής εφεδρείας, ως μια πιο λάιτ εκδοχή απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Και από την ώρα που η κυβέρνηση και η τρόικα αποδέχτηκαν την πρότασή της, τρέχει και δεν φτάνει να αποδείξει ότι άλλο απόλυση άλλο εργασιακή εφεδρεία. Ότι, πρόταση του κ Σαμαρά ήταν πριν την υιοθετήσει η τρόικα, η εκποίηση 50 δις δημόσιας περιουσίας. Και ότι σημαία της ΝΔ και του κ Σαμαρά είναι η ολοκληρωτική φοροαπαλλαγή για το κεφάλαιο. Αυτή είναι η σημαία . Οι προτάσεις του κόμματος του τσαγιού στις ΗΠΑ το tea party. Γεγονός που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι αυτοί  δεν έχουν  καν συναίσθηση των λόγων για τους οποίους η Ελλάδα οδηγήθηκε σε τόσο μεγάλα ελλείμματα. Δεν έχουν συναίσθηση ότι η μείωση της φορολογίας του  μεγάλου κεφαλαίου κατά 5 μονάδες επί εποχής Αλογοσκούφη δεν έφερε ούτε ανάπτυξη , ούτε  θέσεις εργασίας, ούτε μείωση των ελλειμμάτων. Το αντίθετο έφερε. Συνεπώς, σύντροφοι και συντρόφισσες, πρέπει να αποδεικνύουμε διαρκώς και  να καταδεικνύουμε στο λαό ότι,  εναλλακτική λύση για την Ελλάδα δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Μέρκελ. Βεβαίως, ούτε τα υπόλοιπα κόμματα του μνημονίου είναι η λύση. Έτσι το αντιλαμβάνομαι και έτσι το καταθέτω ως κόμμα του μνημονίου, ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ - Δημοκρατική Συμμαχία της κ Ντόρα Μπακογιάννη είναι πια ένα κόμμα, το κόμμα του μνημονίου.  

Ο ΛΑΟΣ είναι μια συνάθροιση από ακροδεξιές φιγούρες της περιθωριακής τηλεόρασης. Και επειδή η περιθωριακή τηλεόραση είναι συνήθως μεταμεσονύκτια και οι τηλεθεατές μισοκοιμούνται ο κ Καρατζαφέρης θεωρεί ότι όλοι οι πολίτες είναι ή κοιμισμένοι ή μειωμένης αντίληψης. Και προσπαθεί να τους εντυπωσιάσει με χάντρες και καθρεφτάκια, όπως η τελευταία πρόταση εθνικής σωτηρίας που κατέθεσε  για κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν δικαστικό, έναν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Γιατί όχι θα τον ακούσουμε να μιλάει και για πρωθυπουργό Συνταγματάρχη; Δεν μπορεί να ξεγελαστεί ο λαός. Αυτά τα κόμματα έχουν ψηφίσει το Μνημόνιο και έχουν δώσει δείγματα πίστης στον κεφάλαιο.

Η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάννη που είναι το αδελφό κόμμα του κ. Ρέσλερ του συγκυβερνήτη της κ Μέρκελ, ο οποίος ακριβώς επειδή επιμένει για πιο σκληρή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων επιλογών και έχει πέσει στο 1,5%  στη Γερμανία

 Το κόμμα λοιπόν της κ Μπακογιάννη για να κερδίσει εντυπώσεις εξαπολύει επιθέσεις στην Αριστερά, υιοθετώντας απελπισμένες συκοφαντίες για κόμμα της βίας και της ανομίας. Αλήθεια που πήγαν αυτοί οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφήναν τον κόσμο να κυκλοφορήσει στο δρόμο τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τι πάθανε και δεν είναι στους δρόμους . Πολύ απλά, αυτή η λάσπη αυτή η συκοφαντία είχε κοντά ποδάρια. Και συνειδητοποίησαν ότι όσο πιο πολύ επιτίθενται στο ΣΥΡΙΖΑ , τόσο πιο πολύ τον δυναμώνουν το ΣΥΡΙΖΑ 

Η κ Μπακογιάννη ζητάει να περικοπεί η κρατική επιχορήγηση  στα κόμματα, αξιοποιώντας μια πλειοδοσία λαϊκισμού των τελευταίων ημερών, αξιοποιώντας βεβαίως και το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία, το κλίμα αδικίας απέναντι στα πεπραγμένα της πολιτικής ζωής  του τόπου  και ζητάει το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης να κατευθύνεται δια της φοροδιαφυγής και των φοροαπαλλαγών στους εφοπλιστές και τις τράπεζες.

Και τα κόμματα να λειτουργούν μόνο με ιδιωτικές επιχορηγήσεις τύπου Siemens. Αυτή τη δημοκρατία θέλουνε . και σε αυτή την πλειοδοσία μπαίνουν κι άλλοι βουλευτές . Θαρρείς και το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος δεν είναι το μαύρο πολιτικό χρήμα κάτω από το τραπέζι, αλλά η βουλευτική αποζημίωση. Θαρρείς  και ο Τσοχατζόπουλος έκανε αυτά που έκανε γιατί έπαιρνε υψηλή βουλευτική αποζημίωση και όχι μίζες όλα τα προηγούμενα χρόνια .

Και εμείς οφείλουμε να τα πούμε. Να εξηγήσουμε  στον κόσμο τι παιχνίδι παίζεται, να εξηγήσουμε τι πολιτικό σύστημα θέλουν να φτιάξουν και τι κόμματα θέλουν να δημιουργήσουν , τα κόμματα της Siemens και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Των ιδιοτήτων μέσων μαζικής ενημέρωσης , των νταβατζήδων που θέλουν να ορίζουν την πολιτική ζωή του τόπου.

Και έρχομαι στο τελευταίο σημείο της παρέμβασης μου .

Η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό. Η αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε αποτυχία κάθε μελλοντική εισπρακτική απόπειρα.  Αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Κάθε αποτυχία εισπρακτικής απόπειρας και κάθε αποτυχία της πολιτικής τους, θα τους οδηγεί σε νέα πιο σκληρά μέτρα. Όμως εδώ, από την πρώτη στιγμή εμείς πήρανε μια στάση αρχής, μια στάση ευθύνης και είπαμε ότι απέναντι σε αυτά τα χαράτσια τα αντισυνταγματικά ,διότι βασική αρχή του συντάγματος είναι η αρχή της φοροδοτικής αναλογικότητας  ο καθένας θα πληρώνει, ανάλογα με τις δυνατότητες του και όχι ένας ο οποίος έχει 80 τετραγωνικά ρετιρέ στα Βριλήσσια να πληρώνει το ίδιο με έναν που έχει 80τμ ημιυπόγειο στα Σεπόλια. Κι όχι ένας ο οποίος έχει τα ίδια τετραγωνικά και έχει 50 ευρώ στην τράπεζα με έναν άλλο που έχει 50.000, 500.000 ευρώ και μετοχές να πληρώνει το ίδιο. Είναι παράνομο είναι αντισυνταγματικό. Και είπαμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων και των λαϊκών οικογενειών που δε θα πληρώσουν όχι επειδή είναι μπαταχτσήδες όπως θέλουν κάποιοι να πουν, αλλά επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Κι από την πρώτη στιγμή επισκεφθήκαμε και τα συνδικάτα για να φτιάξουμε μια ασπίδα αλληλεγγύης σε αυτόν τον κόσμο.

Προσέξτε όμως, το τελευταίο διάστημα ακούω ότι η ασπίδα αλληλεγγύης πρέπει να έχει και μια έμπρακτη υποστήριξη. Διότι καλά είναι να λες ότι εγώ θα σου συμπαρασταθώ αν έρθει το συνεργείο να σου κόψει το ρεύμα, αλλά εσύ να το λες εκ του ασφαλούς. Εγώ λοιπόν σας προτείνω ως μια συμβολική πράξη να υιοθετήσουμε την πρόταση που έχει ήδη εγκρίνει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτοι εμείς συμβολικά να τεθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που δεν έχουν να πληρώσουν ακόμα κι αν εμείς έχουμε να πληρώσουμε. Και συμβολικά σε ότι αφορά όλους μας να καταθέσουμε το αντίτιμο του λογαριασμού που αφορά στη ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών υπέρ της ΔΕΗ και το αντίτιμο που αφορά στο παράνομο, στο αντισυνταγματικό χαράτσι του τέλους ακίνητης περιουσίας όλοι όσοι έχουμε να το πληρώσουμε να το καταθέσουμε σε ένα ταμείο αλληλοβοήθειας στο δημόσιο ταμείο ενός οργανισμού που βρίσκεται σε κατάρρευση εγώ προσωπικά  σκέφτομαι να το καταθέσω στο ΚΕΘΕΑ που το κλείνουνε.

Είναι μια πράξη πολιτική, συμβολική και είναι μια πράξη που θέλει να καταδείξει ότι εμείς πρώτοι, ο ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και τα στελέχη του θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να υπερασπιστούμε τους συμπολίτες μας και τη λαϊκή οικογένεια που δεν έχει τη δυνατότητα σήμερα και θα βρεθεί στο έλεος των παρανομιών όχι των νόμων, του κράτους που θέλει να εκδικηθεί. Σε καμιά λαϊκή οικογένεια δε θα κοπεί το ρεύμα. Δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Και θα πάρουμε αυτή την προσπάθεια στις πλάτες μας. Και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το κίνημα μπορεί να πάρει χαρακτηριστικά ολοκληρωμένου κινήματος διότι δεν είναι κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» είναι κίνημα «ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ» και είναι ένα κίνημα που δεν θέλει να αποδείξει ότι δεν πληρώνουμε αλλά είναι ένα κίνημα που θέλει να αποδείξει ότι θέλουμε να πληρώσουν, αυτοί που δημιούργησαν την κρίση. Θέλουμε να πληρώσουν οι πλούσιοι, αυτοί που έχουν καταθέσεις, αυτοί που τα έχουν φάει, όχι ο ελληνικός λαός που υποφέρει και έχει ήδη δώσει περισσότερα από όσα μπορεί. Βεβαίως αυτές οι αποφάσεις δεν είναι προσωπικές, πρέπει να συζητούνται σε συλλογικά όργανα και πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά.

Κλείνω λέγοντάς σας το εξής, η πρότασή μας για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας που θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό που θα δημιουργήσει νέους συσχετισμούς στο πολιτικό και στο κοινωνικό επίπεδο και με ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, βασικών αιχμών: αναδιανομή του πλούτου, αναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, ανάπτυξη στοχευμένη προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι των οικονομικά ισχυρών, κοινωνική προστασία και ασπίδα προστασίας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας ένας τέτοιος συνασπισμός εξουσίας μπορεί να είναι ελπίδα για τον τόπο, είναι αναγκαία και ιστορική ανάγκη η δημιουργία του, δεν αρκεί απλώς να το εξαγγέλλουμε. Πρέπει το επόμενο διάστημα, συλλογικά, συντεταγμένα στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρουμε πρωτοβουλίες οι καιροί ου μενετοί, ο κόμπος φτάνει στο χτένι και όλοι θα κριθούμε από την ιστορία αλλά και από το λαό μας όχι μόνο για τις ιδέες και τις προτάσεις μας αλλά και για την ευθύνη που αναλαμβάνουμε να τις κάνουμε πράξη.

To Γραφείο Τύπου