Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/04/2002

Συνάντηση ΣΥΝ με Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Δ. Στρατούλης και Γιάννης Τόλιος, μέλη της Π.Γ., συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΣΠ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: ΄Ηταν μία συνάντηση θα έλεγα συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων. ΄Εχουμε κοινές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις και για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι για να υπάρξει άλλη αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής από την πλευρά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, οφείλει αυτή η πολιτική με σαφή, υψηλό τρόπο εγγυήσεων να ανταποκριθεί με συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατοχυρωθεί ένα υψηλό επίπεδο συντάξεων στο ασφαλιστικό, τώρα και μεσομακροπρόθεσμα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει, θα μειώνει αισθητά και συγκεκριμένα την έμμεση φορολογία. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που θα κατοχυρώνουν ένα πλαίσιο προοδευτικό και δημοκρατικό για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και την εξέλιξή τους, για τις υπηρεσίες προς τον ΄Ελληνα πολίτη με τη λογική της κοινωνικής αποτελεσματικότητας και αξιοποίησης των πόρων και όχι τη συντηρητική λογική μιας δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιορίζει τους πόρους για τη δημόσια διοίκηση, με αποτέλεσμα να περιορίζει τις υπηρεσίες και ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα.

Στη βάση αυτή θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πάρα πολύ καθοριστικές για όλη την επόμενη δεκαετία για τα προβλήματα και τα αιτήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, γιατί η κυβέρνηση ανοίγει ένα πεδίο μεταρρυθμίσεων με έναν διαρθρωτικό χαρακτήρα. Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε παρεμβάσεις σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει της λεγόμενης ορθολογικοποίησης από χρόνο σε χρόνο και από την άποψη αυτή τόσο το ασφαλιστικό όσο και το θέμα του μισθολογίου όσο και το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και το φορολογικό είναι πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα και θα προδιαγράψουν την εξέλιξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων για τα επόμενα χρόνια.

Αρα και η παρέμβασή μας, στο μέτρο που η κυβέρνηση δεν κινηθεί με μία λογική στήριξης αυτών των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα πρέπει να είναι δυναμική και αποφασιστική.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα αποθέματα των υποσχέσεων και όλο το οπλοστάσιο των μεθοδεύσεων. Δεν μπορεί να ξεγελάσει ούτε τα προβλήματα ούτε και τους πολίτες, που κάθε μέρα ζουν αυτά τα προβλήματα εξαντλώντας και την υπομονή τους και την ανοχή τους.

Δικαιολογημένα ο κόσμος δυσφορεί με αυτά που βλέπει, με αυτά που ακούει από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής και κυβερνητικής συμπεριφοράς.

Η ΑΔΕΔΥ, με τρόπο υπεύθυνο, βάζει στο τραπέζι το σύνολο των ζητημάτων της Δημόσιας Διοίκησης: Αυτά που αναφέρονται στα μισθολογικά ζητήματα των δημοσίων υπαλλήλων και εκείνα που έχουν σχέση με τις θεσμικές εκκρεμότητες για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Θεωρούμε ότι μέσα απ΄ αυτή την αγωνιστική προβολή των πραγματικών προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης εξυπηρετείται το ουσιαστικό κοινωνικό συμφέρον. Οι εργαζόμενοι σήμερα διεκδικούν ένα κοινωνικό κράτος, μια κοινωνική πολιτική με προοδευτικές επιλογές που θα εξασφαλίζουν δικαιοσύνη, συνοχή, ανάπτυξη για όλους. Στην καθημερινότητά τους οι πολίτες ολοένα και περισσότερο νιώθουν αδικία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια και για την εργασία και για το εισόδημα και για την ασφάλιση.

Ο τρόπος με τον οποίον επιχειρήθηκαν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, δικαιολογημένα δημιουργεί ανησυχία στους εργαζόμενους στο δημόσιο, γι αυτό και νομίζω ότι η προσπάθεια που γίνεται τούτη την ώρα αποσκοπεί στο να καταλάβει και η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί με μονομερείς άδικες και μονόπλευρες πολιτικές να εξακολουθήσει να πορεύεται.

Σήμερα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα συνοχής. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανισοτήτων, αδικίας και αποκλεισμών. Στο χώρο της δημόσιας διοίκησης οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι οι οποίοι υφίστανται την ταλαιπωρία να βλέπουν ότι έχουν εξαγγελθεί περισσότερες από όσες κυβερνήσεις υπήρξαν στην μεταπολίτευση διοικητικές μεταρρυθμίσεις, περίπου ο κάθε υπουργός εξαγγέλλει και μια διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά η διοικητική μεταρρύθμιση εξακολουθεί να παραμένει εκκρεμής.

Θεωρώ ότι η προσπάθεια της ΑΔΕΔΥ είναι και υπεύθυνη και σοβαρή και εκτιμώ ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά, αρκεί να καταλάβει η κυβερνητική πολιτική ότι πρέπει και να τους ακούσει και να συμμεριστεί τις προτάσεις τους και τις αγωνίες τους.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου