Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/10/2011

Ανακοίνωση του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012

Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012 που κατέθεσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή έρχεται να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό.

Τα μέτρα 19,4 δις που προβλέπει το Προσχέδιο, καθ’ υπόδειξη της τρόικας και των Μνημονίων, αποτελούν ένα ακόμα βαρύτατο πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από αντίστοιχα πλήγματα κατά τη διάρκεια των δύο περίπου χρόνων της βάρβαρης «σοσιαλιστικής» διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Η δέσμευση για «δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος», ύψους 1,5% του ΑΕΠ, πέραν του ότι δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτή, θα αποπειραθεί να γίνει με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου: Περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, των δημόσιων επενδύσεων και των δαπανών για υγεία και παιδεία και ακόμα μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, είτε μέσω των κοινωνικά άδικων έμμεσων φόρων είτε μέσω των απαράδεκτων εισφορών.

Ενώ τα έσοδα μπορούν να αυξηθούν με έκτακτες εισφορές στα μεγάλα εισοδήματα, την μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία και στους μεγαλοκαταθέτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, η κυβέρνηση φορτώνει ακόμα μια χρονιά τα βάρη σε όσους συστηματικά καλούνται να πληρώσουν όλα αυτά τα χρόνια το τίμημα της κρίσης. Ενώ τα έσοδα μπορούν να αυξηθούν με αύξηση των φορολογικών συντελεστών του μεγάλου κεφαλαίου και των εφοπλιστών, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι προεκλογικά αντιλαμβανόταν το «σοσιαλισμό» ως βαρβαρότητα, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων και των συνταξιούχων. Ενώ τα έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν με την καλύτερη οργάνωση των εισπρακτικών μηχανισμών για να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση «κλείνει διαρκώς το μάτι» σε όσους φοροδιαφεύγουν, μετακυλύωντας τα βάρη συνεχώς στους συνεπείς φορολογούμενους.

Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012 εντείνει την άνευ προηγουμένου ύφεση της ελληνικής οικονομίας και καταδικάζει όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας στην ανεργία, την μετανάστευση και την απόγνωση. Η πρόβλεψη για 16,2% ανεργία δυστυχώς κρίνεται ως ανεδαφική, αφού τα επίπεδα της ύφεσης θα οδηγήσουν την πραγματική ανεργία σε ποσοστά άνω του 20%. Ο περιορισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά συνειδητά ακολουθεί αυτές τις πολιτικές για να εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία για να περάσει κι άλλα μετρά υπέρ του κεφαλαίου.

Η εκτίναξη του δημόσιου χρέους στο 172,7% για το 2012 καταδεικνύει και κάτι άλλο: Ότι οι πολιτικές στο όνομα της μείωσης του δημόσιου χρέους είναι προσχηματικές, αφού ο πραγματικός τους σκοπός είναι η φτωχοποίηση της κοινωνίας και η κατάργηση εργατικών διεκδικήσεων χρόνων.

Ο Προϋπολογισμός τους 2012 είναι επικίνδυνος και πρέπει και αυτός να ακολουθήσει το δρόμο της κυβέρνησης και των μνημονιακών της πολιτικών προς την απόσυρση. Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι μια ανάπτυξη που θα βασίζεται σε ένα ισχυρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα συμπαρασύρει την οικονομική δραστηριότητα, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κληθούν να πληρώσουν τα πλούσια εισοδηματικά στρώματα για να ανακουφιστούν τα φτωχότερα, ένα κοινωνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα και μία διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, συνδυασμένη με μία αναπτυξιακή ευρωπαϊκή πολιτική.

To Γραφείο Τύπου