Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/10/2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΝ για την απώλεια του Παύλου Τάσιου

«Έφυγε» ο σκηνοθέτης – παραγωγός – σεναριογράφος – στιχουργός ΠΑΥΛΟΣ ΤΑΣΙΟΣ, βραβευμένος για τις κινηματογραφικές του ταινίες.

Τη δεκαετία του ΄70 εξελίχθηκε σε έναν από τους χαρακτηριστικότερους σκηνοθέτες του «Νέου Κύματος» του ελληνικού κινηματογράφου, δημιουργώντας μια σειρά από σημαντικές ταινίες της φιλμογραφίας της χώρας,   όπως το: «ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ» (1972), «ΒΑΡΥ ΠΕΠΟΝΙ» (1977), «ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ» (1980), «ΣΤΙΓΜΑ» (1982), «ΝΟΚ ΑΟΥΤ» (1986). Συνολικά γύρισε 14 ταινίες και 12 τηλεοπτικές σειρές, όπως και ντοκιμαντέρ σαν τον «ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΑΗ».

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΤΑΣΙΟΣ εμπνεύστηκε από το αθηναϊκό περιθώριο και κατέγραψε πρώτος τη ζωή στα Εξάρχεια, την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Ο ΠΑΥΛΟΣ ΤΑΣΙΟΣ συνδέθηκε με εξαιρετικούς ανθρώπους μιας σημαντικής πολιτισμικής ιδιαιτερότητας, όπως ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΆΣΙΜΟΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΕΜΤΖΗΣ.

Με τον Νίκο Κοεμτζή «έφυγαν» σχεδόν μαζί, θυμίζοντας την «ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ» και γενικά τη ζωή του Νίκου Κοεμτζή στο μετεμφυλιακό τοπίο, όπως συνδέθηκε με έναν σκηνοθέτη που έκανε Κοινωνικό Κινηματογράφο ποιοτικών προδιαγραφών που μας «σημάδεψε».

To Γραφείο Τύπου