Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
30/04/2002

Δηλώσεις του Ν.Κωνσταντόπουλου για τον εκλογικό χάρτη, το άνοιγμα της Ν.Δ. στην Αριστερά και την υποψηφιότητα του Μ.Γλέζου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά τη συνάντησή του με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, τόνισε:

Για τον εκλογικό χάρτη και τις κατανομές εδρών

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν εκκρεμεί ένα πολιτικό πρόβλημα αυτό είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα. Δηλαδή, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, του μοντέλου διακυβέρνησης και οργάνωσης του κράτους. Η κινητικότητα γύρω από διαδικαστικά θέματα δεν μπορεί να κρύψει αυτή την μεγάλη εκκρεμότητα. Σε τέτοια διαδικαστικά θέματα επικεντρώνεται κάθε φορά η προσοχή της κυβέρνησης, ακριβώς για να μετατοπίζει διαρκώς στο μέλλον την εκκρεμότητα του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση δηλαδή της απλής αναλογικής.

Για μας ένα είναι το πρόβλημα του πολιτικού μας συστήματος. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, γιατί αυτό το σύστημα ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από την κοινωνική πραγματικότητα, ολοένα και περισσότερο αποξενώνει τους πολίτες απ' αυτά που γίνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θεωρείτε ότι πρέπει να σπάσει η Β' Αθηνών;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για μας όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν συνολικά. Και η διάρθρωση η διοικητική και οι κατανομές των εδρών έχουν σχέση με το εκλογικό σύστημα. Και η απλή αναλογική είναι εκείνη η οποία θα βάλει όλα αυτά τα θέματα στο πιο δημοκρατικό και στο πιο λειτουργικό πλαίσιο.

Για το άνοιγμα της Ν.Δ. στην Αριστερά

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θέλουν τους αριστερούς πολίτες μονάχα για να τους ψηφίζουν αυτούς ως μονοκομματική κυβερνητική πλειοψηφία, Αυτά τα παιχνίδια προκαλούν πια γέλιο, θα έλεγα, σε όλους, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει πια τον πολίτη που θέλει από θέση σύγχρονης αριστεράς, κοινωνικών κινημάτων και οικολογίας μια διαφορετική πολιτική, που δεν θα προσαρμόζεται αλλά απεναντίας θα αναζητάει διαφορετικούς δρόμους έναντι του νεοφιλελευθερισμού.

Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. είναι ο δικομματισμός εντός του νεοφιλελευθερισμού. Οι πολίτες της αριστεράς ξέρουν ότι η ψήφος στο Συνασπισμό είναι η διαρθρωτική εκείνη επιλογή που αμφισβητεί το δικομματισμό και ανοίγει δρόμους για προοδευτικές εξελίξεις.

Μ' αυτή την έννοια λοιπόν θα έλεγα ότι αυτά ούτε καν ως προεκλογικά βαρελότα δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανένας. Περισσότερο θόρυβος γίνεται κούφιος, χωρίς αντίκρισμα.

Οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές ξέρουν ότι πρέπει να αμφισβητήσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις κυβερνητικές μονόπλευρες επιλογές, τις δικομματικές πολωτικές συνθηματολογίες. Ξέρουν οι πολίτες ότι πρέπει να αμφισβητήσουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, που κάθε προεκλογική περίοδο υψώνονται ως αερόστατα και κάθε περίοδο μετά τις εκλογές ξεφουσκώνουν και πέφτουν άδεια μπροστά στην κοινωνία που για μια ακόμη φορά αισθάνεται ξεγελασμένη και προδομένη.

Για την υποψηφιότητα Γλέζου

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρόταση του Μανώλη του Γλέζου είναι μια πολύ καλή πρόταση. Κι εμείς την αντιμετωπίζουμε από την πλευρά του ΣΥΝ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με πολύ μεγάλη προσοχή. Και θεωρούμε ότι πρέπει πια να συζητήσουμε επί της ουσίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση με τις προγραμματικές θέσεις που έχουμε από πλευράς ΣΥΝ, γιατί παραγίνεται το κακό με όλες αυτές τις βεντετομαχίες, οι οποίες αξιοποιούν όλο το επικοινωνιακό οπλοστάσιο της δημιουργίας εικόνων, της δημιουργίας προσώπων.

Ξέρετε άλλο ο ίματζ μέηκερ, που λένε στη νεοελληνική, και άλλο η ουσία και η στάση ζωής στο όνομα πολιτικών προτάσεων, πολιτικών θέσεων και πολιτικής συνέπειας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου