Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/03/2005

Εκτός τόπου και χρόνου η αισιοδοξία του κ.Αλογοσκούφη

Δήλωση του Π. Λαφαζάνη, μέλους της Π.Γ., υπεύθυνου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Οι αισιόδοξες και καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφη, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις οδυνηρές οικονομικοκοινωνικές καταστάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας.

Η επιμονή του κ. Αλογοσκούφη να εκτιμά την ανάπτυξη στο 3,9% μέσα στο 2005 είναι εκτός τόπου και χρόνου και μόνο ειρωνικά σχόλια προκαλεί.

Δυστυχώς, η ελληνική οικονομία, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τις οποίες συνεχίζει και εμβαθύνει η κυβέρνηση της Ν.Δ., έχει εισέλθει σε μια φάση δραστικής μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης, αν όχι και σοβαρής ύφεσης, η οποία αν συνδυαστεί με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές νέας μονομερούς λιτότητας και τη συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη ακρίβεια, εγείρει θέματα επιβίωσης για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ενώ εκτινάσσει σε νέα εφιαλτικά ύψη την ανεργία.

Η πρωτοφανής δήλωση του κ. Αλογοσκούφη ότι κάθε χρόνο και για τα επόμενα πέντε έτη, θα μειώνεται κατά 1% του ΑΕΠ το μερίδιο του δημόσιου τομέα, σημαίνει γενικό σάρωμα των κοινωφελών επιχειρήσεων, των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, «χαράς ευαγγέλια» για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και νέες τραγικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο και την απασχόληση.

Οι τοποθετήσεις, επίσης, του κ. υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θέματα, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι τώρα κυβερνητικές δεσμεύσεις και δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα σε νέα κατεδαφιστικά μέτρα για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, πράγμα, άλλωστε, που έχει ξεκινήσει με τις απαράδεκτες θέσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό των Τραπεζών και την έγκριση των εξίσου απαράδεκτων σχεδίων του ΟΤΕ για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Οι προσπάθειες της Ν.Δ. να φορτώσει τις δικές της ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και του ΠΑΣΟΚ να χρεώσει τα πάντα στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ., αντιπροσωπεύουν ένα κακόγουστο δικομματικό θέατρο και δεν μπορούν να κρύψουν τη συνευθύνη της δικομματικής νεοφιλελεύθερης συναίνεσης.

To Γραφείο Τύπου