Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/10/2011

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ - ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Εδώ και δύο μήνες συντελούνται δραματικά γεγονότα στην Συρία, με το αιματοκύλισμα εκατοντάδων πολιτών. Ο ΣΥΝ καταδικάζει την συνέχιση της χρήσης στρατιωτικής βίας ενάντια στα αιτήματα  ευρύτερων στρωμάτων  του συριακού λαού, για καλύτερες συνθήκες ζωής και εκδημοκρατισμό.

Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι, ότι η δημοκρατία και η ευημερία δεν οικοδομούνται ούτε με ντόπιους αυταρχισμούς και καταστολές, ούτε με ΝΑΤΟικές ή περιφερειακές επεμβάσεις. Εδραιώνονται μόνο με αγώνες των λαών, που θα αποτυπώνονται στις συνακόλουθες αναγκαίες συνταγματικές διασφαλίσεις.

Γνωρίζουμε ότι το ζήτημα είναι σύνθετο και ότι οι πιο σκοταδιστικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, στηριγμένες σε ΝΑΤΟ και άλλες  άτυπες στρατιωτικές συμμαχίες, επιδιώκουν στο όνομα του εκδημοκρατισμού να επιβάλλουν νέες μορφές εκμετάλλευσης στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν ξεχνάμε τόσο την «στρατιωτική βοήθεια» της Σαουδικής Αραβίας στον σουλτάνο του Μπαχρέιν ούτε την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Τίποτα όμως δεν δικαιολογεί την σφαγή άμαχου πληθυσμού από το καθεστώς Άσαντ.

Αυτές τις ημέρες επίσης,  η τουρκική αστυνομία έκανε ευρύτατες συλλήψεις Κούρδων αγωνιστών σε Κωνσταντινούπολη και στην περιοχή του Ντιαρμπακίρ. Μεταξύ των 150 συλληφθέντων υπάρχουν και στελέχη του κόμματος ΒDP. Οι νέες συλλήψεις έρχονται να προστεθούν σε σωρεία παλαιότερων, ακόμα και βουλευτών του προαναφερόμενου κόμματος.

Το αίτημα τον κούρδων για ευρεία αυτονομία στα πλαίσια της Τουρκίας και σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να γίνει σεβαστό.

Ο ΣΥΝ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα του BDP και του συνόλου των αριστερών δυνάμεων στη γειτονική χώρα, που χρόνια τώρα αποτελούν στόχο διώξεων και εξευτελισμών.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με το σύνολο των αριστερών δυνάμεων σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για τον σεβασμό των δημοκρατικών αιτημάτων και των κοινωνικών δικαιωμάτων των λαών. Θεωρεί ότι ο συντονισμός αυτός, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, η οποία δοκιμάζεται έντονα από τοπικούς και διεθνείς ηγεμονισμούς, από ντόπιες και  ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις.

To Γραφείο Τύπου