Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/10/2011

Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας να συγκροτήσει ειδική επιτροπή για περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα

Η επανεξέταση όλων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, στην οποία προχωρεί η κυβέρνηση μετά από συμφωνία της με την τρόικα, δεν γίνεται, όπως ισχυρίζεται, για να αντιμετωπιστούν παρατυπίες στη χορήγησή τους, αλλά για την άγρια περικοπή τους και το δραστικό περιορισμό των δικαιούχων τους, ώστε, σύμφωνα με το μνημόνιο, να εξοικονομήσουν 550 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία να δοθούν στους τοκογλύφους δανειστές της χώρας μας.

Η κυβέρνηση και η τρόικα θα προωθήσουν αυτούς τους στόχους τους μέσω της σύνδεσης της χορήγησης των κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και του επιδόματος ανεργίας με την εκπλήρωση πολύ πιο δύσκολων προϋποθέσεων.

Έτσι, όμως, η κυβέρνηση καταργεί μια για πάντα την συνταγματική αρχή της καθολικότητας στις δημόσιες κοινωνικές και προνοιακές πολιτικές, μια αρχή η οποία αποτέλεσε  μεταπολεμικά το βασικό θεμέλιο του λεγόμενου κοινωνικού κράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες με αναπηρίες, τους απόρους και τους ανέργους να αντιδράσουν ενωτικά και δυναμικά στην πρόθεση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου να τους ρίξει σε ένα κοινωνικό και οικονομικό καιάδα.

To Γραφείο Τύπου