Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/10/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Κριτσωτάκη με θέμα: Χωρίς σφαγεία ο νομός Λασιθίου

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Στο νομό Λασιθίου λειτουργούσε ένα και μοναδικό σφαγείο, “τα Δημοτικά Σφαγεία Νεαπόλεως”, τα οποία από 19.01.2009 είχαν παραχωρηθεί με σχετική σύμβαση σε ιδιωτική επιχείρηση.

Ωστόσο, στις 16 Αυγούστου, μετά από ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν σημαντικότατες ελλείψεις (κακή κατάσταση χώρων από την υποδοχή των ζώων και τους χώρους σφαγής έως και τη διαχείριση υποπροϊόντων), που συνιστούν παραβιάσεις της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας”, ανακλήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης η άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι και παραγωγοί κρέατος του νομού Λασιθίου να υποχρεώνονται σε μεταφορά των ζώων στα σφαγεία των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνης. Να σημειωθεί ότι λόγω των συνθηκών του σφαγείου και του τρόπου λειτουργίας του, το 23% των σφαγείων οδηγούνταν στο Ηράκλειο.

Πέραν της ταλαιπωρίας που υφίστανται λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης και του κακού οδικού δικτύου, τέτοιες μετακινήσεις αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής κρέατος.

Εκτός από τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά τους ελέγχους, ο ανάδοχος δεν είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις έναντι του Δήμου Αγ. Νικολάου οπότε υπάρχει η πιθανότητα καταγγελίας της σύμβασης από τον Δήμο.

Με βάση τα παραπάνω και επειδή το θέμα αφορά και τη Δημόσια Υγεία,

ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση, απρόσκοπτη και σύννομη λειτουργία των υπαρχόντων σφαγείων (“Δημοτικά Σφαγεία Νεαπόλεως”), να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία των κατοίκων και καταναλωτών και να ενισχυθεί η τοπική κτηνοτροφία;

2.    Είναι στις προθέσεις σας η δημιουργία σφαγείων στην περιοχή της Σητείας ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής και να αποφεύγεται η μετακίνηση των σφαγίων;

    Ο ερωτών Βουλευτής

    Μιχάλης Κριτσωτάκης