Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/05/2002

Απάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου σε δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι χθεσινές δηλώσεις επωνύμων στελεχών και η επίσημη διαρροή της ηγεσίας της ΝΔ με την οποία καλύπτεται η πρακτική της κ.Μπακογιάννη συνιστούν ανησυχητική οπισθοδρόμηση στα πολιτικά ήθη της χώρας.

Η απουσία διαφάνειας και ήθους παράγουν την αναξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών.

Μου είναι αδιανόητη η επισημοποίηση και η κυνική ομολογία πρακτικών και συμπεριφορών που τροφοδοτούν την αποστροφή προς την πολιτική.

Η κ.Μπακογιάννη ως μέλος της ηγεσίας της ΝΔ, απηύθυνε πρόσκληση σε μέλος της ηγεσίας άλλου κόμματος να αποσκιρτήσει από τις δημοκρατικές επιλογές του κόμματος του.

Η ΝΔ είναι ο τελευταίος που μπορούσε να κάνει μαθήματα στον ΣΥΝ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αυτονομία που πρέπει να έχει.

Η πολιτική της στο συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστή σε όλον τον ελληνικό λαό από τις περιόδους που η ΝΔ άσκησε την εξουσία στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστή και η πρακτική στελεχών της ΝΔ να χρησιμοποιούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εφαλτήριο για τις κομματικές και πολιτικές φιλοδοξίες τους.

Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση δεν είναι απολιτικές εκλογές.

Τα επικοινωνιακά χαμόγελα και οι διαφημιστικές βιτρίνες δεν πρόκειται ποτέ να υποκαταστήσουν τα προγράμματα, τις αρχές και τα προβλήματα των πόλεων της περιφερειακής αποκέντρωσης και της ποιότητας ζωής.

Όσο για την απρέπεια του κ. Δήμα να επιτεθεί στις απόψεις μου με παραβολές «Big Brother», θέλω να εκφράσω τη λύπη μου. Τον κατανοώ απολύτως. Μπορεί να λέει όσα ξέρει και με όσα αισθάνεται άνετα, άλλωστε "ο καθείς και τα όπλα του".

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε:

Γνωρίζετε ότι με σαφή, συγκεκριμένο και αυστηρό τρόπο ο ΣΥΝ αντιμετώπισε προσπάθειες διεμβολισμού που έγιναν στο παρελθόν.. Γνωρίζετε ότι εντός της Βουλής ο κύριος Πρωθυπουργός εχλαύαζε τη διαμαρτυρία του ΣΥΝ γι αυτή την τακτική και ο κύριος Καραμανλής εμέμφετο τον κ. Σημίτη για την πρακτική του διεμβολισμού και των μεταγραφών από άλλα κόμματα.

Ο ΣΥΝ είναι σε συνέπεια με εκείνα που υποστηρίζει. Και έναντι του ΠΑΣΟΚ και έναντι της Ν.Δ.. Η στάση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αφορά τις ηγεσίες τους. Θα σας έλεγα ότι, όπως εξέφρασα την αντίθεσή μου έντονα στην πρακτική διεμβολισμού την οποία έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έτσι διαμαρτύρομαι και τώρα γιατί θεωρώ ότι είναι θέμα αρχής για τη λειτουργία των κομμάτων ο αμοιβαίος σεβασμός.

Είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι πρακτικές, τόσο των παραγοντισμών όσο και των μεταγραφών παράγουν απαξίωση στην πολιτική ζωή του τόπου. Ούτε εκσυγχρονισμός της πολιτικής είναι, ούτε μοντερνισμός της πολιτικής είναι ο αμοραλισμός της πολιτικής.

Το πρόβλημα είναι θέμα αρχών και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων. Δημοκρατικού διαλόγου μεταξύ των κομμάτων. Ουσιαστικής εκτίμησης και σεβασμού των εσωτερικών των κομμάτων. Δεν είναι υπόθεση προσωπική. Αναφέρομαι στο θέμα αρχής και αυτό σχολιάζω.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως σας είπα, υπάρχουν τα προβλήματα των δήμων, των πόλεων, της καθημερινής ζωής, της περιφέρειας. Συγκροτούνται τα τοπικά ψηφοδέλτια και οι τοπικές κινήσεις με δημοκρατικές διαδικασίες και ποτέ δεν έχει συμβεί, μέλος ηγεσίας κόμματος να απευθύνει πρόσκληση αποσκίρτησης σε μέλη της ηγεσίας άλλου κόμματος, για να πάνε εναντίον επιλογών που έχουν γίνει με δημοκρατικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα.

Αυτή είναι η ποιοτική διαφορά. Οι συνεργασίες που γίνονται σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον ΣΥΝ είναι οι πιο δημοκρατικές, οι πιο ανοιχτές. Και γι αυτό λέμε ήθος, διαφάνεια και όχι υποκρισία.

Είναι υπερκομματική η υποψηφιότητα της κας Μπακογιάννη;; Δεν είναι ολίγον προκλητική για τη νοημοσύνη του απλού Αθηναίου αυτή η επίκληση; ΄Ολοι απευθύνονται σε όλους τους πολίτες. Οι πολίτες θα επιλέξουν. ΄ʼλλο να απευθύνεσαι στους πολίτες για να επιλέξουν και άλλο να απευθύνεσαι στο εσωτερικό άλλων κομμάτων και σε στελέχη της ηγεσίας άλλων κομμάτων για να αποσκιρτήσουν από τα κόμματά τους.

Εσείς με την καθημερινή σας ενασχόληση έχετε επισημάνει ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε μία αιφνίδια και εντυπωσιακή επίδειξη ενδιαφέροντος των δύο μεγάλων κομμάτων προς την Αριστερά, και ιδιαίτερα προς τον Συνασπισμό.

Εγώ θεωρώ ότι είναι θετικό στοιχείο να υπάρχει εκτίμηση, σεβασμός και διάλογος μεταξύ όλων των κομμάτων. Κι έτσι εκτιμώ τα άλλα κόμματα και τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Θεωρώ ότι είναι υποκριτικό, εάν αυτή η επίδειξη ενδιαφέροντος γίνεται για να ενισχύσει την πόλωση ή για να εξασφαλίσει ευκαιριακές εντυπώσεις σε βάρος της Αριστεράς.

Είναι φανερό ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν κάποιο πρόβλημα με τον ΣΥΝ. ΄Εχουν μεγάλα ποσοστά τα οποία μοιράζονται μεταξύ τους. Επιδιώκουν αυτή τη στιγμή να ενισχύσουν το καθένα για λογαριασμό του την πόλωση.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι μια σύγχρονη Αριστερά όπως ο ΣΥΝ είναι δύναμη ενοχλητική για το δικομματισμό, γιατί αμφισβητεί την μονοκομματική πλειοψηφία τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. Μια σύγχρονη Αριστερά όπως ο ΣΥΝ είναι ενοχλητική για το νεοφιλελευθερισμό. Τόσο την κεντροαριστερή όσο και την κεντροδεξιά εκδοχή του φιλελευθερισμού ο ΣΥΝ την αντιπολιτεύεται. Μια δύναμη σύγχρονης Αριστεράς όπως ο ΣΥΝ είναι δύναμη δημιουργική που διευρύνει το δημόσιο χώρο της πολιτικής. Γιατί δίνει δυνατότητα έκφρασης κοινωνικών κινημάτων, κινήσεων πολιτών, οικολογικών οργανώσεων και ενώσεων για τα δικαιώματα, ένα χώρο δηλαδή που επιχειρεί να ισοπεδώσει και να συρρικνώσει ο πολυσυλλεκτισμός του δικομματισμού.

Εμείς λοιπόν από θέση μιας σύγχρονης Αριστεράς όπως ο ΣΥΝ θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε λέγοντας όχι στο δικομματισμό, όχι στο νεοφιλελευθερισμό, ναι στην ενίσχυση από θέσεις αριστεράς της εναλλακτικής πρότασης προοδευτικής διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, της κοινωνίας και της ζωής μας.

Συζητώ το θέμα αρχής και μόνο. ΄Οταν τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, περιττεύουν τα σχόλια. Η θέση μου είναι επί της αρχής και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δημιουργεί εύλογες απορίες και ανησυχίες σε όλους τους πολίτες η τακτική αποχρωματισμού της πολιτικής.

Είναι ευθύνη και δική μας να ενισχύσουμε προς τα έξω αυτή τη δημοκρατική συλλογικότητα του ΣΥΝ και να μην επιτρέψουμε η αμφισβήτηση της πολιτικής αρχών να οδηγεί και σε αμφισβήτηση του ΣΥΝ και σε αμφισβήτηση της συνέπειας, του ήθους και των αγώνων όλων των μελών μας. Είναι και ευθύνη δική μας. Και γι αυτό λέω ότι το θέμα αρχής έχει σχέση με το πώς γίνεται η πολιτική. Η πολιτική γίνεται με ιδέες, αρχές, αξίες, αγώνες, στάση ζωής. Και αυτή την έννοια της πολιτικής εμείς θα υπερασπιστούμε.

Με ρωτάτε για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Είναι αναγκαίο να επισημάνω. Υπήρξαν περιπτώσεις στελεχών που ήταν υποψήφιοι σε διάφορους χώρους. ΄Ηταν απλά μέλη του ΣΥΝ. Για πρώτη φορά ομολογείται ότι έγινε πολιτική πρόταση σε μέλος της ηγεσίας να αποσκιρτήσει από επιλογές του κόμματος. Ο καθένας και οι επιλογές του. Οι επιλογές είναι ελεύθερες. Κρίνονται. ΄Ολοι κρίνονται. Ο ΣΥΝ δεν συμφωνεί με αυτές τις πρακτικές.

Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αυτές οι πρακτικές είναι ανησυχητικές και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Με διαρροές ηθελημένες που γίνονται αναγκάζονται στελέχη, ιστορικά στελέχη, όπως ο Γρηγόρης ο Φαράκος να κάνουν δηλώσεις. Αναγκάζονται άλλα στελέχη σε κρίσιμους κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους να αντιμετωπίζουν προβλήματα να διαψεύδουν σκόπιμες δήθεν πληροφορίες, όπως έγινε στο Δικηγορικό Σύλλογο με τον κ. Ρουπακιώτη. Αυτά είναι που ανησυχούν τους πολίτες. Πολύ περισσότερο, όταν μέσα στη Βουλή, όταν διαμαρτυρόμουν για την τακτική του διεμβολισμού του κ. Σημίτη, η ηγεσία της Ν.Δ. εμέμφετο τον κ. Σημίτη γι αυτή την πρακτική του διεμβολισμού. ΄Όχι τα καλά και συμφέροντα κατά τις περιστάσεις. Η δημοκρατία σημαίνει κανόνες και αρχές.

Είναι θέμα της Ν.Δ. Και είναι θέμα ευθύνης του καθενός αυτό που πράττει να το λέει. Εγώ αυτό έκανα και αυτό είπα. Από κει και πέρα ουδέν σχόλιο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου