Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/10/2011

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ Δ. Βίτσα στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο» ( Μιχαλοπούλου)

-    Έχουμε τον τελευταίο καιρό προσπάθειες για τη λεγόμενη εθνική συνεννόηση, προσπάθειες συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς. Από την άλλη απʼ ότι διαβάζουμε και μαθαίνουμε γίνονται διεργασίες για τη συγκρότηση αντίπαλου πόλου.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά χθες, θα μπορούσε κανείς  να πει ότι πλέον αποκαλύφτηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η Ν.Δ. και η κυβέρνηση πάνε χέρι – χέρι με τον κ. Καρατζαφέρη προς στην ίδια πολιτική κατεύθυνση. Ίδια πολιτική κατεύθυνση, ίδια αποτελέσματα, ανεξάρτητα από τη συνταγή του μάγειρα. Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Άλλωστε η Ν.Δ. υπήρξε ο εμπνευστής και πρωτοπόρος σε μια σειρά μέτρα που αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εφαρμόζει ενάντια πάντα στον ελληνικό λαό.

-    Χαρακτηριστικό είναι το ζήτημα της εφεδρείας..

Και της εφεδρείας και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της δημόσιας γης και τόσα άλλα. Άρα αυτή η προσπάθεια εθνικής συνεννόησης ή εθνικής συγκυβέρνησης έχει στην ουσία επικοινωνιακό χαρακτήρα όσον αφορά το εσωτερικό  και υποτάσσεται στις επιδιώξεις των «φίλων» μας, δογματικών νεοφιλελεύθερων στην Ευρώπη, όσον αφορά το εξωτερικό. Και δείχνει ακόμα αυτό που λέμε εδώ και  καιρό ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται. Δεν διαπραγματεύεται στην Ε.Ε. με βάση τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας, υπακούει και συνεπεξεργάζεται τα μέτρα τα οποία παίρνει –άλλωστε ήταν πολύ αποκαλυπτική και η συνέντευξη του κ. Βενιζέλου χθες στον κ. Πρετεντέρη– και δεν διαπραγματεύεται με την κοινωνία επιβάλλοντας τα πιο σκληρά μέτρα. Η κοινωνία βοά και η οργή της βγαίνει πια στους δρόμους με απεργίες, καταλήψεις και συγκεντρώσεις.

Αυτό είναι ένα πρώτο σχόλιο. Γιατί έχει σημασία να δούμε σε ποια στιγμή βρισκόμαστε και το τι πρέπει να γίνει.

-    κ. Βίτσα όχι μόνο υπακούει αλλά βάζει και την υπογραφή της σε ανοιχτά κείμενα πλέον ή σʼ αυτά που πρέπει να γραφτούν στο μέλλον.

Εδώ το ζήτημα πια καταντάει ακόμα πιο έντονο. Παίρνει χαρακτηριστικά μεγάλης πολιτικής εκτροπής. Έχουμε ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπανδρέου να δώσουν στη δημοσιότητα τις επιστολές που έστειλαν στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει. Και πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι  μόνο ένα τέλος υπάρχει γιʼ αυτά τα μέτρα που συνεχώς παίρνονται. Να φύγει η κυβέρνηση. Να φύγει η κυβέρνηση και να διαμορφωθεί η δυνατότητα μιας νέας προοδευτικής και αριστερής διακυβέρνησης της χώρας, που θα μας απαλλάξει από το μνημόνιο.

-    Με συγκεκριμένες προτάσεις όμως και κατευθύνσεις κ.  Βίτσα. Έτσι δεν είναι;…

Τις προτάσεις τις είπε ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από τη Θεσσαλονίκη. Σε κατευθύνσεις αυτής της κυβερνητικής πολιτικής καθημερινά αποδεικνύουμε ότι αυτές είναι γεμάτες από συγκεκριμένες πράξεις και έχουν ένα μέγιστο εργαλείο που είναι η πραγματική δημοκρατία υπέρ του ελληνικού λαού. Εδώ  υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο το  καταλαβαίνει η κυβέρνηση και προσπαθεί να το υπερβεί. Δεν μπορεί με τους ανεξάντλητους  βερμπαλισμούς του κ. Βενιζέλου να λυθούν τα προβλήματα. Πάνω στο τραπέζι είναι ο μισθός και το κόστος ζωής και οι πραγματικές ανάγκες και αυτά δεν είναι ίσα, άσε που ο μισθός μερικές φορές λείπει και από το τραπέζι. Χιλιάδες υπάλληλοι, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, πήραν μηδενικά ή αρνητικά εκκαθαριστικά μισθών. Και γιʼ αυτό εκφράζεται όλη αυτή η οργή, η  οποία πρέπει να τους ρίξει. Αυτό είναι το ζήτημα.

-    Και μάλιστα άμεσα ετοιμάζουν να στείλουν το χαράτσι με τη ΔΕΗ για τα ακίνητα, το περιμένουμε αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης.

Τα χαράτσια πρέπει να επιστραφούν σε αυτούς που τα εμπνεύστηκαν. Να πληρώσουν επιτέλους οι πλούσιοι. Ήρθαμε με συγκεκριμένες προτάσεις. Είπαμε ότι η έκτακτη εισφορά θα πρέπει να μπει σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα και κερδίζουν, αν θέλετε, μέσα σε αυτή την λαίλαπα πάρα πολύ μεγάλα ποσά. Μπορεί να μπει μέσα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Μπορεί επιτέλους να αλλάξει η διαδικασία των συμβάσεων παραχώρησης για τα δημόσια απʼ όπου οι μεγαλοκατασκευαστές κερδίζουν εκατομμύρια ενώ έχουν αποπληρωθεί τα έργα.

-    Για να ρίξουμε μια ματιά και στη νέα Proton Bank που μας περιμένει και το κόστος ποιος θα το χρεωθεί. Εδώ έχουμε και την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πληροφορίες δεν έχουμε κι εκεί συγκεκριμένες δηλώσεις από τον κ. Βενιζέλο να δούμε τι θα κοστίσει αυτή η διάσωση της Τράπεζας στους φορολογημένους. Νομίζω η κατεύθυνση είναι σαφής. Άκρως ταξική.

Καλείται η κοινωνία να την πληρώσει. Χθες είχαμε δυο σπουδαίες παρεμβάσεις από τον Δ.Παπαδημούλη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και τον Νίκο Χουντή, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Η μία αφορούσε την Proton Bank, που αποδείκνυε ότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση όχι των λαϊκών καταθέσεων αλλά των ζημιών  που προκάλεσε η ιδιοκτησία της Proton Bank, χωρίς την ίδια στιγμή να δουν το πρόσωπο της δικαιοσύνης όλοι αυτοί που δημιούργησαν έλλειμμα και στο ταμείο. Μιλάμε για σοβαρή υπεξαίρεση.

Και δεύτερον, ο Νίκος Χουντής έφερε τη συζήτηση που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια σε σχέση με την αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά τα έτη 2000 και 2006, και η οποία αποδεικνύει ότι και τότε, αν θέλετε και στην κυβέρνηση Σημίτη και στην κυβέρνηση Καραμανλή, γινόταν μια μεγάλη προσπάθεια να κρυφτεί με έναν τρόπο θα έλεγα απατεωνίστικο ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις διαμόρφωναν ένα πελατειακό και κομματικό κράτος.

-    Tι κινήσεις γίνονται στο πλαίσιο που έχει βάλει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη δημιουργία μετώπου αντιμνημονιακών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων;

Προσανατολιζόμαστε σε τρεις σημαντικές κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση είναι η συμβολή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, των μελών και στελεχών μας ώστε να αναπτυχθεί ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης και αλληλεγγύης και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται παντού. Παντού με την δημιουργική προσπάθεια των μελών του. Είμαστε παντού, τα μέλη και τα στελέχη μας, στις δράσεις που κάνουν τα κινήματα, προσπαθώντας να τονώσουμε και τις πλατείες συμμετέχοντας με τον μεγαλύτερο και τον πιο δυνατό τρόπο στην παγκόσμια ημέρα ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική. Το Σάββατο στην πλατεία Συντάγματος και σε όλες τις πόλεις, ενώνουμε τις φωνές μας. Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις που αυτή τη στιγμή αποφασίζουν και προωθούν τα συνδικάτα.

Η δεύτερη βασική μας κατεύθυνση είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και εντός και εκτός Βουλής. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δείξουμε μπροστά στο λαό, τι να περιμένει από αυτή την κυβέρνηση, τι γίνεται αυτή τη στιγμή και ποιες είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, σε λίγη ώρα, ο Αλέξη Τσίπρας θα είναι στην ΕΑΒ να μιλήσει με τους εργαζόμενους, ο Δημήτρης Στρατούλης θα είναι στο αεροδρόμιο για να μιλήσει με τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο και στις επόμενες ημέρες όλοι οι βουλευτές μας θα βρίσκονται σε εργασιακούς χώρους για να εξηγήσουν την πολιτική μας. Θέλω να θυμίσω ότι αύριο λήγει η διορία που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να φέρει η κυβέρνηση στο φως τι γίνεται με τα μυστικά κονδύλια.

Και η τρίτη μας πρωτοβουλία είναι αυτή που μας λέει ο ίδιος μας ο λαός όχι μόνο της αριστεράς αλλά αυτή τη στιγμή ολόκληρη η κοινωνία. Συνεννοηθείτε, βρείτε την κοινή γραμμή του παρόντος, της συγκυρίας, ώστε οι αριστερές δυνάμεις ενωμένες ή με κοινές δράσεις, να πάρουν πολιτικές πρωτοβουλίες και να εξετάσουν κάθε δυνατότητα και να το κάνουν πράξη ώστε  με ενότητα ακόμα και στις εκλογές να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Με αυτή τη λογική έχουμε ξεκινήσεις μια σειρά διμερείς επαφές, οι οποίες ελέγχουν,  προσπαθούν να διαμορφώσουν τους όρους μιας τέτοιας πολιτικής ελπίδας.

To Γραφείο Τύπου