Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/10/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης του Π. Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσούτσιας- Τ. Σαράντης)

•    Λιτότητα και κούρεμα σημαίνει ολοκλήρωση της κοινωνικής χρεοκοπίας.

•    Είναι τελείως διαφορετικό να εντάσσεις την πολιτική της επαναδιαπραγμάτευσης, άρα και της διαγραφής του χρέους, μέσα σε μια πολιτική που θα συνοδεύεται με προγράμματα λιτότητας και περικοπών διαρκείας, απ΄ότι αυτό να το εντάξεις σε μια πολιτική η οποία να έχει το σκέλος το αναπτυξιακό, της προστασίας της εργασίας, που θα έχει ειδικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας, δηλαδή όλα αυτά τα οποία δεν γίνονται.

•    Οι όροι λειτουργίας της οικονομίας θα είναι όροι Ινδίας, Πακιστάν, με μόνες πια ιερές αγελάδες τις τράπεζες και τις αγορές.

•    Το κράτος να βάλει όρους ενός ουσιαστικού δημόσιου ελέγχου των τραπεζών και όχι απλώς να τις εξυγιάνει για να τις αποδώσει μεθαύριο πάλι σε κάποιους ιδιώτες σε τιμές.. κοψοχρονιά

•    Είναι ρητορική η επαναδιαπραγμάτευση της ΝΔ. Κατ΄ ουσία είναι συναίνεση. Δεν ομολογείται προφανώς για να μην συμπαρασυρθεί στην κατάρρευση  όπως το κυβερνητικό κόμμα.

Για το κούρεμα του χρέους και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης

-    Γίνονται συζητήσεις στην Ευρώπη, συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί..πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ να δοθεί λύση στην κρίση χρέους, δεν ξέρω σε τι… Ο χρονικός ορίζοντας είναι η συνάντηση των 20 πλουσιοτέρων χωρών αρχές Νοεμβρίου.. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της χώρας μας;….

Κατ΄ αρχήν αναρωτιέμαι εάν σε όλη αυτή την πολύ σοβαρή και κρίσιμη συζήτηση που γίνεται, όπου η Ελλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας συστημικής και παγκόσμιας θα έλεγε κανείς, κρίσης, υπάρχει η παρουσία και η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης.  Γιατί βλέπω μονότονα τον κ. Βενιζέλο να λέει για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου οι οποίες έχουν de facto ξεπεραστεί.

-    Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, η κυβέρνηση συμμετέχει και σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, επειδή είναι 3-4 σκέλη τουλάχιστον για 2-3 απ΄ αυτά λένε ότι είναι εν ισχύ.

Δεν νομίζω ότι είναι εν ισχύ, γιατί το 20% κούρεμα ή το 60% είναι μια τεράστια διαφορά. Κανείς δεν ξέρει τις επιπτώσεις του, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα σημαίνει ή μάλλον μπορεί να προβλέψει τουλάχιστον στο σκέλος των ασφαλιστικών ταμείων την πλήρη εξόντωσή τους. Γι αυτό εμείς έχουμε ζητήσει πως θα έπρεπε να εξαιρεθούν από μια ενδεχόμενη διαγραφή χρέους. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και πολλά άλλα πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν, όπως, για παράδειγμα, να υπάρξει αυτή η πολιτική της επαναδιαπραγμάτευσης μέσα σ΄ ένα άλλο πλαίσιο, γιατί λιτότητα και κούρεμα σημαίνει ολοκλήρωση της κοινωνικής χρεοκοπίας.

-    Εσείς οι ίδιοι έχετε ζητήσει γενναίο κούρεμα του χρέους…

Σας είπα ακριβώς ότι  είναι τελείως διαφορετικό να εντάσσεις την πολιτική της επαναδιαπραγμάτευσης, άρα και της διαγραφής του χρέους μέσα σε μια πολιτική που θα συνοδεύεται με προγράμματα λιτότητας και περικοπών διαρκείας, απ΄ ότι αυτό να το εντάξεις σε μια πολιτική η οποία να έχει το σκέλος το αναπτυξιακό, της προστασίας της εργασίας, που θα έχει ειδικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας, δηλαδή όλα αυτά τα οποία δεν γίνονται.

Κατά συνέπεια αυτό το οποίο ακολουθείται σημαίνει για μας μια ολοκλήρωση, μια εμπέδωση της κοινωνικής χρεοκοπίας με αβέβαιη κατάληξη, χωρίς δηλαδή σταθεροποίηση της οικονομικής ύφεσης.

-    Αν καταλαβαίνω καλά, σε περίπτωση που αποφασιστεί ένα κούρεμα της τάξης του 50-60% είστε ενάντια..

Αυτό που πάει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι εξοντωτικό, γιατί δεν είναι μόνο το θέμα του κουρέματος. Όταν το κούρεμα σημαίνει και κούρεμα εισοδημάτων, δικαιωμάτων, κατάργησης συλλογικών συμβάσεων, πλήρης χρεοκοπία των Ταμείων, δεν είναι κούρεμα αυτό. Αυτό είναι ατομική βόμβα. Αυτό πάει να συμβεί αυτή τη στιγμή. Δηλαδή οι όροι πια λειτουργίας της οικονομίας θα είναι όροι Ινδίας, Πακιστάν, με μόνες πια ιερές αγελάδες τις τράπεζες και τις αγορές. Είδατε τι έγινε χθες με την Proton Bank. Κρατικοποιήθηκε. Ποιος θα πληρώσει αυτή τη στιγμή το τίμημα; Και… αυτή η κρατικοποιημένη τράπεζα τι θα γίνει μετά;…. Θα υπάρξει ένας έλεγχος συνολικός στις τράπεζες από μεριάς του δημοσίου;

Για την Proton Bank και τον δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος

-    Ερχόμαστε πάλι στο ίδιο ερώτημα σε σχέση με το κούρεμα, πάλι η θέση σας είναι κοινωνικοποίηση των τραπεζών, κρατικοποίηση των τραπεζών..

Ακριβώς. Γι αυτό σας είπα πριν εισαγωγικά ότι από τη στιγμή που το κράτος διαθέτει τα χρήματα των φορολογουμένων, δανείζεται.. δεν ξέρω γω τι άλλο κάνει, πρέπει από δω και πέρα να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών. Πρέπει δηλαδή να βάλει όρους ενός ουσιαστικού δημόσιου ελέγχου και όχι απλώς να τις εξυγιάνει για να τις αποδώσει μεθαύριο πάλι σε κάποιους ιδιώτες σε τιμές.. κοψοχρονιά..

Για τις εκλογές και τη ΝΔ

-    Ο κ. Σαμαράς χθες ζήτησε εκλογές. Εσείς ζητάτε εκλογές. Βάλατε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης. Απ΄ ότι φαίνεται όμως οι δανειστές της χώρας είναι πάρα πολύ σκληροί και δεν βάζουν νερό στο κρασί τους. Τι θα κάνει μια νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή;…

Το διαπραγματευτικό χαρτί αυτή τη στιγμή για την οποιαδήποτε κυβέρνηση που θέλει να ασκήσει μια πατριωτική τελικά πολιτική υπέρ της κοινωνίας, είναι να προκηρύξει εκλογές. Να στείλει ένα μήνυμα προς την Ευρώπη ότι αυτή η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλα πράγματα. Κι εκεί που η ελληνική περίπτωση κινδυνεύει να είναι ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για την οικονομία, να είναι ένα ντόμινο εξελίξεων θετικών για τις κοινωνίες.

-    Δεν απαντήσατε όμως σ΄αυτό που σας ρωτήσαμε..

Ναι.. Η επαναδιαπραγμάτευση του κ. Σαμαρά, κατά τη γνώμη μας,  είναι μια κατ΄ ουσίαν συναίνεση. Είναι δηλαδή στα; Λόγια. Γιατί το λέω αυτό; Η εργασιακή εφεδρεία, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η άποψη για φορολογική ασυλία και ευνοϊκή μεταχείριση του μεγάλου κεφαλαίου. Δηλαδή οι τρεις βασικοί πυλώνες του Ζαππείου ΙΙ και του προγράμματος της Ν.Δ. είναι εντός περιεχομένου της πολιτικής του μνημονίου. Άρα νομίζω ότι είναι ρητορική η επαναδιαπραγμάτευση. Κατ΄ ουσία είναι συναίνεση. Δεν ομολογείται προφανώς για να μην συμπαρασυρθεί στην κατάρρευση  όπως το κυβερνητικό κόμμα.

To Γραφείο Τύπου