Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/05/2002

Συνάντηση Κωνσταντόπουλου - Κληρίδη

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Ν. Χουντής, μέλος της Π.Γ. συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Πολύτιμη και ρεαλιστική ήταν όπως πάντα η ενημέρωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο για τις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, όσο και για την πορεία των συνομιλιών ως προς το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε. απρόσκοπτα. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση πρέπει να τηρήσει και να εφαρμόσει την απόφαση του Ελσίνκι και κυρίως να πολιτευθεί με συνέπεια έναντι εκείνων που κατά καιρούς έχει διακηρύξει.

Ως προς το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι εκείνη που υπαγορεύεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, με μια ιθαγένεια και κυριαρχία και χωρίς ξένα στρατεύματα.

Ο ΣΥΝ ανησυχεί για την οποιαδήποτε ενδεχόμενη συνεκτίμηση υπό μορφή πακέτου των προβλημάτων που αυτή τη στιγμή παραμένουν ανοιχτά. Και τούτο γιατί θεωρούμε πως μια τέτοια διαδικασία πακετοποίησης, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, μπορεί να βλάψει τη διαδικασία επίλυσης με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, με λειτουργικό τρόπο του Κυπριακού προβλήματος.

Από την πλευρά του ΣΥΝ εμείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα προκειμένου να καταδειχθεί αυτό που φάνηκε και κατά τη διαδικασία των συνομιλιών. ΄Ότι η κύρια αιτία διαιώνισης του Κυπριακού προβλήματος είναι η αδιάλλακτη στάση του Ντενκτάς και της Αγκυρας. Έχουν ευθύνη όλοι εκείνοι οι οποίοι από τη μια πλευρά βάζουν αυτή την αδιαλλαξία και την συντηρούν και από την άλλη βάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ ή το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν το αξιοποιούν ή το περιφρονούν.

Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι διαρκώς η εξαίρεση από τη διεθνή νομιμότητα. Να εξαιρείται δηλαδή η Κύπρος τόσο από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όσο και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να εφαρμοστεί για την Κύπρο. Η Κύπρος πρέπει να είναι μέλος της Ε.Ε. με την πρώτη διαδικασία ένταξης των χωρών, οι οποίες πληρούν τα αντίστοιχα κριτήρια.

Καμία διπλωματική μεθόδευση, κανένα πολιτικό παρασκήνιο, καμιά επινόηση φορμαλιστική δεν μπορεί να ανακόψει τη διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να ενταχθεί στην Ε.Ε."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου