Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/10/2011

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, για τις αντιφατικές δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους

Η εμμονή των ευρωπαϊκών ηγεσιών στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μείωσης του μισθού, αφαίμαξης των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται αφειδώς οι τράπεζες, αναδιανέμεται το εισόδημα υπέρ του κεφαλαίου, διευρύνεται η ασυλία και φοροαπαλλαγή του συσσωρευμένου πλούτου, καθιστά την κρίση χρέους στην Ευρώπη μη διαχειρίσιμη. Αφήνουν να καλπάζει η κρίση χρέους, διότι τη χρησιμοποιούν ως μοχλό για την αντιδραστική αναδιάρθρωση των κοινωνιών και κοινωνιών. Και καθώς η κρίση χρέους απειλεί με διάλυση την Ευρωζώνη, δημιουργούν χάος με αντιφατικές δηλώσεις και τη δημοσιοποίηση αλλεπάλληλων και αντικρουόμενων μεταξύ τους «σχεδίων διεξόδου».

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή δήλωση του κ. Τρισέ, ότι για να τεθεί σε κίνηση οποιαδήποτε διαδικασία επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους «είναι απαραίτητη μια πολύ μεγάλη προσαρμογή στην Ελλάδα», με άλλα λόγια το να ολοκληρωθεί η συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων και η εξαθλίωση των εργαζομένων για να ωφεληθούν οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο.

Η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής της αποτελεί την προϋπόθεση για μια εναλλακτική πορεία που θα προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες απέναντι στους καταναγκασμούς του κέρδους και τα συμφέροντα του συσσωρευμένου πλούτου. Ο εναλλακτικός δρόμος αναγκαστικά θα στηρίζεται στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στοχευμένη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του με εξαίρεση των ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενταγμένη σε μια αναπτυξιακή πολιτική προστασίας της εργασίας, αναδιανομής του πλούτου και αποκατάστασης του κοινωνικού κράτους.

To Γραφείο Τύπου