Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/05/2002

Επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΝ στη Βουλή για την εξυγίανση στον χώρο του αθλητισμού και της βίας στα γήπεδα

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του για την εξυγίανση στον χώρο του αθλητισμού και της βίας στα γήπεδα τόνισε:

"Επίκαιρα γεγονότα που προκαλούν ερώτηση σαν και αυτή είναι τα χθεσινά, τα προχθεσινά, τα αντιπροχθεσινά, θα είναι και τα αυριανά. Η βία διαρκεί και η διάρκεια αυτής της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα προκαλεί. Το 1997 σε μια έξαρση βίας το Δεκέμβρη ανακοινώθηκαν βαρύγδουπα μέτρα κατά της βίας. Από τότε μέχρι σήμερα κατακλύζει τα γήπεδα και διασπείρεται η βία παντού. Και δεν είναι αυτοφυής, είναι οργανωμένη. Υπάρχουν θερμοκήπια της βίας. Υπάρχουν καλλιεργητές της βίας, υπάρχουν διακινητές της βίας. Υπάρχουν έμποροι της βίας. Υπάρχουν ιδιωτικοί στρατοί και χρηματοδότες της βίας. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί δεν εφαρμόζεται η υπάρχουσα νομοθεσία. Γιατί δεν συμπληρώνεται η υπάρχουσα νομοθεσία. Γιατί ακόμη και σήμερα, είμαστε στην εξαγγελία μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν. Από το φθινόπωρο του 2000 βρισκόμαστε εν αναμονή αυτών των μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν. Εγώ θα επισημάνω αυτό που είπε ο κ. Υπουργός: Υπάρχει διόγκωση των οικονομικών φαινομένων. Γιατί δεν γίνεται έλεγχος στα οικονομικά των ΠΑΕ, των ΚΑΕ, των Συνδέσμων; Υπάρχει τάση κάμψης της νομιμότητας. Γιατί δεν ανακτά την αξιοπιστία της η αθλητική δικαιοσύνη; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι όπως εφαρμόζονται για τους απλούς υπεύθυνους και για τους μεγαλοπαράγοντες; Γιατί έχουν την αίσθηση όλοι αυτοί ότι η Πολιτεία και η αθλητική δικαιοσύνη τους χαϊδεύουν;

Είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω στοιχειώδη μέτρα τα οποία έχουν θεσπιστεί και δεν εφαρμόζονται.

Ελέγξτε κύριε Υπουργέ, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, τις σχέσεις συνδέσμων φιλάθλων με τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ. Ελέγξτε κύριε Υπουργέ, τα καταστατικά αυτών των συνδέσμων φιλάθλων και τα μητρώα τους. Για να μην φθάνουμε στο σημείο να συλλαμβάνεται προχθές υπότροπος υπάλληλος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ να βιαιοπραγεί σε στημένη ενέδρα εναντίον φιλάθλων και παικτών. Ελέγξτε κύριε Υπουργέ, τα οικονομικά αυτών των συνδέσμων φιλάθλων, ως προς τις επιχορηγήσεις που παίρνουν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από τις ΠΑΕ, από την εμπορική εκμετάλλευση των σημάτων των ομάδων, από την πώληση εισιτηρίων με αυξημένες τιμές σε συμφωνία με τους Προέδρους. Ελέγξτε ακόμα τις άτυπες ενώσεις φιλάθλων: Πώς λειτουργούν και θορυβούν διασπείροντας τη βία δεξιά και αριστερά με ηθικούς αυτουργούς όλους εκείνους οι οποίοι τους χρησιμοποιούν. Και επιτέλους, εφαρμόστε κάποτε και κάποια μέτρα μηδενισμών και αποκλεισμών. Όχι απλές ποινές προστίμων επ' ευκαιρία κάποιων γεγονότων. Δώστε έμφαση στην αθλητική παιδεία αξιοποιώντας τον μαζικό και μαθητικό αθλητισμό για να μη φτάνουμε στο σημείο κύριε Υπουργέ, να σκανδαλίζονται Πρόεδροι ΠΑΕ και να μιλούν στο «λαό» τους, που είναι αυτές οι ενώσεις τις οποίες δεν ελέγχετε, ως εθνικοί καθοδηγητές λέγοντας τι πρέπει να πούνε, τι πρέπει να πράττουνε, τι πρέπει να διαβάζουνε, εναντίον ποίων και πως. Αυτό είναι εναντίον του αθλητισμού, εναντίον της δημοκρατίας και πληρώνει τα σπασμένα ο τόπος. Θα ανακοινώσετε μέτρα. Ανακοινώθηκαν και το 1997. Ελπίζω αυτά που θα ανακοινώσετε να είναι αποτελεσματικά, να εφαρμοστούν για να μη θριαμβεύουν οι παράγκες, να μη θριαμβεύει ο υπόκοσμος.

Κύριε Υπουργέ, ο κ. Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί κατ' επανάληψη σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα και ο κ. Υπουργός Αθλητισμού ο προκάτοχος του κ. Κουράκη είχε κάνει πολύ σοβαρές καταγγελίες. Όταν η κυβέρνηση κάνει ανασχηματισμό και εκείνος που είχε την ευθύνη αυτών των καταγγελιών μετατοπίζεται, αυτό, η διαπλοκή της βίας στον αθλητισμό, το εκλαμβάνει ως ενθάρρυνση. Και βεβαίως ο κ. Κουράκης και εσείς προσπαθείτε, δεν θα αμφισβητήσω εγώ τις προθέσεις σας, το πρόβλημα όμως είναι ότι η Λερναία Ύδρα αυτή θέλει άλλο τρόπο αντιμετώπισης."

To Γραφείο Τύπου