Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/05/2002

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου και Δ.Στρατούλη με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΧΡ.ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητήσαμε και είδαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ για να τον ενημερώσουμε για την εξέλιξη του όλου θέματος του ασφαλιστικού και να ζητήσουμε, αρχής γενομένης από τον ΣΥΝ που γίνεται η πρώτη συνάντηση όπως γνωρίζετε, την υποστήριξη των θέσεών μας για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και της πλεονασματικής του λειτουργίας, μέσα από μία ρήτρα που απαιτούμε από την κυβέρνηση να υπάρχει, με βάση την οποία, εφ΄ όσον δεν διασφαλίζεται το απόθεμα εκείνο το οποίο υπόσχεται με την πρότασή της η κυβέρνηση, τότε με πρόσθετους πόρους από τον κρατικό Προϋπολογισμό να καλύπτει αυτό το έλλειμμα για να μην υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης και να μπορεί η κοινωνική ασφάλιση, βελτιώνοντας και την αποτελεσματικότητά της, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, στις ευθύνες και τις προσδοκίες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Βρήκατε στήριξη από τον κ. Κωνσταντόπουλο;

ΧΡ.ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοκληρώσαμε μία συζήτηση. Εάν χρειαστεί θα κάνουμε και άλλη, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη το όλο θέμα. Πρέπει να αποτυπωθεί και η τελική πρόταση της κυβέρνησης, με βάση τη δέσμευση που έχει ο κ. Χριστοδουλάκης αναλάβει τις επόμενες μέρες να μας δώσει ένα κείμενο. Τα κόμματα έχουν τις δικές τους προσεγγίσεις και τους δικούς τους πολιτικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι είναι σεβαστοί και φυσικά έχουν την ευθύνη της άσκησης της κριτικής έναντι του κυβερνητικού έργου και της προώθησης των δικών τους απόψεων. Σεβαστά όλα αυτά. Εμμένουμε εμείς σε μια στρατηγική εθνικού, πολιτικού, κοινωνικού διαλόγου, στρατηγική την οποία υπηρετούμε απαρέγκλιτα εδώ και 3 χρόνια για αυτό το θέμα

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσαμε με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ τις καινούργιες πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού.
Κατά την άποψη του ΣΥΝ η κυβέρνηση όφειλε να υιοθετήσει τις προτάσεις που υπέβαλε με υπεύθυνο τρόπο η ΓΣΕΕ πριν από ένα χρόνο. Θεωρούμε ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθούν από κει και πέρα επιχειρούν την υποκατάσταση αυτής της αρχικής υποχρέωσης με φόρμουλες λογιστικού χαρακτήρα και εσωτερικών ανακατανομών.

Αυτά τα οποία προτείνει η κυβέρνηση, εκτίμηση του ΣΥΝ είναι, ότι δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πολύ περισσότερο δεν κατοχυρώνουν την υποχρεωτική χρηματοδότηση, κατά τα 3/9, 4/9, 2/9, ούτε επίσης εξασφαλίζουν τη ρήτρα της πλεονασματικής λειτουργίας. Παρακάμπτουν το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης και παραγράφουν τις υποχρεώσεις του κράτους, από τη μονομερή αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων.

Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τις αναλογιστικές μελέτες, βάσει των οποίων κάνει αυτές τις εκτιμήσεις που σήμερα ανακοινώνει. Γιατί αποτελεί αντιδημοκρατική λειτουργία να γίνονται αυθαίρετες ανακοινώσεις και να μην γνωστοποιούνται οι μελέτες, λες και πρόκειται για κρατικό μυστικό.

Επεσήμανα στον Πρόεδρο και το Προεδρείο της ΓΣΕΕ την εκτίμησή μας ότι, σήμερα που και οι διεθνείς εκθέσεις μιλάνε για 2 εκατομμύρια Ελλήνων στα όρια της φτώχειας, οι ρυθμίσεις που γίνονται δεν εξασφαλίζουν πρόσθετη κοινωνική προστασία. Απεναντίας, παράγουν μεγαλύτερη φτώχεια. Και θεωρώ ότι η σωστή, η δίκαιη, η βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δεν θα προκύψει από λογιστικές εξισώσεις και χρηματοοικονομικές αναδιανομές πόρων στο εσωτερικό του συστήματος. Θα προκύψει με κοινωνική ευαισθησία και κοινωνική προτεραιότητα, σε συνδυασμό και με άλλες πολιτικές όπως η συστηματική φορολογική μεταρρύθμιση, η πολιτική για την απασχόληση, η πολιτική για πρόσθετη κοινωνική προστασία και για το δημογραφικό.

Η θέση του ΣΥΝ στα ζητήματα αυτά είναι ότι οι διαδικασίες τις οποίες έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση δεν αποτελούν εθνική συμφωνία. Και πολύ περισσότερο δεν είναι ο ουσιαστικός, κοινωνικός και πολιτικός διάλογος που χρειάζεται, όταν η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι θα εφαρμόσει αυτά που ανακοινώνει.

Εμείς από την πλευρά μας θα θέλαμε ουσιαστικό κοινωνικό, πολιτικό διάλογο και με τη ΓΣΕΕ και με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων. Θα τον επιδιώξουμε και θα είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις βασικές αρχές μιας συστηματικής μεταρρύθμισης ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου